Toernooiwinst voor CP onder 19

9 juni 2013, 13:12

Het Nederlands CP team onder 19 jaar heeft het Trophy of Barcelona Tournament gewonnen. Na overwinningen tegen Finland en Catalonië versloeg het zaterdag zowel Zuid-Afrika (2-1) als Venezuela (2-0) en bleef daarmee ongeslagen.

KNVB-coach René Jurrius was trots op zijn ploeg. ,,Het was een loodzwaar toernooi met vier wedstrijden in vier dagen. Met een tegendoelpunt in vier wedstrijden mogen we terugkijken op een leerzaam toernooi, met een uitstekend eindresultaat.”

Hoewel doelman Teddy Witjes in het laatste duel tegen Venezuela geen enkele keer hoefde in te grijpen, kon CP Onder 19 tegen de stug verdedigende Zuid-Amerikanen maar moeilijk openingen vinden. De 0-0 ruststand was dan ook een logisch gevolg. Jurrius: ,,We speelden in een te laag tempo. Maar dat is ook niet vreemd in deze hitte. We hebben echter geconcentreerd gespeeld en uiteindelijk geen kans weggegeven.”

Twee treffers Vlieg

Na rust was het dan toch Minne de Vos die met een schitterende passeeractie zijn verdediger kansloos liet en Jorik Vlieg bediende. Die schoot feilloos binnen. Ook daarna bleef Venezuela stug verdedigen en probeerde de score toch vooral beperkt te houden. Dit lukte met kunst- en vliegwerk nog lange tijd, uiteindelijk wist Vlieg toch nog een keer het net te vinden: 2-0.

In de ochtend boekte Onder 19 tegen Zuid-Afrika echter al de meest cruciale winstpartij. Tegen de ook nog ongeslagen Zuid-Afrikanen creëerde de ploeg kans op kans. Doordat CP Onder 19 echter verzuimde te scoren, kwam ook de tegenstander in het spel.

Mitch Lebon moest na een half uur dan ook aan de noodrem trekken om een doorgebroken speler van scoren af te houden. Met zijn tweede gele kaart van het toernooi moest hij de slotwedstrijd tegen Venezuela missen. De toegekende vrije trap werd ook nog eens feilloos benut: 0-1.

Herstel na pauze

Na rust trok CP Onder 19 de zaken gelukkig recht. Het zevental nam het heft weer in handen en dat resulteerde in de gelijkmaker van Rik Rodenburg, die de bal op het middenveld onderschepte en op snelheid langs twee verdedigers glipte om vervolgens de keeper kansloos te laten.

Na de 1-1 ging Nederland op zoek naar de winst, maar het bleef uitkijken voor gevaarlijke counters van de rappe tegenstander. Kasper Stroes zorgde uiteindelijk voor 2-1 door zich knap vrij te spelen in het strafschopgebied en met een droge knal de keeper te verrassen.

Jurrius: ,,De Zuid-Afrikanen waren verrassend sterk. We hadden moeite met hun wendbare snelle spelers. Daarnaast verdedigden ze gedisciplineerd. In de openingsfase hadden we de wedstrijd kunnen openbreken en beslissen. Daarna werd het een moeizame wedstrijd. De spelers hebben echter karakter getoond door zich terug te vechten van een achterstand.”

De wedstrijd werd in de tweede helft overigens onderbroken vanwege onweer en anderhalve minuut voor het einde definitief gestaakt.