CP-team leert snel en herpakt zich tegen Duitsland

Mathieu Hilgersom
2 oktober 2022, 14:45

Het basisteam van het CP-team tegen Duitsland. - Foto: KNVB Media

Het CP-team heeft zondag een uitstekende prestatie geleverd door Duitsland in Elspe met 2-5 te verslaan. De ploeg van Stephan Lokhoff herstelde zich hiermee van de 6-3 nederlaag van een dag eerder.

Het vriendschappelijke tweeluik in Duitsland is het eerste wapenfeit in wedstrijdverband van het vernieuwde CP-team na het WK waarin de ploeg als vijfde was geëindigd. Lokhoff wilde in deze duels vooral werken aan de speelwijze. Bij het WK lag de focus op het verdedigen. Nu wil hij doorbouwen met de nadruk op het aanvalsspel.

Zaterdag was het CP-team nog wat onwennig. De ploeg verloor met 6-3. Namens Nederland waren Daan Dikken, de teruggekeerde Peter Kooij en Bruno Hoek trefzeker. Het duel was voor Dikken extra bijzonder. Hij speelde zijn 125ste interland en werd hiervoor voor de aftrap in het zonnetje gezet. Ian van Oorschot en Wessel Doorduin maakten juist hun debuut.

Een mooi moment voor Daan Dikken. Hij speelde zaterdag zijn 125ste interland.

Geanalyseerd

"We hebben de eerste wedstrijd goed geanalyseerd en met elkaar besproken. We hebben de speelstijl iets omgezet en stonden vandaag veel beter in de organisatie", verklaarde Lokhoff waarom het CP-team de tweede wedstrijd wel won.

"Zaterdag had Duitsland veel meer de bal", vervolgde de KNVB-coach. "Vandaag dwongen wij ze voortdurend om terug te lopen. We maakten goede doelpunten en creëerden daarnaast nog een aantal goede kansen. De goals kwamen allemaal tot stand door samenspel. Het waren combinaties met inspelen, doorbewegen en de vrije man vinden."

Uit de startblokken

We hebben het verdedigend beter neergezet en besproken dat we aanvallend voor meer beweging moeten zorgen

Het CP-team schoot uit de startblokken. Sem van Helden en Jeroen Saedt bezorgen de ploeg na een kwartier een 0-2 voorsprong. Nadat Duitsland de aansluitingstreffer had gemaakt, was het opnieuw Van Helden die trefzeker was. Omdat Duitsland voor rust terugkwam tot 2-3 was de wedstrijd echter nog allerminst gespeeld.

"We hebben in de rust de eerste helft goed geanalyseerd", vertelt Lokhoff. "We hebben het verdedigend beter neergezet en besproken dat we aanvallend voor meer beweging moeten zorgen. Dat heeft goed uitgepakt."

Na rust was het CP-team nog beter op dreef. Saedt vergrootte met zijn tweede treffer de marge, waarna Hoek met de 2-5 het duel in het slot gooide. In de laatste minuut kreeg ook de debuterende doelman Kevin Janssen de kans om zich te onderscheiden. Hij haalde met een fraaie save knap de Duitse strafschop uit de hoek.

De teams van Duitsland en Nederland voor de aftrap.

Compliment

Lokhoff kijkt tevreden terug op het weekend. "We hebben duidelijk geleerd van de wedstrijd van zaterdag. Ik geef het team een groot compliment hoe ze het hebben opgepakt. Het waren waardevolle dagen."

Volgende maand komt het CP-team weer bij elkaar voor een evaluatie. Vervolgens pakt de ploeg de draad weer op in februari 2023 op weg naar het Europees kampioenschap, later dat jaar.