CP-team begint goed aan WK met overwinning op Canada

Ruud Scheper
7 juli 2019, 21:30

Jeroen Saedt was twee keer trefzeker. - Foto: KNVB Media

Het CP-team is goed begonnen aan het WK in Sevilla. De equipe van bondscoach Max Raeven versloeg Canada in het openingsduel met 3-0. "En dat was meer dan verdiend", vond Raeven. "Want we waren de baas op het veld."

Na een minuut of tien was de spanning er wel zo’n beetje vanaf

Hoewel Oranje ietwat onwennig aan het duel begon, was het vrijwel vanaf de start meteen de bovenliggende partij. “Na een minuut of tien was de spanning er wel zo’n beetje vanaf”, zag de bondscoach. Op dat moment leidde zijn ploeg al door een doelpunt van Gerard Bambacht, die de bal van een meter of 25 snoeihard tegen de touwen achter de Canadese goalie schoot; 1-0.

Boersma redt Oranje

Ondanks dat Nederland de baas bleef op het veld, resulteerde het niet in een hele rits aan kansen. Ja, er waren zeker mogelijkheden om de score uit te breiden, maar de grootste was voor de Canadezen. Gelukkig was daar doelman Stefan Boersma, die in de één tegen één redding bracht.

Het CP-team voorafgaand aan het duel.

Na de pauze, tegen de harde wind in en met een temperatuur die inmiddels wat aangenamere vormen had aangenomen, veranderde er weinig aan dat spelbeeld. Oranje had de bal en kwam nu wat vaker tot kansen.

Huizenhoog over

De grootste was voor Jeroen Schuitert, die vanaf de penaltystip mocht aanleggen nadat Jochem Kintz een schot geblokt zag worden met een hand. De aanvoerder ramde de bal echter huizenhoog over het doel.

Voetballend is Thailand verder dan Canada, dus die wedstrijd hebben we nog niet gewonnen

Bijna werd die misser Nederland fataal. Nauwelijks een minuut later lag de bal namelijk bijna achter Boersma. Een knal van afstand belandde via de handen van de keeper op de lat. Oranje kwam met de schrik vrij.

Saedt verdubbelt de score

Niet veel later verdubbelde Jeroen Saedt de score. Hij was nog maar net van positie gewisseld met doelpuntenmaker Bambacht, of ook hij was trefzeker van afstand. Zijn harde knal was de doelman van Canada te machtig. Het bleek meteen de nekslag voor de Noord-Amerikanen, die aan aanvallen in het vervolg niet meer toekwamen.

Bondscoach Max Raeven begon met zijn CP-team goed aan het WK in Sevilla.

Oranje lukte dat wel en na een inzet van Luc Pierre, die maar half werd gekeerd, was Saedt er als de kippen bij om zijn tweede en Nederlands derde over de lijn te werken; 3-0. “Een lekker begin”, vond Raeven, die de wedstrijd met Canada vooraf als cruciaal had bestempeld. “We hebben de tweede helft echt goed gespeeld.”

Sterke tegenstander

Dinsdagochtend volgt wedstrijd nummer twee tegen Thailand. “Een sterke tegenstander”, wist de bondscoach nadat hij de Aziaten eerder op de dag in actie had gezien tegen Rusland. “Voetballend zijn ze verder dan Canada, dus die wedstrijd hebben we nog niet gewonnen. Maar er liggen zeker mogelijkheden in de omschakeling en in de discipline. Ze laten nog wel eens een mannetje uit hun rug weglopen. Daar moeten wij gebruik van zien te maken.”

Statistieken Statistieken Bekijk hier de statistieken van het duel.