Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

CP-team start jacht op goud

KNVB Media
KNVB Media
8 september 2016, 12:15

Een voorbeschouwing op de Olympische droom van de CP-voetballers. - Foto: KNVB Media

De Paralympics in Rio de Janeiro zijn officieel geopend en het Nederlands CP-team begint op het kantelpunt van donderdag en vrijdag al aan het voetbaltoernooi. Om 00.00 uur Nederlandse tijd speelt het team van bondscoach Marcel Geestman, één van de kanshebbers op eremetaal, zijn eerste wedstrijd tegen de Verenigde Staten. Een voorbeschouwing op de Olympische droom van de CP-voetballers.

De voorbereidingen op de Paralympische Spelen verliepen niet geheel vlekkeloos voor de ploeg van Geestman. In de laatste vier oefenwedstrijden werd tweemaal overtuigend gewonnen van aanstaande opponent Amerika (6-0 en 2-0), maar de andere twee, tegen Oekraïne, gingen ruim verloren (1-4 en 8-2).

Oekraïne was in 2014 ook al eens de tegenstander van Oranje. Toen in de finale van het Europees kampioenschap in Portugal. Het CP-team verloor destijds met 3-0 van de Oekraïners. Het was voor het eerst sinds 1999 dat een Nederlands CP-team in een Europese finale stond. Het jaar daarop werd Oranje knap vierde op het WK 2015 in Burton, Engeland. Nederland mag zich zodoende met recht kanshebber noemen voor een medaille. De weg naar Rio was er één met veel hobbels, maar is uiteindelijk wel succesvol afgelegd.

De poulefase

Amerika, Iran en Argentinië zitten in de poule van Nederland. De nummer vier van het voorbije WK zou zonder niet al te veel problemen de knock-outfase moeten kunnen bereiken. Amerika, de eerste opponent tegenstander, is een tegenstander waar Nederland graag tegen speelt als men kijkt naar de recente krachtmetingen tussen beide ploegen. In 22 wedstrijden stapte het CP-team achttien keer als winnaar van het veld.

Iran lijkt een lastige horde. De Iraniërs zijn als vervanger van het geschorste Rusland ingedeeld in de poule bij Nederland en hebben alle twaalf voorgaande duels met Nederland gewonnen. De laatste ontmoeting tussen beide landen vond plaats op de vorige Paralympics, in 2012 in Londen. Argentinië completeert de poule. Ook de Argentijnen liggen de Nederlanders over het algemeen wel. Er werd maar drie keer verloren in zestien ontmoetingen.

De eerste wedstrijd

In de nacht van donderdag op vrijdag treedt het Nederlandse CP-team aan tegen de Verenigde Staten. Om 00.00 uur Nederlandse tijd klinkt het eerste fluitsignaal. De laatste resultaten tegen Amerika spreken in het voordeel van de Nederlanders en een eerste overwinning zou een stap dichter bij de Paralympische titel betekenen.

Dit moet wel zonder 'Mister CP' Stephan Lokhoff gebeuren. De recordinternational (173) besloot na het WK een punt achter zijn interlandcarrière te zetten. Nederland won de titel al drie keer. Voor het laatst werd hij behaald in 1996. Bij de vorige Paralympics in Londen haalde het CP-team de vijfde plaats.

Programma in Rio

Het verdere programma van het CP-team ziet er als volgt uit: op 10 september speelt Oranje om 19.00 uur (Nederlandse tijd) tegen Argentinië en op 12 september werkt het team om 15.00 (Nederlandse tijd) tegen Iran de laatste poulewedstrijd af. Aan het voetbaltoernooi voor CP-teams doen in Rio in totaal acht landen mee.


Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen