Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

CP-team loopt brons mis

KNVB Media
KNVB Media
16 september 2016, 22:45

Het Nederlands CP-team is er op de Paralympics vrijdag niet in geslaagd om een bronzen medaille te bemachtigen. - Foto: KNVB Media

Het Nederlands CP-team is er op de Paralympics vrijdag niet in geslaagd om een bronzen medaille te bemachtigen. Tegen Brazilië bleef de ploeg lang in de race, maar moest alle zeilen bijzetten om niet al snel op grote achterstand te geraken. Met 1-3 pakte het thuisland de uiteindelijk toch wel zeer terechte zege.

"Ondanks dat Brazilië een maatje te groot was, zijn de jongens ongelofelijk teleurgesteld. We hebben retehard gewerkt en er tot het laatst een wedstrijd van gemaakt, maar alle zeven spelers moeten goed zijn om te kunnen stunten. Dat waren we niet", aldus bondscoach Marcel Geestman - die met zijn ploeg precies twee minuten mocht hopen op een wonder.

Heel even hoop

Nadat Brazilië ondanks een overdaad aan kansen zeven minuten voor tijd nog altijd maar tot 0-2 was gekomen, mikte Jeroen Schuitert prachtig binnen. Een harde trap van Thomas Kleinlugtebeld wistde invaller achteruitvallend via de binnenkant van zijn voet over de doelman heen te lobben. Leandro Goncalves do Amaral maakte aan de Nederlandse illusies echter snel weer een einde. Met zijn derde van de wedstrijd gaf hij het thuisland waar het al heel lang recht op had: 1-3.

"Je hoopt dat het doelpunt van ons eerder valt en zij nerveus worden. Dat gebeurde beide niet. En zij zijn balvaardiger en beweeglijker dan wij. Het krachtsverschil was inderdaad duidelijk", aldus Geestman.

Brazilië had in de halve finale nog een verrassend dik pak slaag gekregen van Iran, maar wenste nu duidelijk niet bij de pakken neer te gaan zitten en gaf gelijk vol gas. Nederland was overdondert en na balverlies van Minne de Vos, niet al te ver voor zijn strafschopgebied, lag de bal na een paar korte snelle passes na exact veertig seconden al achter George van Altena.

Dramatische start

"Het begin was natuurlijk dramatisch. De plaats en het tijdstip waarop we die bal weggeven waren heel beroerd en onnodig. Dan vrees je het ergste. We hadden onze handen vol om ze vervolgens van ons af te houden", aldus Geestman.

Brazilië wilde namelijk ook na die snelle treffer van geen ophouden wilde weten en Nederland dreigde overlopen te worden. Oranje speelde in de eerste helft onrustig en leed al na een paar passes balverlies waardoor het niet in de wedstrijd kwam. Het was voor het enthousiast meelevende publiek alleen Brazilië dat voor rust de klok sloeg.

‘Lijntje naar succes dun’

Toch was er gek genoeg halverwege het duel nog altijd geen man overboord. Na die kickstart en de storm op het Oranjedoel, wist de favoriet de bal maar niet achter de het hele toernooi al prima keepende Van Altena te krijgen. Ook na de pauze hield Oranje nog lang stand, maar diep in de tweede helft moest het uiteindelijk toch capituleren.

"We hadden twee wedstrijden om te stunten voor een medaille en twee keer is het niet gelukt", aldus Geestman, die na een vijfde plaats in Londen nu dus vierde werd. "Toch ben ik niet ontevreden over het toernooi. De poulewedstrijd tegen USA was teleurstellend, maar verder vind ik dat we het maximale uit ons kunnen hebben gehaald. Maar het lijntje naar succes blijkt nog altijd dun."

Het goud ging uiteindelijk naar Oekraïne. Na een gelijke stand in de reguliere speeltijd (1-1) werd Iran in de verlenging met 2-1 verslagen. Het CP-team bestaat uit spelers met Cebrale Parese; een spasme als gevolg van een hersenbeschadiging.

Statistieken

Wedstrijd
Nederland –Brazilië: 1-3 (0-1).

Scoreverloop
1. Goncalves do Amaral 0-1, 49. Goncalves do Amaral 0-2, 53. Schuitert 1-2, 55. Goncalves do Amaral 1-3.

Opstelling Nederland
Van Altena, Mense, Conijn, Dikken (52. Schuitert), De Vos (56. Floors), Kleinlugtebeld, Saedt. 


Spelers & Staf

Alle informatie over de spelers en de technische staf van Oranje.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen