Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Russen niet naar Paralympics Rio

KNVB Media
KNVB Media
23 augustus 2016, 17:15

Het CP-team treft Rusland in elk geval niet tijdens de Paralympische Spelen. - Foto: KNVB Media

Rusland is definitief uitgesloten van deelname aan de Paralympische Spelen. Het omvangrijke dopingschandaal in dat land ligt aan die beslissing ten grondslag. De plaats van de Russische voetbalploeg wordt ingenomen door Iran.

Het Internationaal Paralympische Comité (IPC) schorste Rusland twee weken geleden, een beslissing waartegen de Russen in beroep gingen. Dinsdag werd dat beroep door het internationaal sporttribunaal CAS verworpen. Definitief geen Rusland dus, in Rio de Janeiro.

Reactie Marcel Geestman

Marcel Geestman, bondscoach van het Nederland CP-team, vindt die beslissing een goede. "Ik heb er respect voor dat het IPC deze beslissing heeft genomen. Ze hebben meer tijd gehad dan het IOC om de beschuldigingen goed te onderzoeken en hebben daarin aanleiding gezien deze rigoureuze stap te nemen. Met de bevestiging van het CAS is er nu een duidelijk signaal dat dopingzondaars worden gestraft en daar sta ik volledig achter."

Gevolgen voor Nederland

De schorsing verandert de zaken voor de Nederlandse ploeg die bij Rusland was ingedeeld in de groep. Rusland is de regerend Paralympisch- en wereldkampioen. Iran neemt de plek van de Russen in. Geestman: "Vergis je niet, Iran is ook een mondiaal topland. Ze zijn Aziatisch kampioen en pakten in Peking én Londen de bronzen medaille. Ik vind dat de Russen van een ander niveau zijn, maar Iran behoort tot de vier sterkste landen van de wereld."

De reden dat Iran aanvankelijk niet geplaatst was voor de Paralympische Spelen ligt bij het WK van vorig jaar in Engeland. De beste acht ploegen van dat toernooi kregen een ticket voor de Paralympics, maar Iran ontbrak in Engeland door visum-problemen. "We hebben Iran de afgelopen jaren weinig zien spelen, dus ik ben nieuwsgierig naar het niveau", zegt Marcel Geestman. "Gelukkig spelen we pas de derde groepswedstrijd tegen ze, dus we hebben nog de kans ze aan het werk te zien."

Paralympische Spelen

De Paralympische Spelen vinden plaats van 7 tot 18 september in Rio de Janeiro. Het voetbaltoernooi wordt gespeeld door spelers met Cerebrale Parese (CP), dat zijn voetballers die als gevolg van een hersenbeschadiging een motorisch probleem hebben. De beschadiging is meestal het gevolg van een geboortetrauma maar kan ook zijn ontstaan door een hersenbloeding op latere leeftijd.


  • Tags:

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen