Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Kom jij het Nederlands CP-team versterken?

KNVB Media
KNVB Media
14 februari 2018, 16:00

Het Nederlands CP-team speelt deze zomer op het EK in eigen land. - Foto: KNVB Media

Nederland organiseert van 22 juli tot en 5 augustus het EK voor CP-teams op de KNVB Campus in Zeist. Oranje wil daar natuurlijk meedoen om de prijzen. Daarom houdt de KNVB op zaterdag 17 maart een scoutingsdag om nieuwe CP-voetbaltalenten te ontdekken. Want wat is er mooier dan een EK in je eigen land te spelen?

Wie komen in aanmerking voor het CP-team? 

CP-voetbal (internationaal Football 7-a-side genoemd) wordt gespeeld door voetballers die als gevolg van een hersenbeschadiging een motorisch probleem hebben. De beschadiging is meestal het gevolg van een geboortetrauma (Cerebrale Parese). 

In aanmerking komen ook voetballers die op latere leeftijd een hersenbloeding, herseninfarct of hersentumor hebben gehad. Spelers die in coma hebben gelegen en hier een licht motorisch probleem aan hebben overgehouden behoren eveneens tot de doelgroep. Dit zijn de zogenoemde spelers met NAH (niet aangeboren hersenletsel).

Hoe lang bestaat het Nederlands CP-team al?

CP-voetbal is in 1984 gestart. Nederland doet vanaf het begin mee en is direct zeer succesvol. Het Nederlands CP-team wint drie keer goud bij de Paralympische Spelen in Seoul, Barcelona en Atlanta en wordt twee keer wereldkampioen in 1990 en 1994. Daarna wordt de concurrentie sterker en grijpt Oranje steeds naast het podium. 

Toch is het WK in eigen land in 2011 een onvergetelijke ervaring. De openingswedstrijd tegen Brazilië in Assen wordt gespeeld voor maar liefst 8.000 toeschouwers. Nederland verliest in de kwartfinale uiteindelijk van het sterke Oekraïne en wordt uiteindelijk vijfde. Bij de Spelen van Rio 2016 reikt de ploeg tot een knappe vierde plaats.

Het WK in eigen land is een unieke ervaring voor de spelers van het Oranje CP-team.

Hoe presteert Nederland op EK’s?

Het Nederlands CP-team behaalde zowel in 1991 als in 1995 de Europese titel. Daarna volgen een tweede plaats in 1999 en twee keer brons in 2002 en 2006. Tijdens het EK 2010 valt Nederland voor het eerst buiten het podium met een vierde plaats. Maar vier jaar later staat een nieuwe generatie Oranjemannen weer in de finale. Daarin ontpopt Oekraïne zich wederom tot angstgegner. Nederland verliest met 3-0. 

Kom jij het CP-team versterken? 

Dit is je kans je op te geven voor de scoutingsdag, en wie weet ben jij straks onderdeel van de Oranje-selectie! Het EK 2018 in Nederland biedt een prachtige kans voor het CP-team om te schitteren voor eigen publiek. Denk je dat je een versterking bent voor het nationale team onder leiding van bondscoach Max Raeven? Kom dan naar de scoutingsdag 17 maart en overtuig de technische staf van je talenten. Voor meer informatie over deze dag kun je contact opnemen met Guy Steenweg.

Guy Steenweg

 


Op de hoogte blijven van Oranje?

Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen