CP-team grijpt naast brons op WK

28 juni 2015, 15:55

Het Nederlands CP-team heeft de wedstrijd om de derde plaats op het WK verloren. Een stroef eerste kwartier deed Oranje tegen Brazilië de das om. De ploeg kon de vroeg opgelopen schade niet meer herstellen en liep een wedstrijd lang achter de feiten aan. Toch was Oranje veel dichterbij brons dan de uitslag doet vermoeden.

Snelle achterstand
Al na zeven minuten schoot Nederland zichzelf in de voet, toen Joey Mense de bal onnodig verspeelde bij het uitverdedigen, spits Wanderson eenvoudig profiteerde en de bal achter George van Altena duwde. Toen Wanderson vier minuten later opnieuw scoorde, dit keer na een fraaie aanname op de rand van het strafschopgebied en een schot in de korte hoek, zat Oranje al binnen het kwartier diep in de problemen. Terwijl de eerste kans van de wedstrijd, al na vier minuten, toch voor Nederland was geweest, maar de inzet van Jeroen Saedt sprong een meter langs de paal. Nederland knokte zich na de doelpunten van Wanderson terug in de wedstrijd. Met brutaal en gedurfd spel nam Oranje de regie over, werden de Brazilianen vastgezet en kreeg Nederland via Lars Conijn (volley) en Iljas Visker (geblokt schot) kansen om Brazilië pijn te doen. Het piepte en kraakte zelfs een beetje bij de Brazilianen toen de rust in zicht kwam, maar de Zuid-Amerikanen hielden hun doel schoon.

Uit de startblokken
In het tweede bedrijf schoot Nederland uit de startblokken: De eerste aanval leverde een riante mogelijkheid op voor Jeroen Saedt die na matig Braziliaans verdedigen mocht uithalen, maar vanaf de rand van het strafschopgebied millimeters naast schoot. Een oranjedoelpunt hing in de lucht, zoveel was wel duidelijk geworden. Maar juist toen die gedachte serieus opkwam bij de toeschouwers sloeg Brazilië genadeloos toe met drie doelpunten in zeven minuten. Daarmee was het geloof rigoureus uit het Oranje zevental geslagen en had het laatste kwartier van de wedstrijd weinig meer om het lijf. Dat Lars Conijn nog een strafschop miste en George van Altena er in de slotminuut nog één tegenhield was slechts voor de statistieken van belang.

Teleurstelling
Bondscoach Marcel Geestman: “We zijn nu natuurlijk teleurgesteld. Maar inderdaad hebben wij ook het gevoel dat er meer ingezeten had, als we tenminste op de juiste momenten hadden toegeslagen. Als we leren spelen met meer lef en initiatief, zoals we dat deden na het eerste kwartier, kunnen we nog grote stappen maken. Nu hebben sommige jongens toch wat teveel ontzag voor Brazilië gehad.”

Nederland eindigt het WK als vierde en mag met opgeheven hoofd naar huis. De belangrijkste doelstelling, het halen van de Paralympics in Rio de Janeiro volgend jaar, is gehaald. Geestman: “We gaan daarom ook redelijk tevreden terug naar Nederland. Maar ons droomdoel blijft om een medaille te halen op een WK en dat is helaas niet gelukt. Ik hoop dat we hier weer van leren en in de toekomst kunnen spelen met meer geloof in onszelf, meer agressiviteit en meer initiatief aan de bal. Die stap moeten we nu gaan maken.”

NEDERLAND – BRAZILIE   0-6
7. Wanderson 0-1, 11. Wanderson 0-2, 33. Fernandes 0-3, 36. Romero 0-4,39. José Carlos 0-5, 59. Evandro 0-6

Opstelling Nederland:  Van Altena; Dikken, Mense; De Vos (58. Lokhoff), Conijn, Saedt; Visker (31. Rodenburg)