Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

CP-voetbal: Aanvoerder Conijn jaagt op succes

KNVB Media
KNVB Media
25 juni 2015, 9:13

Foto:

Al een paar weken lang is hij niet op zijn werk geweest. Maar familiebedrijf Conijn Metaalbewerking uit het Noord-Hollandse Wormer geeft hem met liefde vrijaf. Want Lars is druk met andere dingen. Hij is een WK aan het spelen.

Familiebedrijf
Het is de vaste gang op de maandag, als Lars zich meldt tussen staal, RVS en aluminium en een wereld binnenstapt waar tanks en silo’s het uitzicht bepalen. Bij de firma Conijn worden industriële machines gemaakt. Het is een atypische omgeving voor een voetballer, die deze maand als aanvoerder een WK in Engeland speelt. Maar zo gaan die dingen in de wereld van de amateursport, dus zo gaat het ook bij het CP-voetbal. Naast zijn parttime baan bij het familiebedrijf is Lars Conijn (22) vier keer per week onderweg naar Papendal om te trainen met het CP-team en in de weekends speelt hij zijn wedstrijden met WSV’30, de lokale amateurvereniging in Wormer. Het is druk “maar we zijn het zo gewend.”

Riant onderkomen
De investering werpt zijn vruchten af. Conijn is captain van de Nederlandse ploeg die met bondscoach Marcel Geestman is neergestreken onder de rook van Birmingham om het wereldkampioenschap voor CP-teams te spelen. Gastheer is de FA, de Engelse voetbalbond. In de meeste letterlijke zin van het woord, want het hoofdkwartier van de FA zélf is het decor voor het toernooi. Bij de recente aanleg van de nieuwe thuisbasis heeft de bond niet op een dubbeltje meer of minder gekeken: Kosten noch moeite zijn gespaard om een even riant als prestigieus onderkomen te bouwen, waar zestien velden beschikbaar zijn om het kampioenschap alle ruimte te geven.

Tafeltennissen met Brazilië
Alle deelnemende teams zijn er te gast. “We zitten hier in het hotel met de Noord-Ieren en de Canadezen op de gang,” vertelt Conijn. “Dat waren toevallig onze tegenstanders in de groepsfase ja, dus dat leverde na de wedstrijden (die Oranje beide won – red.) wel wat chagrijnige gezichten op, haha!” De onderlinge sfeer is vriendelijk, kameraadschappelijk zelfs. Ze delen de eetzaal (“iedereen heeft wel zijn eigen tafel hoor”) en de ontspanningsruimte. “Dus ik sta wel eens te tafeltennissen met een speler van Brazilië,” zegt Conijn. De wereld van hermetisch afgesloten hotels, totale afzondering en strenge beveiligers is ver weg. Hier loopt iedereen vrolijk door elkaar. De teams trainen ook op hetzelfde sportpark, in alle openheid op velden naast elkaar. “Besloten trainen kan niet nee, maar goed, we hebben alle tactieken en looplijnen er in Nederland al ingeslepen dus we missen het niet hoor.”

Balans bewaken
Lars Conijn is de centrale middenvelder van het Nederlands zevental. Een speler met een uitstekende pass, maar ook iemand die de balans bewaakt en de defensie waar nodig ondersteunt. “Als je het zou vertalen naar 11 tegen 11, zou ik de middenvelder zijn met het puntje naar achteren.” Conijn heeft hemiplegie, waardoor één kant van het lichaam door een hersenbeschadiging niet meer goed functioneert. De rechterkant in zijn geval. “Ik ben stijf links ja,” lacht hij. “Dat geldt voor bijna alle CP-spelers, dat ze een goede en een slechte kant hebben. Mijn rechterkant is minder beweeglijk, ik heb er minder kracht in. Dat merk ik als ik bijvoorbeeld een kan water wil oppakken. En met mijn voeten is het precies hetzelfde. Schieten met links gaat prima, maar met rechts ‘schep’  ik de bal en is de power er niet.”

Morgen wacht de halve finale tegen de ijzersterke Russen. Rusland is één van de toplanden in het CP-voetbal. Met Oekraïne, Brazilië en Iran maken zij de dienst uit, hoewel het kwartet tegenwoordig de hete adem voelt van de achtervolgers, waaronder ook Nederland. Conijn is strijdvaardig, maar realistisch tegelijkertijd: “Tegen Rusland moeten we vol d’r op. Het begint gewoon met 0-0. Maar eerlijk is eerlijk: de kans op succes is natuurlijk niet zo vreselijk groot. Als wij tien keer tegen Rusland spelen, winnen we er misschien maar twee. Maar waarom zou morgen niet één van die twee kunnen zijn?” 

Alle wedstrijden van het CP-team zijn live te volgen via www.cp2015.com

Halve finales vrijdag 26 juni:

17:30 (Nederlandse tijd)     Brazilië – Oekraïne

20:00 (Nederlandse tijd)     Nederland – Rusland 


  • Tags:

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen