Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

CP-team eindigt achtste bij World Championships

KNVB Media
KNVB Media
23 september 2017, 7:45

Ook voor keeper George van Altena viel er geen eer te behalen. - Foto: KNVB Media

Het nationale CP-team is vrijdag als achtste geëindigd bij de World Championships. In de laatste wedstrijd was het team van bondscoach Max Raeven geen partij voor Brazilië. De nummer vier van de afgelopen Paralympics stond al binnen vijf minuten met 0-2 voor en Nederland kon dat nooit meer herstellen. Het werd uiteindelijk 0-7.

"Hoe we de fouten maken... daar valt niet op te coachen", zei Raeven na afloop. "In de eerste helft waren we ook veel te besluiteloos. Het was goed te zien dat we dat de tweede helft van ons af hebben kunnen spelen." Raeven vond dat zijn ploeg na rust 'misschien wel de beste fase van het toernooi had'. "Ik ben blij dat we ons in de tweede helft goed hersteld hebben. Zo eindigen we in ieder geval met een goed half uur."

Snel gespeeld

Het duel was toen echter al lang en breed gespeeld. Brazilië stond na een minuut al met 0-1 voor en de 0-2 volgde net als in eerdere duels niet veel later. 

Misschien dat ze te veel op George leunden

"Het was niet overtuigend en spelers gingen de duels niet stevig in. Misschien dat ze te veel op George leunden en dachten dat hij met zijn reflexen de ballen er wel zou uithalen", meende Raeven over de ervaren sluitpost die - omdat hij dit toernooi verrassend genoeg als acht getest werd - tot nu toe nauwelijks speeltijd kreeg. 

Volgens coach Max Raeven maakte zijn ploeg te veel fouten tegen de Brazilianen.

Maar ook de doelman uit Marken was kansloos bij met name de 0-3. Naar de snoeiharde volley in de kruising kon hij alleen maar kijken en ervoor applaudisseren. Er volgden voor rust nog twee twee tegentreffers, terwijl Nederland daar in de eerste helft aanvallend niets tegenover kon stellen. 

Twee kleine kansjes

Na de pauze was er wel een schotje van Myron Gebbink en werd de ingevallen Harm Panneman in kansrijke positie gevloerd. In plaats daarvan scoorde de favoriet nog tweemaal. Na de Paralympische Spelen en het stoppen van de NOC*NSF-bijdrage hield een aantal ervaren krachten het voor gezien. Met een geheel vernieuwde staf en een deels nieuwe groep haalde Oranje logischerwijs niet het niveau van de afgelopen jaren.

Het is een proces van vallen en opstaan.

"Ons spel was dit toernooi te wisselvallig. Het is een proces van vallen en opstaan. Het is belangrijk dat we de selectie zowel kwantitatief, als kwalitatief een impuls krijgt. Ik ga me daar de komende tijd op richten", zei Raeven, die ook zag dat de trainingsintensiteit omhoog moet. "We hebben voor dit toernooi vijf keer kunnen trainen en dat is natuurlijk niet genoeg."

Gezond

Positief is dat de selectie er volgens de classifiers gezond uitziet. "In november of december zullen de nieuwe classificaties bekend worden en impliciet is aangegeven dat andere teams soms een punt of vier meer in het veld hadden staan dan wij. Die teams zullen in de toekomst volgens de nieuwe regels dus een aantal spelers niet meer mogen opstellen."

Nederland werd eerder tweede in de poule achter Engeland, waarna in de kwartfinale topland Oekraïne veel te sterk was. Daarna volgden nog twee verliespartijen tegen Ierland en Brazilië.

Statistieken

Wedstrijd
Nederland - Brazilië: 0-7 (0-5).

Scoreverloop
1. De Souza 0-1, 5. De Souza 0-2, 17. De Souza 0-3, 23. De Silva 0-4, 26. De Silva 0-5, 50. Brito 0-6, 57. Da Silva 0-7.

Opstelling
Nederland: Van Altena (31. Pater), Witjes (Duin), Schuitert, Gebbink, Dikken, Bambacht (De la Cruz Victoria), Saedt (31. Panneman).

Trainen op de KNVB Campus

De plek waar onze nationale selecties trainen, eten en slapen. Ook voor amateurverenigingen biedt de KNVB Campus volop mogelijkheden.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen