Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Wim Rijsbergen wint Golftoernooi

KNVB Media
KNVB Media
27 mei 2014, 21:34

Foto:

Voetbal en golf, het blijft een goede combinatie. Ook al zijn de ballen en spelregels compleet anders, alles draait om timing, concentratie, precisie en balgevoel. En dat zit wel goed bij de twintig Ex-internationals die dinsdag 27 mei hun jaarlijkse Golfdag hielden. Winnaar werd de 62-jarige Wim Rijsbergen die 28 keer uit kwam voor Oranje.

Passie & strijd

Zet een groep ex-voetballers bij elkaar op een golfbaan voor een vriendschappelijk toernooi en je krijgt passie, humor, maar vooral veel strijd. Iets ‘simpel voor de lol’ doen, komt immers niet voor in het woordenboek van een (gewezen) topsporter. Zeker niet met een groep net zo fanatieke voetballers om zich heen. De Jaarlijkse Golfdag van de Ex-internationals vond dit jaar plaats op Golfbaan Naarderbos. Titelverdediger Ben Wijnstekers ontbrak, maar twintig andere Ex-internationals, variërend in leeftijd van 70 tot 37 , ondernamen een serieuze poging dit toernooi op hun naam te schrijven.

In de eerste flight zaten meteen al drie toppers: Klaas Nuninga (handicap 5.7) en Martijn Reuser (7) en Erik Meijer (handicap 11.7). Uiterst geconcentreerd en uitgerust met de meest professionele golfbag’s en clubs ging het drietal van start. Op baan één ging het er nog strak aan toe, maar op de tweede hole sloeg Meijer zijn bal meters ver de bossage in. Zoekend in de struiken naar zijn bal vertelde hij dat het stiekem toch wat tegenviel: ,,Ik dacht dat ik het spelletje een beetje beheerste, maar eenmaal op de baan blijkt het toch lastiger. Ik ben ook één van de weinige linkshandigen hier. Maar het is een mooie uitdaging tegen teamgenoten te spelen en een leuk dagje met elkaar."

Ziekenhuisbal

Een stuk luidruchtiger was flight 4. Qua geluid staken de broers Witschge bij het inslaan op de driving range al ver boven de anderen uit. Elke bal, zowel goed als slecht, werd voorzien van een deskundige analyse. ,,Ach man, wat een ziekenhuisbal", was ongeveer het aardigst wat er uit hun mond kwam. Wie de broers een beetje kent, weet dat zij altijd een wedstrijd in een wedstrijd spelen. Tegen elkaar. ,,Goed. Voorlopig sta ik nog boven Rob", was ook het eerste wat Richard antwoordde op de vraag hoe het ging, tijdens een korte pauze op baan 5. Rob dolde op dat moment met Pim Doesburg, die net een mindere bal had afgeslagen en ontdekte dat hij geen golfhandschoen aan had. ,,Zeg Pim, jij denkt ook, ik heb mijn leven lang handschoenen gedragen, nu kan ik wel een keer zonder?"

Gevraagd naar hun niveau, begonnen de broers te lachen. Richard: ,,Ik heb al drie jaar niet gespeeld en dat merk ik. Je stapt niet meer zo in op je oude niveau." Rob: ,,Vroeger was ik ook veel beter, maar ik doe het nu slechts vier á vijf keer per jaar. Voetballen lukt nog wel op de automatische piloot, bij golf draait het meer om concentratie en focus. Golf is een leuk spel als je de bal goed raakt, maar voorlopig moet het grote genieten moet nog komen."

De plotselinge heftige regenval, deerde de spelers niet. Er werd stug door gegolfd. Uiteindelijk werd Wim Rijsbergen met handicap 26 de glorieuze winnaar. Ook waren er nog prijzen voor de longest drive (Harry Lubse), de nearest drive (Edward Metgod) en winnaar van de clinic werd Martijn Meerdink. Voor Meerdink was het al even geleden dat hij golfde, dus koos hij voor een clinic om zijn skills te verbeteren. ,,Acht jaar geleden heb ik voor het eerst les gehad en pas een keer of vier, vijf gespeeld. Mijn afslag gaat wel goed, maar mijn techniek kan beter, dus ik wilde nog wel een lesje. Maar de aanleg is er."

Konterman als hoofdcoach

Er was geen prijs voor de beste outfit, anders had Bert Konterman daar zeker mee weggekomen. De 12-voudig international ging gekleed in typisch ruiten golfbroek en kent een handicap van 14,5. ,,Of golf mijn nieuwe passie is? Nee hoor, ik ontdekte het al in 1996, toen ik nog bij Willem II speelde. Ik was ooit heel goed in het spelletje, maar golf moet je bijhouden en ik speel nu te weinig."

Konterman heeft geen tijd meer dagelijks de green af te lopen, zo legde hij uit. ,,Toen ik stopte als voetballer dacht ik dat ik grote afstand zou nemen van het voetbal, maar het blijft trekken. Ik heb gemerkt dat als ik ergens kijk op heb en een mening over heb, ik er ook graag betrokken bij blijf. Ik ben nu jeugdtrainer bij FC Twente en krijg volgend jaar de A-junioren onder mijn hoede. Ook ben ik assistent-coach bij Oranje onder 20. Maar ik heb een stappenplan voor mezelf bedacht. Over twee, drie jaar hoop ik toegelaten te worden op de cursus Coach Betaald Voetbal. Ik ben eigenwijs genoeg om mezelf over een paar jaar als hoofdcoach bij een club als FC Twente te zien eindigen.”

Aanwezige Ex-internationals: Aron Winter, Rob en Richard  Witschge, Wytze Couperus,  Harry Lubse, Bert Konterman, Klaas Nuninga, Martijn Reuser, Erik Meijer, Edward Metgod, Adrie van Kraaij, Dick Schneijder, Harry Lubse, Wim Rijsbergen, Wim Meutstege, Pim Doesburg, Peter Houtman, Oscar Moens, Ernie Brandts en Martijn Meerdink.


  • Tags:

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen