Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

CP-team naar Ethiopië

KNVB Media
KNVB Media
4 november 2013, 16:50

Foto:

Het Nederlands CP-team vertrekt woensdag 6 november naar Ethiopië voor een reis in het kader van Clublinking. Tijdens dit zesdaagse bezoek verzorgt het team van bondscoach Marcel Geestman een aantal clinics op scholen in de hoofdstad Addis Abeba. Ook spelen de CP-voetballers een wedstrijd tegen ex-internationals van Ethiopië.

Het programma is georganiseerd in samenwerking met Dires House of Sports, een lokale NGO (non-gouvernementele organisatie) die zich - door het aanbieden van sportactiviteiten en schoolprogramma’s - inzet voor een betere positie van kinderen en jongeren met een handicap. Enerzijds geeft de komst van het Nederlandse CP-team een enorme impuls aan deze programma’s, anderzijds betekent het voor de spelers en staf ongetwijfeld een onvergetelijke ervaring. De afgelopen weken hebben zij zich voorbereid op de reis en zich verdiept in het land en de lokale projecten.

Tijdens het verblijf van het CP-team staat er ook een WorldCoaches-cursus op het programma voor dertig deelnemers die betrokken zijn bij de ontwikkeling van (jeugd)voetbal in Ethiopië. Deze vijfdaagse basistraining op het gebied van ‘football skills & life skills’ wordt verzorgd door KNVB-docent André Simmelink en de Keniaanse docent Francis Kimanzi.

De selectie:

Iljas Visker, Lars Conijn, Myron Gebbink, Stefan Boersma, Rik Rodenburg, Joey Mense, Daan Dikken, Peter Kooij, Mitch Lebon, Minne de Vos, Abel Walraven, Teddy Witjes, Kasper Stroes, George van Altena en Jorik Vlieg.

Over Clublinking

Het programma Clublinking linkt Nederlandse sportclubs met clubs, teams of projecten in ontwikkelingslanden. Tot aan juli 2015 organiseert de KNVB zestien uitwisselingen. Op deze manier worden Nederlandse jongeren direct betrokken bij ontwikkelingssamenwerking en wereldburgerschap. Het doel daarbij is om het structurele besef te ontwikkelen bij deze jongeren dat zij een rol spelen in een wereld, waar wij met zijn allen verantwoordelijkheid voor dragen.

CP-voetbal (internationaal Football 7-a-side genoemd) wordt gespeeld door voetballers die als gevolg van een hersenbeschadiging een motorisch probleem hebben. Dit is meestal het gevolg van een geboortetrauma (Cerebrale Parese). In aanmerking komen ook voetballers die een hersenbloeding, herseninfarct of hersentumor hebben gehad. Spelers die in coma hebben gelegen en hier een licht motorisch probleem aan hebben overgehouden, behoren eveneens tot de doelgroep. CP-voetbal is een sport die spelers alleen in internationaal verband (Europees-, Wereldkampioenschap en Paralympisch) kunnen beoefenen. Er wordt 7 tegen 7 gespeeld op een kleiner voetbalveld (75m x 55m), het doel is ook kleiner (5m x 2m).

De regels van de FIFA gelden ook voor CP-voetbal, waarbij enkele spelregels (géén buitenspel en inrollen) zijn aangepast. De spelers van Nederlandse CP-voetbalteams spelen allen bij een reguliere voetbalvereniging. Vorig jaar werd het Nederlands CP-team vijfde op de Paralympische Spelen in Londen.


  • Tags:

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen