Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

WK in Sevilla start voor CP-team met sleutelwedstrijd tegen Canada

Ruud Scheper
KNVB Media
5 juli 2019, 8:45

Het CP-team gaat in Sevilla op jacht naar eremetaal. - Foto: KNVB Media

Je zou het door al het WK-geweld van de OranjeLeeuwinnen bijna vergeten, maar niet alleen de speelsters van Sarina Wiegman doen deze zomer een gooi naar de WK-titel. Ook het CP-team van Max Raeven droomt van een stunt op het Wereldkampioenschap in Sevilla. “Maar dan moet alles meezitten”, is de bondscoach realistisch.

Begin deze week kwamen Raeven en zijn mannen aan in de Spaanse badplaats Sevilla. Een kleine week later, aanstaande zondagavond, begint het WK met een wedstrijd tegen Canada. “Een sterke tegenstander waar we het vaak lastig tegen hebben”, weet de bondscoach. “Ze zijn fysiek sterk en ook qua teamgeest is het dik in orde.”

Sleutelduel met Canada

Als wij minimaal dezelfde teamspirit op de mat kunnen leggen als Canada, dan geef ik ons een goede kans om te winnen

Het eerste treffen is meteen een sleutelduel. Met het oersterke Rusland en het op het eerste oog wat mindere Thailand als overige tegenstanders in de poule, kan het maar zo zijn dat al de eerste wedstrijd van doorslaggevend belang zal zijn. “Wij zijn individueel wat verder, denk ik. Als wij minimaal dezelfde teamspirit op de mat kunnen leggen als Canada, dan geef ik ons een goede kans om te winnen.”

Twee dagen na het openingsduel staat het treffen met Thailand op de rol. Veel weet de staf van Oranje niet over de Aziatische tegenstander. “Maar we weten wel dat ze de laatste jaren in opkomst zijn. Ze hebben zelfs Japan onder zich weten te houden in de kwalificatie, dat zegt wel wat. In hun eerste wedstrijd tegen Rusland hopen we wat van ze te kunnen zien.”

Regerend Europees kampioen

De poulefase wordt donderdag afgesloten met de zwaarste wedstrijd van de drie. Dan staat Nederland tegenover regerend Europees kampioen Rusland. “We moeten een topdag hebben, willen we Rusland kunnen verslaan”, weet Raeven. “Het zou mooi zijn als we vooraf al geplaatst zijn voor de volgende ronde, maar dan moeten we dus wel Canada en Thailand weten te verslaan.”

Harm Panneman wordt tijdens het EK in eigen land van vorig jaar gefeliciteerd door de staf na zijn doelpunt tegen Duitsland. Midden: bondscoach Max Raeven.

Slaagt de ploeg in die missie, dan is de kans groot dat in de kwartfinale Oekraïne de tegenstander is van Nederland. “Mits zij eerste worden in hun poule en wij tweede in die van ons. Die kans acht ik best groot. Nee, daar zijn we niet blij mee, maar het is niet anders. Ik schaar Oekraïne en Rusland samen met de Verenigde Staten tot de grote favorieten op dit toernooi.”

Aan de stand verplicht

Mocht Oranje de kwartfinales halen, dan is het toernooi eigenlijk al geslaagd. “We willen maximaal presteren en genieten”, houdt Raeven het bewust wat vager. “Maar eigenlijk zijn we het aan onze stand verplicht om die kwartfinale te bereiken. Met een beetje geluk en een topdag is misschien nog meer mogelijk, wie weet.”

Met een beetje geluk en een topdag is misschien nog meer mogelijk dan de kwartfinale, wie weet

Aan de teamgeest in de vernieuwde selectie zal het in ieder geval niet liggen, denkt hij. “Na het EK in eigen land van vorig jaar hebben vier van de zeven basisspelers afscheid genomen. Best veel ja, maar daardoor zijn er weer anderen opgestaan. En we hebben er ook goede spelers bij gekregen. Een daarvan, Luc Pierre, werd gisteren als klasse 2-speler ingedeeld, waar wij hem hadden ingeschat als klasse 3-speler. Die meevaller hebben we in ieder geval binnen.”

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen