Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Willem van Hanegem: ‘We waren verdikkie écht goed’

KNVB Media
KNVB Media
27 maart 2020, 12:00
12:13

Willem van Hanegem staat centraal in de Wall of Fame van deze maand. - Foto: KNVB Media

In de vierde aflevering van de Oranje Wall of Fame staat éen van Nederlands beste spelers ooit centraal: Willem van Hanegem. De geboren Zeeuw (76) speelde 52 interlands en behaalde in 1974 de WK-finale, die zo jammerlijk werd verloren van Duitsland.

Eerst maar even een misverstand uit de wereld helpen. Oranje oogstte tijdens het WK van 1974 wereldfaam met het zogenaamde Totaalvoetbal. Een uitvinding van coach Rinus Michels of Johan Cruijff, zo wordt vaak gedacht. 

Imbeciel

Van Hanegem is resoluut: "Niet Cruijff, niet Michels, niemand heeft gezegd: 'nu gaan we naar het WK en gaan we Totaalvoetbal spelen'. Hoe iemand er bij komt? Dat is gewoon ontstaan. Je hebt allemaal goede spelers en er gebeurde iets in het veld. Als je van voetbal houdt, wil je de bal zo snel mogelijk veroveren. Dus jaag je met z’n allen op de bal. Dat kan iedere imbeciel onthouden, toch?" 

— Foto: Willem van Hanegem (links) met bondscoach Fadronc (midden) en Johan Cruijff. 

Nederland bereikte de finale en verloor de eindstrijd met 2-1 van West-Duitsland. "Je hebt het zelf vergooit. We maken heel snel een goal, door een penalty van Neeskens. Daarna dacht een deel van het team: we gaan inzakken. En de andere helft dacht: we moeten door. Daardoor kwam de ploeg in twee gedeeltes te spelen." 

Wall of Fame

In deze aflevering van de Wall of Fame - het digitale museum van OnsOranje - gaat Van Hanegem ook in op het afzeggen voor het WK 1978, zijn rode kaart op het EK van 1976 en zijn warme band met Johan Neeskens, van wie hij ooit de neus brak.

Iedere laatste vrijdag van de maand verschijnt er een aflevering van de Wall of Fame op OnsOranje. In eerdere afleveringen kwamen Robin van Persie, Johan Neeskens en Frank de Boer uitgebreid aan het woord over hun interlandcarrière. 

Oranje Wall of Fame Oranje Wall of Fame Bekijk ook eerdere afleveringen.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen