Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

CP-team laat winst glippen tegen VS

KNVB Media
KNVB Media
9 september 2016, 9:30

Het Nederlands CP-team opende de Paralympische Spelen donderdag met een moeizaam gelijkspel tegen de Verenigde Staten. - Foto: KNVB Media

Het Nederlands CP-team opende de Paralympische Spelen donderdag met een moeizaam gelijkspel tegen de Verenigde Staten. De ploeg van Marcel Geestman hoopt in Rio de Janeiro op een medaille en daarvoor was de 2-2 in een uiterst attractief duel een tegenvaller.

Vier minuten voor het einde gingen de armen van Marcel Geestman nog opgelucht de lucht in en ook bij het Nederlandse zevental waren er gebalde vuisten. Nadat Oranje lange tijd op achterstand had gestaan, knalde Thomas Kleinlugtebeld met zijn negentiende doelpoging eindelijk 2-1 binnen. Oranje leek de buit binnen te hebben, maar met nog tien seconden op de klok ging het alsnog mis. Adam Ballou kopte de bal na een lange uitworp via het lichaam van Lars Conijn binnen: 2-2.

,,Na die goal van Thomas dacht ik, hèhè, eindelijk. Maar vervolgens ging hij er bij ons weer in. Er is daarmee nog niks verloren, maar dit geeft wel een heel zuur gevoel. De ploeg heeft heel hard gewerkt om de achterstand goed te maken. Dit is zeker teleurstellend”, aldus Geestman, na het duel waarin het Braziliaanse publiek op de hand van Oranje was.

Gretig en gepassioneerd Amerika

Het resultaat valt tegen omdat Iran op papier in de poule de gevaarlijkste tegenstander in de poule was. Argentinië en de VS zijn de outsiders, maar die laatste kwam in het openingsduel prima uit de startblokken. De nummer negen van de wereld had in de twee oefenduels in juni op Papendal (6-0 en 2-0 winst voor Oranje) al laten zien dat het een ploeg is waar de passie vanaf spat. Met de vele oorlogsslachtoffers in de selectie worden de soms imponerende en aangrijpende ervaringen omgezet in gretigheid en teamspirit.

Het team startte ook nu bevlogen en tekende al na drie minuten de 0-1 aan. Na een lange bal van de doelman was Ballou Lars Conijn op snelheid te snel af en vervolgde met een snel schot achter George van Altena. Nederland herstelde zich vervolgens wel, maar pas in de tweede helft leek Oranje echt wakker geschud. Na een vlammend schot tegen de lat binnen een minuut van Conijn bleef de ploeg aandringen, maar steeds zat er een been of de uitstekend keepende Sean Boyle tussen.

Alles nog mogelijk

Jeroen Saedt zorgde met een gewiekst hakballetje een kwartier na rust voor de eerste opleving. Na een strakke pass door het centrum van Conijn, tikte de aanvaller met de rug naar de goal de bal precies voldoende aan om Boyle te verrassen: 1-1. Kleinlugtebeld zag zijn zoveelste schot op doel uiteindelijk in de touwen belanden, waarna de VS dus weer langszij kwam. Nederland moet minimaal tweede eindigen in de poule om zich te plaatsen voor de halve finales en daarmee kans te houden op een medaille.

,,Wij moeten nu zaterdag eerst Argentinië zien te verslaan, maar datzelfde geldt voor de Verenigde Staten. Stunten tegen Iran zou natuurlijk ook helpen”, aldus Geestman, over het land dat Paralympisch- en wereldkampioen Rusland vervangt, dat vanwege de dopingperikelen geen sporters mocht afvaardigen. Iran miste het WK in 2015 vanwege visumproblemen, waardoor het zich onverhoopt niet kon plaatsen voor de Paralympics.

Programma

Het duel tegen Iran wordt op 12 september om 15.00 (Nederlandse tijd) gespeeld. Eerst volgt echter zaterdag om 19.00 uur (Nederlandse tijd) de strijd tegen Argentinië. Aan het voetbaltoernooi voor CP-teams doen in Rio in totaal acht landen mee. Het CP-team bestaat uit spelers met Cebrale Parese; een spasme als gevolg van een hersenbeschadiging.

Statistieken

Wedstrijd
Nederland – Verenigde Staten: 2-2 (0-1).

Scoreverloop
3. Ballou 0-1, 43. Saedt 1-1, 56. Kleinlugtebeld 2-1, Ballou 2-2.

Gele kaart
De Vos.

Opstelling Nederland
Van Altena, Mense, Conijn, Schuitert (31. Dikken), De Vos (60. Floors), Kleinlugtebeld, Saedt.


KNVB Oranje-app

Blijf op de hoogte van Oranje, bepaal de opstelling, beleef Oranje thuis in AR en nog veel meer. Alleen voor de echte Oranje fan!

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen