Rusland maatje te groot voor CP-Team

26 juni 2015, 22:58

Het Nederlands CP-team is uitgeschakeld in de halve finale van het wereldkampioenschap. Oranje had geen schijn van kans tegen de Russen, die van de eerste tot de laatste minuut domineerden. Zondag wacht nu de wedstrijd om het brons, tegen Brazilië.

Russen domineren eerste helft
Natuurlijk wist iedereen op voorhand van het kwaliteitsverschil tussen Nederland en Rusland, en natuurlijk wist iedereen dat Rusland torenhoog favoriet zou zijn voor deze halve finale. Rusland is de regerend wereld- en Paralympisch kampioen en onder normale omstandigheden simpelweg een maatje te groot voor Nederland. Bondscoach Marcel Geestman had zijn ploeg om die reden – begrijpelijkerwijs – op een aantal posities gewijzigd in de hoop de Russische aanvalsgolven te kunnen weerstaan.

Met een strakke organisatie dienden de Russen te worden tegengehouden, om de tegenstander daarna met slimme uitbraken pijn te doen. De tactiek werkte ruim twintig minuten, waarin Rusland weliswaar grote kansen kreeg maar Oranje het doel schoon hield en via Daan Dikken zelfs dichtbij een voorsprong was, toen zijn puntertje maar ternauwernood uit de kruising kon worden getikt door de Russische keeper. Maar daarna ging het in rap tempo mis. Nadat Dimitri Ramonov vier minuten voor rust voor 0-1 had gezorgd - na een knappe solo vanaf de middenlijn - schoot Daan Dikken de bal een minuut later ongelukkig in eigen doel, in een poging een Russische voorzet te neutraliseren: 0-2.

Overmacht in Russische tweede helft
In de tweede helft was er vervolgens geen houden meer aan voor Oranje, dat Rusland in een tijdsbestek van zeven minuten vier keer zag scoren. Het gemak waarmee de Russische aanvallers langs de Nederlandse verdedigers flitsten, maakte het verschil in kwaliteit meer dan duidelijk. Al na ruim drie kwartier moest Oranje het hoofd diep buigen, toen de Russen de eindstand van 0-6 al op het bord hadden gezet. Daarmee was de wedstrijd gespeeld, nam Rusland gas terug en kreeg Nederland via invaller Stephan Lokhoff en aanvoerder Lars Conijn nog kansen om de eer te redden, maar het Russische doel bleef voor Oranje onbereikbaar.

Bondscoach Geestman: 'Kan de jongens niets verwijten'
Bondscoach Marcel Geestman had gehoopt op een stunt, maar zag dat zijn ploeg geen antwoord had op de Russische overmacht: “Je ziet dat de Russen fysiek sterk zijn, snel ook. En
voetbalslim, met goed positiespel en slimme combinaties.” Toch kon Geestman zijn ploeg niets verwijten: “De jongens hebben alles gedaan wat ze konden. We hebben gewoon een goede poging gedaan, maar Rusland is te sterk. Voor mij zijn ze ook huizenhoog favoriet voor de titel.”

Nederland speelt zondagmiddag (12:30 Nederlandse tijd) om het brons tegen Brazilië, dat de andere halve finale met 2-1 van Oekraïne verloor. Volgens Geestman zal 'echt een stunt nodig zijn' om de Brazilianen te verslaan. “Er zit heel veel kwaliteit in die ploeg, hoewel ik vind dat ze minder een team zijn. Het wordt een interessant duel zondag.”

Alle duels zijn live te volgen via www.cp2015.comDe aftrap van de finale tussen Rusland en Oekraïne is zondag om 16:00.

Statistieken
Nederland - Rusland: 0-6
26. Ramonov 0-1, 27. Dikken 0-2 (e.d.), 40. Pestretsov 0-3, 41. Larionov 0-4, 44. Potekhin 0-5, 47. Borkin 0-6
Opstelling Nederland: Van Altena; Conijn, Mense; Dikken (36. De Vos), Kooij (50. Rodenburg), Schuitert (45. Lokhoff); Saedt