Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Solide slotzege CP-team

KNVB Media
KNVB Media
26 juni 2016, 9:00

Het CP-team won zaterdag zonder problemen van de Verenigde Staten. - Foto: KNVB Media

Het Nederlands CP-team heeft in het slotduel van het drielandentoernooi tegen de Verenigde Staten een solide zege geboekt. Op Papendal vlogen de spetters er zaterdagavond niet van af, maar Oranje was met 2-0 wel de terechte winnaar. De ploeg eindigde daarmee na Oekraïne als tweede.

Nederland kende een wisselvallig toernooi. Na twee prima wedstrijden volgde een uiterst matige derde. “De gevoelens over het hele toernooi zijn dan ook gemengd”, aldus middenvelder Minne de Vos. “We putten ondanks het 1-4 verlies tegen Oekraïne heel veel vertrouwen uit die wedstrijd. Daarna volgde ook de 6-0 tegen de VS. We dachten in de tweede wedstrijd tegen Oekraïne vervolgens de touwtjes wel te kunnen laten vieren. Dat kan gewoon niet tegen die gasten, dat bleek wel weer. Als we niet optimaal en scherp zijn, zijn we kansloos tegen ze.”

‘Die jongens kunnen wel wat hebben’

Met die fikse nederlaag (2-8) van vrijdagavond nog in de benen, moest het zevental van Marcel Geestman een dag later alweer aan de bak. “Het was zeker na rust niet geweldig, maar we hebben ook niet veel weggegeven. Die jongens kunnen wel wat hebben, dat blijkt wel. Fysiek staan we er goed voor”, oordeelde Geestman, die echter graag had gezien dat zijn formatie zich wat sneller op een veilige voorsprong had gespeeld. “Nu bleef het te lang een wedstrijd. De VS is een ploeg van vechters en knokkers. Er kan er dan altijd een invliegen.”

Lars Conijn had Oranje na krap een kwartier na een een-twee met Minne Vos namelijk wel op een 1-0 voorsprong gezet, maar daarna bleef een volgende treffer lang uit. Nederland was niet altijd even secuur in de passing of een misverstand zorgde ervoor dat een aanval spaak liep. Ook doelman Sean Boyle haalde flink wat ballen van de lijn. De Vos was wel een paar keer dichtbij een treffer, maar zijn schoten gingen steeds voorlangs.

Pas na 2-0 was er rust

“Daardoor bleef bij de VS de hoop op een gelijkmaker. Aan de andere kant bleven wij geduldig en deden we wat we moesten doen. Toch konden we pas bij de 2-0 rustig ademhalen”, aldus De Vos over de treffer van Thomas Kleinlugtebeld, tien minuten voor tijd. De invaller bewees al in de korte tijd dat hij bij de selectie zit zijn toegevoegde waarde en schoot nu een vrije trap in de korte hoek behendig binnen.

“Dit toernooi is gebleken dat we in ieder geval in de breedte heel duidelijk sterker geworden zijn”, meende Geestman. “Daan Dikken en Iljas Visker waren er na blessures weer bij en ook de rest is helemaal fit. Dat maakt dat we een grote groep hebben om uit te kiezen. Richting Rio de Janeiro is dat een prettige gedachte.”

Doel is een medaille

Oranje speelde namelijk zijn laatste oefeninterland voordat in september de strijd in Zuid-Amerika losbarst. De nummer vier van de wereld komt daar in de poule opnieuw de Verenigde Staten tegen en daarnaast zijn Argentinië en wereld- en regerend Paralympisch kampioen Rusland de tegenstanders.

“We moeten zorgen dat we zo goed mogelijk de poule doorkomen en dan spelen we twee finales”, voorziet De Vos. “De kans is groot dat we dan in de halve finale opnieuw Oekraïne treffen.” Bij winst speelt Nederland de finale en bij verlies strijd het hoogst waarschijnlijk met Brazilië, nummer drie van de wereld, om de derde en vierde plaats. Geestman: “We willen een medaille halen, dus dan moeten we in ieder geval een topland verslaan.”

Het CP-team bestaat uit spelers met Cebrale Parese; een spasme als gevolg van een hersenbeschadiging.

Statistieken

Nederland – Verenigde Staten 2-0 (1-0).

Scoreverloop
13. Conijn 1-0, 50. Kleinlugtebeld 2-0.

Geel
Conijn (Nederland)

Opstelling Nederland:
Van Altena, Mense, Conijn, Dikken (40. Schuitert), De Vos (57. Floors), Saedt (57. Witjes), Visker (40. Kleinlugtebeld).


Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen