Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

CP-voetbal: Nederland in 2018 gastheer van EK

KNVB Media
KNVB Media
17 mei 2017, 13:00

Het EK CP-voetbal wordt van 22 juli tot en 5 augustus 2018 in Nederland gehouden. - Foto: KNVB Media

Het Europees kampioenschap CP-voetbal vindt volgend jaar in Nederland plaats. De KNVB Campus in Zeist vormt het hart van de Europese eindronde die van 22 juli tot en 5 augustus 2018 op de kalender staat.

Het is de eerste keer dat International Federation of CP-Football (IFCPF) het EK aan de KNVB heeft toegewezen. Zes jaar geleden was Nederland al gastheer van het wereldkampioenschap dat destijds op Drentse bodem werd gespeeld. Maximaal zestien landen kunnen een gooi doen naar de Europese titel. Er vinden geen kwalificaties plaats, landen kunnen zich rechtstreeks inschrijven. Op het laatste EK, in 2014 in Portugal, waren elf landen van de partij en veroverde Nederland het zilver.

Extra impuls

Bondscoach CP-voetbal Max Raeven.

Bondscoach Max Raeven is vanzelfsprekend verheugd dat hij volgend jaar met zijn ploeg voor eigen publiek in actie komt. "Dit kan een extra impuls geven aan het CP-voetbal in algemene zin. Zeker gezien de situatie waarin de sport zich nu bevindt. Door het EK in eigen land te spelen, kunnen we laten zien dat we er nog zijn en volop meedoen, ondanks het verlies van de A-status en het beperkte programma dat we noodgedwongen moeten draaien."

CP-voetbal was van 1984 tot en met 2016 een vaste tak van sport op de Paralympische Spelen, maar heeft inmiddels die Paralympische status verloren. De spelers kunnen daardoor niet meer rekenen op financiële vergoeding vanuit NOC*NSF en het team heeft het programma moeten bijstellen. Ook internationaal zijn er veranderingen gaande. Zo wordt de classificatie aangepast; het aantal handicapklassen gaat terug van vier naar drie.

De toewijzing van het EK aan Nederland zorgt voor nieuwe motivatie bij spelers en staf. Prachtig om zo'n toernooi in eigen land te spelen.

"Dat heeft voor iedereen consequenties; positief en negatief", schetst Raeven. "Zo heeft bijvoorbeeld Thomas Kleinlugtebeld afscheid van Oranje genomen, omdat hij het voetbal niet meer kan combineren met zijn maatschappelijke loopbaan. Meer jongens worstelen daarmee. Bovendien is het afwachten hoe de groep eruit ziet na de aanpassing van de classificatie. Maar de toewijzing van het EK aan Nederland zorgt ook voor nieuwe motivatie, want het is natuurlijk prachtig om zo'n toernooi in eigen land te spelen."

Professionele uitstraling

Op de KNVB Campus zijn alle professionele faciliteiten binnen handbereik.

Het CP-voetbal wil uiteraard proberen zijn Paralympische status te heroveren. Het organiseren van grote toernooien met een professionele uitstraling, zoals het EK, is daarbij van groot belang. De KNVB Campus in Zeist is wat dat betreft een uitgelezen locatie. Raeven: "De KNVB kennende zal alles tot in de puntjes worden georganiseerd. Op de Campus zijn alle professionele faciliteiten binnen handbereik. Het totaalplaatje ziet er prima uit, met het nieuwe kunstgrasveld, het Sportmedisch Centrum en het hotel."

Het CP-team, de huidige nummer drie van de wereld, komt in september eerst nog in actie op de World Championships in Argentinië. Daar zal voor de nieuwe bondscoach meer duidelijk worden over de koers die hij met zijn nieuwe staf en spelersgroep richting het EK gaat uitzetten. "In Argentinië zal duidelijk worden waar we staan. Daarna gaan we doorselecteren en nieuwe doelen stellen. We willen op het EK 2018 natuurlijk goed voor de dag komen, maar moeten wel reëel zijn. Een goed teken is dat veel landen in de aanloop naar het EK tegen ons willen oefenen op de Campus. Zo kunnen we waarschijnlijk een goed oefenprogramma draaien."

Talentendag op KNVB Campus

Komende zondag, 21 mei, staat de jaarlijkse Talentendag voor het Nederlands CP-team op het programma. Op de KNVB Campus in Zeist zijn alle voetballers met CP (Cerebrale Parese) welkom om te laten zien dat ze goed genoeg zijn voor het Nederlands team. Een unieke kans jezelf in Oranje te spelen.

Talentendag Talentendag Zondag 21 mei in Zeist: de kans om jezelf in Oranje te spelen op de CP-voetbal Talentendag.

EK CP-voetbal

Nederland op vorige EK-toernooien

JaarHostKlassering Nederland
1991Engeland1e plaats
1995Engeland1e plaats
1999België2e plaats
2002Oekraïne3e plaats
2006Ierland3e plaats
2010Schotland4e plaats
2014Portugal2e plaats

Over CP-voetbal

CP-voetbal is voetbal voor spelers die als gevolg van een hersenbeschadiging een motorisch probleem hebben. De meeste van deze voetballers hebben een geboortetrauma (Cerebral Parese (CP) gehad of op een latere leeftijd een hersenbloeding, herseninfarct of hersentumor gekregen. Daarnaast komen ook spelers die door een coma een licht motorisch probleem hebben, in aanmerking (Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH)). CP-voetbal hanteert de FIFA-regels, al kent het een aantal aanpassingen om de deelnemers tegemoet te komen. CP-voetbal bestaat in Nederland al 33 jaar. Het team is sinds 2005 een officieel KNVB-team. In het buitenland staat CP-voetbal bekend als Football 7-a-side.

Trainen op de KNVB Campus

De plek waar onze nationale selecties trainen, eten en slapen. Ook voor amateurverenigingen biedt de KNVB Campus volop mogelijkheden.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen