Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

CP-team houdt kans op medaille

KNVB Media
KNVB Media
11 september 2016, 0:00

Het Nederlands CP-team hield zijn medailledroom op de Paralympische Spelen zaterdag levend. - Foto: KNVB Media

Het Nederlands CP-team hield zijn medailledroom op de Paralympische Spelen zaterdag levend. Na het tegenvallende gelijkspel donderdag tegen de Verenigde Staten, versloeg de ploeg Argentinië weliswaar niet eenvoudig, maar met de 2-0 zege houdt het kans op een plaats in de halve finale.

,,Dit lucht wel een beetje op, want die 2-2 tegen Amerika zat toch behoorlijk diep”, aldus bondscoach Marcel Geestman.

Na de Nederlandse twee treffers volgde in het uiterst sfeervolle Deodoro-stadion in Rio de Janeiro bij de spelers en staf dan ook een explosie van vreugde. ,,Wij vinden dat we beter zijn dan Amerika, maar als je het dan op het hoogste podium niet wint, dan is dat pijnlijk. Gelukkig deden we nu wel wat we moesten doen.”

Ongelukkige eerste helft

Wilde Oranje kans houden op edelmetaal, dan moest Argentinië worden verslagen, en dat land bleek voor Oranje de laatste jaren bepaald geen eenvoudig te nemen horde. Toch krijgt de ploeg de Zuid-Amerikanen er uiteindelijk meestal wel onder en dat was ook nu het geval, al werd het verschil pas laat in de tweede helft gemaakt. 

In de eerste helft had Nederland namelijk wel het veldoverwicht, maar tot veel hele uitgespeelde kansen leidde dat niet. Daarbij misten de schoten op doel van Thomas Kleinlugtebeld en de veelal ongelukkige Minne de Vos de richting of snelheid om te Argentijnse doelman echt te testen. George van Altena moest daarentegen wel gestrekt bij een vlammend schot na een krap kwartier.

Sfeervolle ambiance

,,Tegen de VS waren we te gretig en liepen we steeds de trechter in. Nu speelden we in de eerste helft wel een beetje met al te veel beleid. In de tweede helft ging dat beter”, aldus Geestman, die merkte dat toch aanzienlijk deel van de bezoekers weer achter Oranje ging staan.

De toeschouwers werden door een speaker ook nog eens flink aangemoedigd om zich te laten horen. ,,Ze houden hier van aanvallend voetbal en de Argentijnen speelden toch wat verdedigend. Er was maar een ploeg die echt wilde voetballen en dat lieten ze merken. Het gaf een geweldige ambiance, daar doe je het natuurlijk voor.”

En uiteindelijk kwam er voor Oranje ook nog loon naar werken. Lugtebeld knalde een kwartier voor tijd een vrije trap langs de muur in de korte hoek binnen, waarna Iljas Visker het in blessuretijd met een snoeihard schot afmaakte. De spits was nog geen minuut daarvoor in het veld gekomen voor Lugtebeld. Geestman: ,,Iljas was natuurlijk altijd de man die de doelpunten maakte en met Thomas kwam er iemand die beter was. Mooi om te zien dat hij nu toch ook nog een bijdrage kon leveren.”

Iran 'dark horse'

Argentinië is na het eerdere 3-1 verlies tegen Iran uitgeschakeld voor het edelmetaal. Iran is na 2-0 overwinning op Team USA zeker van de halve finales. Nederland heeft aan gelijkspel genoeg om zich ook te plaatsen, maar verloor tot nog toe alle twaalf duels tegen het topland.

Mocht Oranje verliezen, dan is voor de strijd om plaats twee in de poule het aantal punten en daarna het doelsaldo bepalend. Het duel tegen Iran wordt maandag om 15.00 (Nederlandse tijd) gespeeld.

,,We hebben Iran al drie jaar niet meer zien spelen, omdat ze om meerdere redenen niet op toernooien zijn verschenen. Maar het is altijd een ploeg die wil voetballen. Dat ligt ons wel beter dan dat meer fysieke spel.” Aan het voetbaltoernooi voor CP-teams doen in Rio in totaal acht landen mee. Het CP-team bestaat uit spelers met Cebrale Parese: een spasme als gevolg van een hersenbeschadiging.

Statistieken:

Wedstrijd
Nederland – Argentinië 2-0\

Scoreverloop
48. Kleinlugtebeld 1-0, 60+1. Visker 2-0

Geel
Dikken, Kleinlugtenbeld (Nederland), Luquez, Morana (Argentinië)

Opstelling Nederland
Van Altena, Mense, Conijn, Dikken, De Vos, Kleinlugtebeld (59. Visker), Saedt (45. Floors).


Op de hoogte blijven van Oranje?

Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen