Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

'Wie vierde wordt, heeft de twee belangrijkste wedstrijden verloren'

Ruud Scheper
KNVB Media
5 augustus 2018, 17:30

Minne de Vos loopt balend weg. Ook aanvoerder Daan Dikken kan een treffer niet meer voorkomen. - Foto: KNVB Media

Ziek is Minne de Vos ervan. Wat hem bezielde? Hij stelt de vraag aan zichzelf. “Als een minder ervaren speler dit doet, dan zeg je ‘oké, kan gebeuren’. Maar mij mag dat niet meer gebeuren, simpel. Die 2-0 is gewoon mijn schuld. Echt ongekend dom.”

Wie vierde wordt heeft de twee belangrijkste wedstrijden van het toernooi verloren

Het moment waar de creatieve aanvaller het over heeft, vindt plaats met nog een minuut of vijf te spelen. In de jacht op de gelijkmaker grijpt hij de bal aan de zijkant van het veld als die via een Ier over de zijlijn is verdwenen. In een ooghoek ziet hij Joey Mense vertrekken. Snel wil hij hem bedienen. Te snel zo blijkt.

Gevoelige voetbeweging

Want niet Mense, maar een Ier gaat er met de bal vandoor. De Vos sprint er achter aan, alles op alles zettend om grotere schade te voorkomen. Datzelfde doet ook aanvoerder Daan Dikken. Maar Gary Messett is ze te slim af. Met een gevoelige voetbeweging veegt hij de bal langs keeper George van Altena. In een ultieme poging gooit Dikken er nog een tackle uit, waarbij hij tegen de paal aan knalt. Het mag niet baten. De bal verdwijnt over de doellijn; 2-0. Wedstrijd gespeeld.

Op de sfeervolle KNVB Campus kon niet alleen Oranje, maar ook Ierland rekenen op aanmoedigingen vanaf de zijkant.

Even wordt het nog spannend wanneer uitgerekend De Vos vlak voor tijd de 2-1 binnen knalt. Maar de overgebleven tijd blijkt te kort. Het doek valt voor Oranje. Vierde, daar moeten ze het mee doen. “Of het terecht was?” De Vos denkt even na. “Het ligt steeds heel dicht bij elkaar. Dan wordt het beslist op details. Die bal van mij was zo’n detail. Dus ja, dan verlies je terecht.”

Strijdbaar Oranje

De teleurstelling druipt er van af wanneer Oranje na afloop bijeen komt in een grote cirkel rondom bondscoach Max Raeven. Die heeft een strijdbaar Oranje gezien, met doorgroeimogelijkheden voor de toekomst. “Maar wat koop je er nu voor”, sipt hij. “Dat verzacht de pijn van nu niet.”

Assistent-trainer Jim van Alst wijst de vierde official op de bij te trekken tijd.

Waar het hem in zat? De coach heeft wel een idee. Niet in de instelling van zijn mannen, dat is wel duidelijk. “Zij straffen de fouten wel af, zij benutten die kansen wel. Wij niet. Daar zit het hem in. Ik kan mijn mannen niets verwijten. We hadden het zeker voor de rust onder controle. Alleen vijf minuten na de pauze niet. Dat is zuur. Maar we moeten het ermee doen.”

Vierde

Zij straffen de fouten wel af, zij benutten die kansen wel. Wij niet

Vierde wordt Oranje dus. “Wie vierde wordt heeft de twee belangrijkste wedstrijden van het toernooi verloren”, weet De Vos. “En dat is balen. Want het voelt nu alsof alles wat we ervoor hebben gedaan, voor niets is geweest.”

CP-team eindigt als vierde na nederlaag tegen Ierland CP-team eindigt als vierde na nederlaag tegen Ierland Lees hier het wedstrijdverslag.

Onze helden op de velden

Alles over de nationale teams: bekijk het programma en de uitslagen, duik in de historie, bekijk de profielen van alle spelers en speelsters en lees het laatste nieuws per team.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen