Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Blog Art Langeler: Week vol leermomenten voor Oranjeteams

KNVB Media
KNVB Media
14 september 2018, 13:00

Onder 19 herstelde zich na een nederlaag tegen Engeland met een klinkende zege op Tsjechië. - Foto: KNVB Media

Art Langeler is directeur voetbalontwikkeling bij de KNVB en schrijft regelmatig over de ontwikkelingen bij de nationale teams. Dit keer: de internationale week in september.

Oranje

De afgelopen week stond bol van internationaal topvoetbal, waarbij veel Oranjeteams in het veld kwamen. Het Nederlands elftal won met 2-1 van Peru, na een matige eerste en een goede tweede helft. Frenkie de Jong gaf zijn goede invalbeurt tegen Peru een goed vervolg in de wedstrijd tegen Frankrijk. Ook hier had Nederland het erg moeilijk in de eerste helft. In de tweede helft zat er lange tijd een goed resultaat in maar uiteindelijk trok Frankrijk aan het langste eind: 2-1.

Frenkie de Jong en Memphis Depay juichen nog een keer met recordinternational Wesley Sneijder.

Aangezien Nico-Jan Hoogma (directeur topvoetbal) in Engeland was bij Jong Oranje, bezocht ik in Amsterdam de wedstrijd tegen Peru. We waren behoorlijk onder de indruk van het afscheid van recordinternational Wesley Sneijder. Het was echt goed georganiseerd. Daardoor werd het een bijzonder afscheid. Knap gedaan!

Jong Oranje 

Jong Oranje speelde met 0-0 gelijk in Engeland, een goed resultaat. Engeland heeft een erg sterk team en je daar staande houden is niet makkelijk. Het vervolg was helaas minder. Door het 1-2 verlies in Doetinchem is Jong Oranje zo goed als zeker uitgeschakeld voor het EK in Italië. Erg jammer, de eerste plek in de poule was nauwelijks haalbaar maar de tweede plaats nog wel. Dat is nog steeds zo, maar alleen de vier beste nummers 2 van de negen poules gaan naar de play-offs en de kans dat we daarbij horen is niet groot. 

Jong Oranje druipt teleurgesteld af na hret verlies tegen Schotland.

Er zijn hiervoor natuurlijk allerlei oorzaken aan te wijzen, maar uitslagen liegen niet. Onder mijn leiding is er gelijkgespeeld tegen Engeland en Oekraïne en verloren van Schotland. Bovendien ben ik gedurende de cyclus van baan geswitcht, wat ook nooit erg bevorderlijk is voor een team. Daarvoor steek ik de hand in eigen boezem. Het is niet zo gegaan als we gehoopt dan wel verwacht hadden. In oktober moeten we de cyclus goed afsluiten en dan kan Erwin beginnen met het ‘nieuwe’ Jong Oranje.

Onder 20

We willen meer spelen tegen Europese en mondiale toplanden

Nederland onder 20 heeft goed gepresteerd deze periode. In Portugal werd het 0-0, met een sterk Nederland dat in ieder geval de morele winnaar was, in Katwijk werd vier dagen later met 3-1 gewonnen van Engeland. Een wedstrijd met twee helften. In de eerste helft was Engeland veel beter: met een geweldige goal en een gemiste penalty, enkele goede kansen en dominant spel werd Nederland in de hoek gedrukt. Keeper Maarten Paes vervulde een hoofdrol en hield Nederland in de race. Dat loonde zich in de tweede helft. Ineens waren de rollen omgedraaid, speelde Nederland sterk en dominant. De uiteindelijke 3-1 eindstand was zeer verdiend!

Onder 19 

Onder 19 verloor in Engeland met 4-1. Dit was behoorlijk confronterend, een sterk Engeland had constant overwicht en won terecht. Gelukkig was het in de thuiswedstrijd tegen Tsjechië een ander verhaal, nu was Nederland veel sterker en won met 5-1. Met name de voorhoede van Onder 19 liet in deze wedstrijd zien bijzondere kwaliteiten te hebben op dit niveau. Boadu, Redan en Ihattaren lieten de liefhebbers de goedgevulde thuishaven van UDI’19 in Uden genieten. Top dat er veel toeschouwers waren, de spelers en staf waarderen dit zeer. 

Myron Boadu schitterde voor Onder 19 in de wedstrijd tegen Tsjechië.

Onder 18

Ook Nederland onder 18 ging onderuit tegen Engeland in de eerste wedstrijd van het vierlandentoernooi in Frankrijk. Dit maakt de balans tegen Engeland: 2x verlies, 1x gelijk, 1x winst. Ik was in Frankrijk. Tijdens de evaluatie met staf en spelers hebben we nog een keer duidelijk aangegeven dat dit is hoe we het willen: spelen tegen de Europese en mondiale toplanden. Dan kan je verliezen maar het is veel beter dan te spelen tegen mindere tegenstanders met minder leermomenten! 

De spelers onderkenden dit. Voor hen zijn dit ook de mooiste wedstrijden. Onder 18 speelde de tweede wedstrijd knap gelijk tegen Frankrijk (0-0) en won van Rusland met 3-1, waardoor zij als tweede eindigden op dit toernooi. Inderdaad, achter Engeland dat alle drie keer ruim won.

Onder 17

Onder 17 heeft in het teamproces grote stappen gezet

Nederland onder 17 had in Duitsland wisselende uitslagen. 2-2 tegen Duitsland, 2-1 verlies tegen Italië en 4-2 winst tegen Israël. Trainer Peter van der Veen betitelde de laatste wedstrijd als de minste. In de eerste twee wedstrijden was Onder 17 gelijkwaardig en had het soms ook lastig. Net als bij Onder 18 leren ze hier het meest van. 

Met name in het team-proces zijn er stappen gezet. Dat is ook nodig want Onder 17 is het eerste team dat weer aan de bak moet. Van 24 september tot en met 4 oktober speelt dit team de eerste kwalificatieronde voor het EK in 2018. In Zweden speelt Nederland tegen Liechtenstein, Montenegro en Zweden. De eerste twee ploegen gaan door naar de volgende ronde, die rond maart 2019 gespeeld wordt.

Balans

De balans van afgelopen week, uitgesplitst in spelen tegen toplanden en sub-top-landen, ziet er als volgt uit:

Wedstrijden tegen toplandenUitslag
Frankrijk - Nederland2-1
Engeland - Jong Oranje0-0
Portugal - Onder 200-0
Onder 20 - Engeland3-1
Engeland - Onder 19 4-1
Onder 18 - Engeland0-3
Onder 18 - Frankrijk 0-0
Onder 17 - Duitsland2-2
Onder 17- Italië1-2
Negen gespeeld 7 punten
Wedstrijd tegen subtoplandenUitslag
Nederland - Peru2-1
Jong Oranje - Schotland1-2
Onder 19 - Tsjechië5-1
Onder 18 - Rusland3-1
Onder 17 - Israël4-2
Vijf gespeeld12 punten

Op de hoogte blijven van Oranje?

Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen