Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Paralympische selectie voor Rio

KNVB Media
KNVB Media
10 augustus 2016, 16:15

De selectie voor de Paralympische Spelen is bekend. - Foto: KNVB Media

Bondscoach Marcel Geestman heeft de selectie bekendgemaakt voor de Paralympische Spelen, die over een maand beginnen in Rio de Janeiro. Op de Spelen in Londen, vier jaar geleden, werd Oranje vijfde.

"We gaan met een gezonde, maar realistische ambitie naar Rio", zegt Geestman. "We willen de halve finale halen. Als dat lukt hebben we twee wedstrijden de kans om voor een medaille te gaan. Daarvoor zullen we dan moeten stunten, want in het CP-voetbal wordt de dienst de laatste jaren uitgemaakt door vier sterke landen: Rusland, Oekraïne, Brazilië en Iran. Zij steken er echt bovenuit."

Nieuwe gezichten

In vergelijking met de WK-selectie van een jaar geleden selecteert Geestman twee nieuwe gezichten: Thomas Kleinlugtebeld en Gerard Bambacht. "Thomas is pas een paar maanden geleden bij ons gekomen, na een scoutingsweek in het voorjaar. Ik vind hem een goede speler, hij heeft zich bovendien makkelijk aangepast in de groep. Natuurlijk heeft hij pas een paar interlands achter zijn naam, maar Thomas is een rustige, volwassen jongen dus ik heb daar alle vertrouwen in."

"Gerard Bambacht is onze benjamin, hij is net 17 jaar. Hij speelde vorig jaar op het WK Onder 19, is een heel onbevangen en doelgerichte jongen met een neusje voor de goal. Hij is redelijk onverstoorbaar, dus ik denk dat leeftijd in zijn geval niets zegt."

De volledige selectie voor Rio 2016:

Doel:
George van Altena (sv Marken), Stefan Boersma (sc Joure)

Verdediging:
Lars Conijn (WSV’30), Joey Mense (Sportclub Lochem), Jeroen Schuitert (Enter Vooruit), Teddy Witjes (vv Read Swart)

Middenveld:
Daan Dikken (vv Meerburg), Guido Floors (azc Zutphen), Thomas Kleinlugtebeld  (DZC’68), Peter Kooij (vv Maarssen), Minne de Vos (FC Kunde)

Aanval:
Gerard Bambacht (vv Zuilichem), Jeroen Saedt (FC Zutphen), Iljas Visker (SML Arnhem)

Harde wetten topsport

"Ik wil nog wel opmerken dat het zuur is voor de afvallers", vervolgt Geestman. "We kunnen maar met veertien spelers naar Rio, maar we hebben het afgelopen jaar natuurlijk met een veel grotere groep getraind. Ook die jongens waren vier, vijf keer per week present. Zoals gezegd, dat is zuur, maar het zijn wel de harde wetten van de topsport."

Oranje is in Rio ingedeeld in een poule met Rusland, Argentinië en de Verenigde Staten. Of Rusland van de partij is valt nog te bezien. Het IPC (Internationaal Paralympisch Comité) heeft alle Russische atleten uitgesloten van deelname aan de Paralympische Spelen, als gevolg het dopingschandaal in dat land. De Russen hebben aangegeven tegen die beslissing in beroep te gaan bij het internationaal sporttribunaal CAS.

'Moedige beslissing'

"We zijn tegen alle vormen van doping", zegt Geestman. "Dus hard straffen is terecht, als de bewijzen duidelijk genoeg zijn. Ik denk dat het een moedige beslissing is van het IPC. Ze hebben meer tijd gehad om de beschuldigingen goed te onderzoeken dan het IOC, blijkbaar. Wat de consequenties zijn voor ons zien we wel. Wie onze tegenstander straks ook is, we zullen zelf goed moeten zijn. Dat houd ik mijn team ook voor."

De Paralympische Spelen vinden plaats van 7 tot 18 september, zoals gebruikelijk in dezelfde stad als de reguliere Olympische Spelen, Rio de Janeiro. Het voetbaltoernooi wordt gespeeld door spelers met Cerebrale Parese (CP), dat zijn voetballers die als gevolg van een hersenbeschadiging een motorisch probleem hebben. De beschadiging is meestal het gevolg van een geboortetrauma maar kan ook zijn ontstaan door een hersenbloeding op latere leeftijd.


Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen