Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Ruim verlies na nieuwe start CP-team

KNVB Media
KNVB Media
27 juli 2017, 5:30

Rik Rodenburg maakt de enige treffer voor Nederland. - Foto: KNVB Media

Veel is nieuw bij het Nederlandse CP-team. Een vrijwel geheel nieuwe staf, veel nieuwe spelers en op stapel staande nieuwe en ook nog eens onduidelijke regels. Ondanks alle wijzigingen was het traditioneel ijzersterke Oekraïne woensdagavond in Zeist nog altijd een maatje te groot voor Oranje: 1-6.

“We wisten dat ze je eerst een beetje hoop geven en dan in een keer heel snel weg zijn. We lieten ons ook te veel verleiden om in te stappen. Ze weten dan altijd bij de tweede paal die vrije man te vinden”, aldus Jeroen Schuitert, die Lars Conijn als aanvoerder opvolgde.

Die laatste stopte vooralsnog, net als Minne de Vos, terwijl Thomas Kleinluchtebeld en Iljas Visker volgens de nieuwe regels worden ‘uitgekeurd’. Basiskracht Joey Mense kan als gevolg van een zware heupblessure voorlopig ook niet worden ingezet.

Het nieuwe CP-team voorafgaand aan het oefenduel tegen Oekraïne.

Voor velen nieuw

Flink wat wijzigingen in de selectie dus, terwijl ook de classificatieregels veranderen. Van vier handicapcategorieën wordt terug gegaan naar drie, waarbij nog niet duidelijk is hoeveel spelers er in welke klasse mogen worden opgesteld en welke speler in het nieuwe systeem welke classificatie krijgt.

“Van een klasse drie, de spelers met de minste handicap, mag je er maar één opstellen. Maar van de zwaarste klasse één, zouden dat er eerst twee zijn, maar het lijkt er op dat dat er nu toch maar één wordt. De overige spelers moeten allemaal tweeën zijn”, vertelt nieuwbakken bondscoach Max Raeven, de vervanger van Marcel Geestman.

Meeleven

Ook voor Raeven was op het KNVB sportcentrum alles nieuw. “Er zijn door alle veranderingen nieuwe en ook jonge jongens bijgekomen. Ik moet toegeven dat ik met ze kon meeleven, want ik vond het bij deze eerste wedstrijd net zo spannend als zij”, aldus de geboren Limburger, die net als Malik de la Cruz Victoria, Ramon Pater en Roy Flier dus ook zijn ‘debuut’ maakte.

Ook voor bondscoach Max Raeven was het de eerste interland.

Hij voelde zich desondanks snel op zijn gemak. “Het veld is kleiner, een helft duurt maar dertig minuten, maar verder gelden toch veelal de gewone voetbalwetten. Al snel voelde ik me comfortabel en gelukkig. Dat kwam ook door de fijne trainingsdagen die we achter de rug hebben.”

CP-voetbal geen Paralympische sport meer

De ploeg was namelijk twee dagen bij elkaar in Tilburg, na enkele eerdere broodnodige trainingen in Zeist. De laatste wedstrijd dateert alweer van september 2016, toen Nederland op de Paralympics in Rio na verlies tegen Brazilië net naast het brons greep. CP-voetbal is bij de komende Paralympische Spelen echter komen te vervallen, met alle gevolgen van dien. De spelers krijgen geen NOC*NSF-vergoeding meer en ook voor de trainingsprogramma’s is veel minder geld. Het maakte dat een aantal ervaren krachten stopte en voltijd gingen werken.

Schuitert ziet in het EK in 2018 in eigen land echter nog genoeg uitdaging: “In september spelen we de World Championships in Argentinië. Daar worden alle spelers volgens de nieuwe regels gekeurd en dat is voor veel jongens spannend. Pas als we de nieuwe classificaties weten kan er serieus een team geformeerd worden.”

Het nieuwe CP-team kwam tekort tegen het sterke Oekraïne.

Potentie

Nu werden voor en na rust zoveel mogelijk spelers aan het werk gezet, terwijl een andere groep zondag (12.30 uur) gaat starten. Rik Rodenburg pakte in de slotminuut nog een doelpuntje mee. Schuitert: “Dat was ook wel terecht gezien het aantal kansen die we gehad hebben. We hebben nog vier, vijf weken tot Argentinië en we hebben er veel jongens bij met potentie. Zij pakken het goed op. Het gaat de goede kant op.”

Statistieken

Wedstrijd
Nederland – Oekraïne: 1-6 (0-3).

Scoreverloop
13. Krasylnykov 0-1, 16. Romanchuck 0-2, 22. Antoniuk 0-3, 42. Len 0-4, 45. Len 0-5, 47. Antoniuk 0-6, 60. Rodenburg 1-6.

Opstelling Nederland
Pater (31. Boersma), Dikken, Schuitert, Panneman (31. Gebbink), Stroes (31. Floors, 55. Flier), De La Cruz Victoria (31. Bambacht), Saedt (31. Rodenburg).


Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen