Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Humphrey Mijnals overleden

KNVB Media
KNVB Media
27 juli 2019, 18:00

Humphrey Mijnals in actie voor het Nederlands elftal - Foto: KNVB Media

De KNVB heeft het trieste bericht ontvangen dat voormalig international Humphrey Mijnals op 88-jarige leeftijd is overleden. Mijnals kwam zowel uit voor het Surinaamse als Nederlands elftal en maakte bij zijn debuut in Oranje indruk door een fraaie omhaal.

Humphrey Mijnals maakte in 1949 als negentienjarige zijn debuut voor Suriname, waar hij ruim veertig interlands voor zou spelen. In Suriname kwam hij jarenlang uit voor SV Robin Hood, voordat hij in 1956 naar Nederland kwam om voor het Utrechtse Elinkwijk te gaan spelen.

Omhaal

Meer dan de uitslag wordt dit duel vooral herinnerd door de prachtige omhaal die Mijnals in zijn eigen strafschopgebied maakt

De eerste weken waren moeizaam - Mijnals moest wennen aan de kou - maar vervolgens beleefde hij vijf prachtige jaren bij Elinkwijk. Hij maakte als stopper-spil zoveel indruk, dat hij begin 1960 door bondscoach Elek Schwartz werd geselecteerd voor het Nederlands elftal. Op 3 april maakte Mijnals tegen Bulgarije zijn debuut in Oranje, waarmee hij de eerste Surinamer ooit in het Nederlands elftal was. De wedstrijd eindigde in een 4-2 overwinning voor Nederland, maar meer dan de uitslag wordt dit duel vooral herinnerd door de prachtige omhaal die Mijnals in zijn eigen strafschopgebied maakte.

Mijnals in Oranje, zittend derde van rechts .

Wall of Fame

Het was ook meteen het hoogtepunt van zijn Oranje-carrière. Mijnals zou nog twee interlands spelen, maar kreeg vervolgens onenigheid met bondscoach Schwartz en werd nooit meer opgeroepen. Na Elinkwijk kwam hij nog uit voor DOS en 't Gooi, waarna hij als trainer aan de slag ging bij de Utrechtse club Faja Lobi. Aan het eind van de twintigste eeuw werd Mijnals uitgeroepen tot Surinaams voetballer van de eeuw. In Nederland volgde ook erkenning: hij ontving vanwege zijn verdiensten voor de Utrechtse voetbalsport de stadspenning van de gemeente Utrecht en kreeg, als ex-international, een plek op de Wall of Fame op de KNVB Campus in Zeist.

De KNVB wenst familie en vrienden veel sterkte met het dragen van dit verlies.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen