CP-team wint opnieuw: Deelname Paralympics zeker

21 juni 2015, 16:23

Dankzij een 4-1 zege op Canada heeft het Nederlands CP-team de kwartfinale op het WK gehaald. Met het bereiken van de laatste acht plaatst Oranje zich automatisch voor de Paralympics in Rio de Janeiro. “Het eerste doel is bereikt”, klonk het na afloop van een stroperig duel.

Van uitzinnige blijdschap was na afloop zeker geen sprake, maar het hoofddoel van dit Wereldkampioenschap is gehaald: Nederland heeft zich officieel geplaatst voor de Paralympics volgend jaar in Rio. En dat is wat bondscoach Marcel Geestman vooraf als eerste en voornaamste doel had gesteld: “Het was zonder meer ons minste duel van de drie, maar we zijn nu zeker van Rio en dat is uiteindelijk wel waar het om gaat. Daarover ben ik natuurlijk tevreden, maar tegelijkertijd: Adel verplicht, dus over de wedstrijd van vandaag ben ik dat absoluut niet.”

De openingsfase van het duel met de Canadezen was een onstuimige. Al na dertig seconden profiteerde Canada van ongelukkig balverlies van Jeroen Schuitert op het middenveld. De Canadezen speelden het buitenkansje simpel uit en zetten Sam Charron vrij voor doelman George van Altena, die geen antwoord had op de droge knal: 1-0 voor Canada. Oranje had enkele minuten nodig om terug op het juiste spoor te komen, maar werd in het zadel geholpen door de Canadese verdediging toen Matt Brown zich vergreep aan de doorgebroken Iljas Visker. De scheidsrechter kon slechts rood trekken en al na acht minuten moest Canada met zes man verder. Het was het startsein voor een ware belegering van het Canadese doel, maar schoten van Visker, Saedt en De Vos bleven zonder succes. Oranje oogde slordig en gehaast in het restant van de eerste helft. Marcel Geestman: “Wij vonden het op de bank vooral ongeduldig. Alsof we de achterstand binnen enkele minuten ongedaan wilden maken.” Vijf minuten voor rust vond Oranje toch een gaatje in de Noord-Amerikaanse muur: Iljas Visker draaide kort weg van zijn tegenstander en haalde van dichtbij hard uit: 1-1.

In de tweede helft was het wachten op een tweede Nederlandse treffer, maar het spel van Oranje bleef stroef en de ploeg wist de numerieke overmacht nauwelijks uit te buiten. Tien minuten voor tijd bracht invaller Peter Kooij Nederland dan toch aan de leiding met een droge schuiver van buiten het strafschopgebied. Daarmee was de zege voor Oranje veilig gesteld; slechts een incidentele Canadese counter zorgde in het tweede bedrijf nog voor gevaar voor het doel van George van Altena. In de slotfase liep Oranje via Jeroen Saedt en Lars Conijn nog uit naar 4-1. “Maar tevreden mogen we niet zijn. We moeten toch echt even goed in de spiegel kijken,” vond Marcel Geestman.

Door de zege is Oranje groepswinnaar van Poule D geworden. Daarmee ontloopt Nederland hoogstwaarschijnlijk topfavoriet Brazilië, dat later vandaag tegen de Verenigde Staten speelt.

NEDERLAND – CANADA  4-1

1.Charron 0-1, 25. Visker 1-1, 49. Kooij 2-1, 60+1 Saedt 3-1, 60+3 Conijn 4-1

Opstelling Nederland: Van Altena; Schuitert (40. Witjes), Mense; Saedt, Conijn, De Vos (57. Lokhoff); Visker (31. Kooij).