Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Landzaat debuteert met goal

KNVB Media
KNVB Media
3 januari 2016, 2:50

Foto:

Debuterende internationals, een mopperende Sjaak Swart langs de kant, een fraai ingeschoten vrije trap van Pierre van Hooijdonk en veel doelpunten om het publiek te vermaken; het zijn de vaste ingrediënten van de nieuwjaarswedstrijd van de Ex-internationals. Tegen het 'All Stars'-team van de Koninklijke HFC verloor Oranje zaterdag met 4-2.

Traditiegetrouw spelen de Ex-internationals hun jaarlijkse Nieuwjaarswedstrijd op de eerste zaterdag na nieuwjaarsdag tegen de Koninklijke HFC in Haarlem. Zaterdag troffen beide elftallen elkaar voor de 83e keer. Sinds vorig jaar speelt Oranje tegen een team van ex-HFC’ers, gemixt met huidige eerste elftalspelers.

De HFC Legends traden zaterdag met een beduidend jongere selectie aan dan bij de vorige editie. Dit team was te sterk voor Oranje, dat zelf ook had verjongd met nieuwe spelers, maar ook een (weliswaar superfitte) Simon Tahamata van 59 jaar in de gelederen had.

Oranje speelde in de tweede helft net iets beter dan in de eerste helft, waar het team al snel met 2-0 achterkwam. Na rust vonden Denny Landzaat en Pierre van Hooijdonk het net. Namens de thuisploeg waren Vince de Kwant (twee maal), Jaimie van Heusden en Maarten Wolff trefzeker.

Vrije trappen

Het publiek is bij deze wedstrijd altijd de grote winnaar. Zaterdag trad er weer een geweldige club Ex-internationals aan met klinkende namen als Frank de Boer, Aron Winter, Pierre van Hooijdonk en Orlando Engelaar. Zodra er ook maar een bíjna overtreding dichtbij de zestien plaatsvindt, scandeert het Haarlemse publiek al de naam van Van Hooijdonk.

Elke vrije trap van specialist Pi-Air is immers een goal. Zo ook zaterdag. Met een fraaie trap krulde hij de tweede goal van Oranje in de linkerbovenhoek. Het werd met veel gejuich ontvangen door het publiek, dat verder genoot van alle mooie acties en subtiele hakballetjes en dat zich niet echt bekommerde om de einduitslag.

Op één man na. Coach Sjaak Swart benadert elke wedstrijd die hij coacht of zelf speelt, als een Champions League-finale. Als vanouds was de 77-jarige aan het mopperen op zijn verdediging (‘Robbie, je hoort bij ons hoor!’) of op het arbitrale trio (‘Hé grenssie, doen we bij dit soort wedstrijden soms niet meer aan buitenspel?’). Het willen winnen zit hem nou eenmaal in de genen.

Anekdotes

Een andere traditie is dat bijna elk jaar een nieuwe international zich aandient in het team van de voormalige Oranje-spelers. Dit jaar maakten Barry Opdam, Romano Denneboom en Orlando Engelaar hun opwachting. Barry Opdam blikt terug op een leuke wedstrijd. “Volgens onze coach Sjaak Swart moesten we ze conditioneel kapot spelen. Jaja, nou het waren echt jonge gasten en echt even een tandje te sterk”, lacht Opdam, die acht keer uitkwam voor het Nederlands elftal.

“Maar ik vond het geweldig weer bij de groep te zijn. In de ochtend bij het verzamelen vlogen de anekdotes over tafel, inclusief onvervalste kleedkamerhumor van de broertjes Witschge en De Boer.”

Champagne in het bloed

Ook Denny Landzaat deed nooit eerder mee aan de Nieuwjaarswedstrijd, al speelde hij wel al eerder een wedstrijd met de Ex-internationals. Hij bekroonde zijn debuut met een goal. “Ik vond dat HFC een pittige selectie had. Ik vraag me af of die gasten eigenlijk wel Oud en Nieuw hebben gevierd. Bij hen zat er zeker geen champagne meer in het bloed, zoals bij ons. Ze zagen er zo afgetraind uit.”

Sinds twee jaar is Landzaat speler-af. Maar meedoen aan dit soort wedstrijden vindt de 38-voudig international een feest. Het houdt hem fit en hij maakt meteen dankbaar gebruik van de voetbal-knowhow in de groep Ex-internationals.

Vooral nu Landzaat zelf sinds vorige week als jeugdtrainer actief is in de voetbalwereld en zich ontfermt over het team voor spelers van onder 15 jaar bij AZ. “Ik heb al zitten praten met jongens als Frank de Boer. Leuk om na afloop van de wedstrijd in de kleedkamer, ongedwongen van gedachten te wisselen over het vak.”

Selectie Ex-internationals: Oscar Moens, Frank de Boer, Ronald de Boer, Michael Mols, Michel Kreek, Pierre van Hooijdonk, Aron Winter, Richard Witschge, Rob Witschge, Martijn Meerdink, Simon Tahamata, Arthur Numan, Orlando Engelaar, Barry Opdam, Romano Denneboom, Pieter Huistra en Tim de Cler.

Bekijk ook de videoreportage over de Nieuwjaarswedstrijd!


  • Tags:

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen