Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Viertal trainers vrouwen- en meidenvoetbal tekent fulltime contract

KNVB Media
KNVB Media
30 mei 2018, 10:15

Van links naar rechts: Jessica Torny, Roos Kwakkenbos, Arjan Veurink, Robert de Pauw en Marleen Wissink - Foto: KNVB Media

Jessica Torny, Marleen Wissink, Robert de Pauw en Roos Kwakkenbos hebben dinsdag hun handtekening gezet onder een tweejarig contract bij de KNVB. Het viertal treedt fulltime in dienst van de voetbalbond.

Het is voor het eerst dat de KNVB-coaches bij de nationale jeugdteams voor vrouwen een fulltime contract ondertekenen. Arjan Veurink, assistent-bondscoach bij het Nederlands vrouwenelftal en coördinator van de jeugdteams: “We zetten met deze aanstellingen een volgende stap in de ontwikkeling van het vrouwenvoetbal. Met het aantrekken van vier fulltime coaches kunnen we alle werkzaamheden rondom de nationale jeugdteams nog beter invullen.”

Samen gaan we de volgende stap van het meiden- en vrouwenvoetbal op het allerhoogste niveau zetten.

Veurink noemt het voorbereiden op trainingsstage en het in kaart brengen van het talent in Nederland als enkele voorbeelden van die werkzaamheden. “Het mooie vind ik zelf dat alle coaches een eigen verantwoordelijkheid krijgen, maar ook nauw betrokken zullen zijn bij elkaars team. Daardoor krijg je voortdurend een mengeling van hoofdcoaches en assistent-coaches. Er moet op die manier een echt team van trainers ontstaan. Samen gaan we de volgende stap van het meiden- en vrouwenvoetbal op het allerhoogste niveau zetten.”

Bekende en nieuwe gezichten

Jessica Torny.

Van de vier coaches zijn Marleen Wissink en Jessica Torny bekende gezichten bij de jeugdteams. Zij werkten reeds op parttime basis voor de voetbalbond. Torny gaf leiding aan Vrouwen onder 19 en Speelsters onder 16, terwijl Wissink Speelsters onder 17 en Speelsters onder 15 onder haar hoede had.

Robert de Pauw verdiende zijn sporen de afgelopen jaren als trainer van de vrouwen van Achilles’29, terwijl Kwakkenbos werkzaam was voor het Centrum voor Topsport & Onderwijs Amsterdam. 

 

Trots

Marleen Wissink.

Jessica Torny is trots dat ze ook de komende twee jaar onderdeel uit mag maken van de KNVB. “Ik ben er superblij mee dat de KNVB voor de komende twee jaar het vertrouwen in mij heeft uitgesproken. Ik ben trots dat ik deel uit mag maken van een team van trainers dat zich fulltime bezig gaat houden met het meiden- en vrouwenvoetbal. Ik ben blij dat deze kans er is gekomen en dat ik deze heb mogen pakken.”

“Dit is toch iets bijzonders”, vindt ook Marleen Wissink. “Ik zit al zo lang in het meiden- en vrouwenvoetbal. Nu mag ik er echt fulltime mee aan de slag. Dat vind ik geweldig.” De voormalig doelvrouw kijkt uit naar de nieuwe uitdaging. “Ik vind het leuk en uitdagend om dit te doen. Ik heb al een tijd in de scouting gezeten bij het A-team, daar zit ik al een beetje in. Maar ik vind het ook heel fijn dat ik verbonden blijf bij Onder 17 als assistent. Voor de ontwikkeling van het vrouwenvoetbal is dit een mooie stap.”

Nieuwe uitdaging

Robert de Pauw.

Voor Robert de Pauw en Roos Kwakkenbos betekent het een nieuwe uitdaging. “Ik kijk er enorm naar uit”, zegt De Pauw, die zijn baan in de jeugdhulpverlening opgaf voor de aanstelling bij de KNVB. “Ik krijg nu de kans om volledig in het voetbal te stappen. Dat voelt goed. Ik hoop dat ik de speelsters kan helpen in hun ontwikkeling, ze de juiste bagage mee kan geven in hun carrière en internationaal ervaring op kan laten doen. Op die manier hoop ik een bijdrage te kunnen leveren aan de ontwikkeling van het Nederlands vrouwenvoetbal.”

Voor Kwakkenbos betekent haar aanstelling bij de KNVB een nieuwe kans in Oranje. Ze speelde in verschillende vertegenwoordigende elftallen en kwam zelfs nog tot drie A-interlands. Door een blessure moest ze echter noodgedwongen stoppen. “Voetbal is altijd mijn grote liefde geweest. Ik heb er hard voor gewerkt om ver te komen in de sport. Als voetbalster moest ik noodgedwongen stoppen, maar ik ben enorm blij dat de KNVB nu alsnog bij mij terecht is gekomen als coach. Ik heb er enorm veel zin in om met de meiden aan de slag te gaan, ze de volgende stap te laten zetten in hun ontwikkeling en tegelijkertijd ook mezelf verder te ontwikkelen als trainer.”

Teamindeling

Roos Kwakkenbos.

Met ingang van het nieuwe seizoen zal Jessica Torny aan de slag gaan als KNVB-coach van Vrouwen onder 19. Robert de Pauw krijgt Speelsters onder 17 onder zijn hoede, waar hij Marleen Wissink als assistent krijgt. Roos Kwakkenbos wordt trainster van Speelsters onder 16 en zal geassisteerd worden door Robert de Pauw en Roy Waalboer. Kwakkenbos wordt op haar beurt assistent-trainer bij Onder 19. Marleen Wissink zal naast haar rol als assistent-trainer bij Speelsters onder 17 ook hoofd scouting worden. “Marleen wordt onderdeel van de staf van het A-elftal en gaat de scouting vanuit de bovenkant naar de onderkant volledig aansturen”, licht Veurink toe.

Zowel bij Speelsters onder 16 als bij Speelsters onder 15 vindt er een intensieve samenwerking plaats met Jeugd Plan Nederland. Maria van Kortenhof zal als Talent Performance Coach West leiding gaan geven aan Speelsters onder 15 en Roy Waalboer zal als Talent Performance Coach Zuid Roos Kwakkenbos assisteren bij Speelsters onder 16. Ook Talent Performance Coach Jos Bolt, die leiding zal geven aan Speelsters onder 14, zal nauw betrokken zijn. Mark den Brok, werkzaam bij het KNVB Talententeam Zuid, zal Kortenhof gaan assisteren.

TeamCoachAssistent-trainer
Vrouwen onder 19Jessica TornyRoos Kwakkenbos
Speelsters onder 17Robert de PauwMarleen Wissink
Speelsters onder 16Roos KwakkenbosRobert de Pauw en Roy Waalboer
Speelsters onder 15Maria van KortenhofMark den Brok
Landelijk onder 14Jos BoltMaria van Kortenhof en Roy Waalboer

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen