Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Voormalig international Peter Kemper (77) overleden

KNVB Media
KNVB Media
26 maart 2020, 12:15

Peter Kemper kwam drie keer uit voor het Nederlands elftal. - Foto: Nationaal Archief

De KNVB heeft met droefenis kennisgenomen van het overlijden van Peter Kemper. De ex-international overleed woensdag op 77-jarige leeftijd aan hartfalen. De verdediger kwam veertien seizoenen uit voor PSV, speelde drie interlands en had na zijn loopbaan onder andere zitting in de tuchtcommissie van de KNVB.

Nadat hij zijn HBS-diploma had gehaald (een must van zijn ouders) stapte hij in 1961 op negentienjarige leeftijd over naar PSV. In Eindhoven kon hij lang niet altijd rekenen op een basisplaats, maar toch bleef hij loyaal aan zijn club. In veertien jaar kwam de tweebenige verdediger uit op 221 duels in de Eredivisie. Zeventien keer speelde Kemper een Europees duel voor de Eindhovenaren. Zijn hoogtepunten waren de kampioenschappen van PSV in 1963 en 1975. In 1976 sloot hij zijn carrière af bij Helmond Sport.

Op 25 oktober 1964 debuteerde hij in het Nederlands elftal. In het WK-kwalificatieduel tegen Albanië (0-2 winst) speelde de verdediger de volledige negentig minuten. In 1967 kon hij weer twee interlands turven. Kemper kwam in actie in de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Oost-Duitsland (4-3 verlies) en de vriendschappelijke ontmoeting met België (1-0 verlies).

Eigenzinnige opvatting

Kemper had een eigenzinnige opvatting over verdedigen. Een aanvaller neerleggen, omdat hij dreigde gevaarlijk te worden, paste niet in zijn stijl van spelen. De Hagenaar, die leerde voetballen bij Lenig en Snel, koos liever voor een intelligente of technische oplossing dan een fysieke. En dat werd hem niet altijd in dank afgenomen. Toch weigerde hij van deze visie af te stappen. Dat hij mede hierdoor vaak een bijrol vertolkte op het voetbalveld kon hem niet deren. Sterker nog, hij voelde zich het meest op zijn gemak op de achtergrond.

Peter Kemper (rechts) naast Piet Keizer en Hans Eykenbroek voorafgaand aan de interland tegen België in 1967.

Tijdens en na zijn voetbalcarrière werkte Kemper als gymleraar op twee verschillende scholen in Eindhoven. Ook zette hij zich in voor de Tuchtcommissie van de KNVB en was hij actief voor d’Oude Glorie; de vereniging van voormalig PSV-spelers. Dertig jaar geleden kreeg hij tijdens het wielrennen in Zuid-Limburg een hartaanval. Kemper kwam er weer bovenop, maar bleef hartproblemen houden. Zijn liefde voor de fiets bleef echter overeind.

Grote passie

Op woensdag 25 maart kwam er een abrupt einde aan het leven van Kemper; een bescheiden man met een grote passie voor sport. Deze passie zette hij om in grote verdiensten voor zowel PSV als de voetbalbond.

De KNVB wenst zijn familie en vrienden veel sterkte met het dragen van dit grote verlies.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen