Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

CP-team door het oog van de naald

KNVB Media
KNVB Media
13 september 2016, 10:30

Het CP-team ging door het oog van de naald. - Foto: KNVB Media

Het Nederlands CP-team moest maandag na het 0-2 verlies tegen Iran urenlang in spanning wachten of het zich geplaatst voor de halve finale van de Paralympische Spelen. Amerika verzuimde de geboden kans te grijpen, waardoor Oranje in Rio de Janeiro inderdaad tweede in de poule bleef en de medaillekansen nog niet vergooid zijn.

"Uiteraard zijn we blij en opgelucht. Maar we gingen hier voor een medaille, dus we gaan het niet van de daken schreeuwen", aldus bondscoach Marcel Geestman, ook in de wetenschap dat zijn ploeg door het oog van de naald was gekropen.

Door het eerdere 2-2 gelijkspel tegen de Verenigde Staten, bracht het CP-team zichzelf in de problemen. Na het verlies tegen Iran moest het team hopen dat Amerika niet met 2-0 of meer van Argentinië zou winnen. In dat geval zouden de Amerikanen de tweede plaats pakken. In een zinderende slotfase boog Argentinië een 2-1 achterstand echter om tot 3-2 winst.

Oranje voor Iran geen partij

De uren in de piepzak waren voor Oranje niet nodig geweest als het eerder op de dag een puntje had kunnen pakken tegen Iran. Dat land wordt na Rusland en Oekraïne gezien een van de sterkste landen van de wereld en Nederland won er dan ook nog nooit van.

Het WK 2015 in Groot-Brittannië moest Iran door visumproblemen aan zich voorbij laten gaan, waardoor het zich niet kon plaatsen voor de Paralympics. Het land werd echter alsnog aan het veld toegevoegd toen Rusland vanwege de dopingperikelen thuis moest blijven.

Met het wegvallen van de vrijwel onverslaanbare wereld- en Paralympisch kampioen, leken de kansen voor Oranje op plaatsing voor de halve finales groter te worden. Vervanger Iran bleek voor Oranje echter een dikke maat te groot.

'Niet eens ontevreden'

Met uiterst lichtvoetige, balvaardige en creatieve spelers was het Iraanse spel frivool en afwisselend. De ploeg zette Oranje van meet af aan onder druk en bleef ondanks een voorsprong gretig op zoek naar een volgende treffer. Nederland kon vooral voor rust niet veel meer doen dan inzakken en tegenhouden, waarbij doelman George van Altena de schade met solide keerperswerk beperkt hield tot twee tegentreffers.

"Zeker op basis van het scoreverloop en krachtsverschil was ik nog niet eens ontevreden met de uitslag. Voor ons was het hopen op een goede counter en de schade beperkt houden in verband met het doelsaldo", aldus Geestman wiens formatie het geluk had dat Iran gedurende de tweede helft een paar versnellingen terugschakelde en, ondanks 82 procent balbezit, genoegen leek te nemen met 2-0.

'Moeten iets extra’s brengen’

Toch is het spel van Oranje nog niet wat Geestman gehoopt had. ,,Vooraf zeiden we dat als we hier een medaille wilden halen, we iets extra’s moeten brengen. We moeten we helaas constateren dat dat tot nu toe niet gelukt is. We kunnen niet zeggen dat we het slecht gedaan hebben of dat de inzet er niet was." 

"Maar op de grote toernooien missen we vaak de echte overtuiging dat we kunnen stunten. Dat moeten we nog voor de halve finale in de koppies krijgen." Nederland speelt woensdag om 15.00 uur Nederlandse tijd in de halve finale tegen Oekraïne.

Statistieken:

Wedstrijd
Nederland - Iran 0-2 (0-2).

Scoreverloop
9. Rastegarimobin 0-1; 18. Mehri 0-2.

Geel
Kharrat (Iran).

Opstelling Nederland
Van Altena, Mense, Conijn, Schuitert, Dikken (52. Floors), De Vos, Visker (31. Kleinlugtebeld).

Het CP-team bestaat uit spelers met Cebrale Parese; een spasme als gevolg van een hersenbeschadiging.


KNVB Oranje-app

Blijf op de hoogte van Oranje, bepaal de opstelling, beleef Oranje thuis in AR en nog veel meer. Alleen voor de echte Oranje fan!

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen