Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Frank de Boer: ‘Na die penalty's nog vaak op het stuur geramd'

KNVB Media
KNVB Media
28 februari 2020, 12:15
10:47

Frank de Boer in actie als aanvoerder van Oranje. - Foto: KNVB Media

In de serie Oranje Wall of Fame blikt Frank de Boer terug op zijn loopbaan in Oranje. 112 interlands brachten hem veel talloze fraaie momenten, waaronder 4 halve finales op eindtoernooien. Maar ook de pijn van de twee gemiste strafschoppen tegen Italië blijft hem bij. “Daar ben ik twee maanden doodziek van geweest.”

In 1990 debuteerde De Boer in het Nederlands elftal, tijdens een uitwedstrijd tegen Italië (1-0 verlies). Pas 14 jaar later kwam de indrukwekkende loopbaan in Oranje tot een einde. De voormalige verdediger van onder meer Ajax en FC Barcelona speelde in totaal 5 eindtoernooien en haalde liefst vier keer in de halve finale. Hij was de aanvoerder van het Oranje dat hoge ogen gooide op het WK 1998 en EURO 2000.  

— Foto: Frank de Boer in actie op het WK 1998, tegen Kroatië. 

— Foto: Frank de Boer, 112 interlands. 

De sublieme pass op Dennis Bergkamp, tijdens de kwartfinale op het WK 1998 tegen Argentinië: veel mensen kunnen de beelden én bijbehorend commentaar wel dromen. Een moment voor de eeuwigheid.

“Ik heb heel veel van dit soort passes gegeven. Op Bergkamp, maar bij Ajax ook op Kluivert en Litmanen. Voor mij was het dus geen gelukspass. Maar de pass, de aanname van Dennis, het stadion dat helemaal oranje was.. het plaatje klopte gewoon.” 

Enkele dagen later speelde hij tegen Brazilië (in de halve finale) misschien wel zijn beste interland. “Ik voelde mij daar zo goed. Ik was voor niemand bang, zelfs niet voor Ronaldo in goeden doen.” 

Kwaad

Twee jaar later was Oranje in eigen land hard op weg naar Europees goud. Tot die wedstrijd in de halve finale tegen Italië, waar De Boer zowel in de reguliere speeltijd als in de strafschoppenreeks in penalty miste. “Ik heb daarna vaak in de auto op het stuur zitten rammen. Ik was zo kwaad op mijzelf.” 

Oranje Wall of Fame Oranje Wall of Fame Bekijk ook overige afleveringen, met onder meer Robin van Persie en Johan Neeskens.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen