Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

CP-team mist flair en lef

KNVB Media
KNVB Media
25 juni 2016, 10:00

Het CP-team ging hard onderuit tegen Oekraïne. - Foto: KNVB Media

Nadat het Nederlands CP-team in het eerste duel tegen Oekraïne nog prima voor de dag kwam, daar kreeg de ploeg vrijdagavond dik klop. Bij het drielandentoernooi op Sportcentrum Papendal werd het nu liefst 2-8 voor de nummer twee van de wereld.

“Het is weer het oude liedje. Steeds als we denken dat we wat dichterbij gekomen zijn en er met een stapje extra misschien wel een gelijkspel in zit, worden we de wedstrijd erna weer met de neus op de feiten gedrukt”, aldus de teleurgestelde coach Marcel Geestman, wiens zevental maandag nog zo overtuigend startte en ongewoon veel kansen kreeg.

“Toen hadden we de eerste helft zelfs voor moeten staan. Nu waren we lang niet agressief genoeg, vergaten we duels te spelen. Natuurlijk kan Oekraïne goed voetballen, maar wij hebben er te weinig tegenover gezet. We misten flair, overtuiging en lef.”

Snelle tegentreffers

In tegenstelling tot de vorige duels, waarbij Oranje de favoriet vaak de eerste helft nog lange tijd kon tegenhouden, lag de bal nu binnen acht minuten al twee keer achter doelman George van Altena. Omdat Nederland daarna van de goal af moest komen om te scoren, konden de Oekraïners hun favoriete spel spelen. De ploeg stoomde voor rust tot 0-5 door en ook na de pauze kon Oranje de favoriet tot aan 0-8 niet stoppen.

“Door die snelle tegengoals speelden we ze in de kaart. Ze zijn razendsnel in de omschakeling. Daarbij worden verschillen in CP-voetbal altijd sneller uitgedrukt in goals. Dan gaat het snel.”

Lichtpuntje

Gerard Bambacht zorgde na een uur voor een van de weinige lichtpuntjes in het duel. De pas 16-jarige invaller schoot – net drie minuten binnen de lijnen – tegen de grootmacht via de binnenkant van de paal de 1-8 binnen. “Hij viel heel onbevangen in en vuurde zonder na te denken. Prima”, aldus Geestman, die vervolgens ook Thomas Kleinluchtebeld nog een prachtig doelpunt zag maken.

“Het is natuurlijk aardig dat je nog twee keer scoort. Aan de andere kant deed Oekraïne het inmiddels ook wat rustiger aan en je verliest uiteindelijk nog steeds met dikke cijfers. We moeten ons toch afvragen hoe dat kan.”

Geestman had direct na het duel nog niet direct het antwoord. “We moeten daarbij als staf ook naar onszelf kijken. Hebben we ze te veel met tactiek overladen? Hebben we iets anders verkeerd gedaan?”

Analyse

De definitieve analyse moet echter wachten tot na het toernooi. Zaterdag (19.00 uur) wacht namelijk alweer de tweede confrontatie tegen de Verenigde Staten. De eerste werd zeer overtuigend met 6-0 gewonnen, terwijl de Amerikanen met 5-0 en 9-0 klop kregen van Oekraïne. “Die zullen wat willen goedmaken, dus daar kunnen we qua strijd en passie ook nog wel wat van verwachten. We kunnen bij dit verlies nu dus niet te lang stilstaan.”

Het CP-team is in voorbereiding op de Paralympics. Verenigde Staten is samen met Argentinië en wereld- en regerend Paralympisch kampioen Rusland de tegenstander in de poule op de Paralympische Spelen.

Het CP-team bestaat uit spelers met Cebrale Parese; een spasme als gevolg van een hersenbeschadiging.

Statistieken

Nederland – Oekraïne 2-8

Scoreverloop: 5. Len 0-1, 8. Len 0-2, 20. Romanchuk 0-3, 22. Dutko 0-4, 23. Volodymyr 0-5, 50. Dotsenko 0-6, 53. Dotsenko 0-7, 57. Dotsenko 0-8,
57. Bambacht 1-8, 60. Kleinlugtebeld 2-8.

Opstelling Nederland: Van Altena, Mense, Conijn, De Vos (46. Floors), Saedt (54. Bambacht), Schuitert, Kleinlugtebeld.


Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen