Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Nederlands zaalvoetbalteam vrouwen maakt nieuwe start

Ruud Scheper
KNVB Media
12 september 2017, 16:45

KNVB-coach Marius Privée zal het Nederlands zaalvoetbalteam voor vrouwen gaan coachen. - Foto: KNVB Media

Na een afwezigheid van acht jaar wordt het Nederlands zaalvoetbalteam voor vrouwen nieuw leven in geblazen. Het doel? Het eerste officiële Europees kampioenschap vrouwenzaalvoetbal in 2019. KNVB-coach Marius Privée is erg enthousiast. "Dit is een mooie en belangrijke stap vooruit."

Het EK, daar willen wij als Nederland graag bij zijn

Helemaal nieuw is het Nederlands zaalvoetbalteam voor vrouwen niet. In 1983 werd het team voor het eerst opgericht, maar na een wedstrijd of tien in de jaren tachtig, werden er sinds 1990 slechts drie wedstrijden gespeeld. Eén in 2008 en twee in 2009. Daarna werd het weer stil rondom het team.

Eerste echte EK

Privée heeft wel een verklaring voor die radiostilte. "Het ging destijds om oefenwedstrijden. Een echt doel ontbrak. Dat doel is er nu wel, doordat de UEFA onlangs heeft besloten dat er in 2019 voor het eerst in de geschiedenis een EK vrouwenzaalvoetbal wordt georganiseerd. Daar willen wij als Nederland graag bij zijn."

Helemaal nieuw is het Nederlands zaalvoetbalteam voor vrouwen niet. In 1983 werd het team voor het eerst opgericht, maar na een wedstrijd of tien in de jaren tachtig, werden er sinds 1990 slechts drie wedstrijden gespeeld.

En dus werd er een plan gemaakt om het team opnieuw in de benen te krijgen. Privée, in 2009 nog assistent-coach van Vic Hermans, wordt hoofdcoach van het team. De oefenmeester wordt daarbij bijgestaan door Niña George, de huidige hoofdcoach van Reiger Boys, en Teuny Bosma die zich vooral op de keepers zal richten.

EK-kwalificatie

Hoeveel landen er precies mee zullen gaan doen aan de EK-kwalificatie is nog niet duidelijk. "Als dat er zestien zijn, dan kunnen er bijvoorbeeld vier poules van vier teams worden gemaakt, waarvan de winnaars naar het EK gaan", denkt Privée. "Maar het is afwachten hoeveel animo er is. Ik weet dat Tsjechië, Duitsland en België bezig zijn om een team op te zetten, maar dat is nog wat anders dan dat ook daadwerkelijk officieel doen."

Ik denk dat de toplanden als Portugal, Italië, Rusland en Spanje een maatje te groot zijn voor ons

Hoe hij het niveau van het Nederlandse vrouwenzaalvoetbal inschat ten opzichte van de andere landen? Privée haalt zijn schouders op. "Dat is lastig inschatten. Ik denk dat de toplanden als Portugal, Italië, Rusland en Spanje een maatje te groot zijn voor ons. Die hebben ook meer ervaring, omdat ze de laatste jaren wel tegen elkaar hebben gespeeld. Maar daar onder moeten we ons prima kunnen meten."

De staf van het Nederlands vrouwenzaalvoetbalteam met van links naar rechts: Teuny Bosma, Marius Privée en Niña George.

Aftrap in Zeist

Op donderdag 21 september trapt het team officieel af met een bijeenkomst op de KNVB Campus in Zeist. Voor die dag, die dit jaar nog wordt gevolgd door een tweetal oefeninterlands, worden zo’n veertig speelsters uitgenodigd. "Dat zijn de speelsters die nu in beeld zijn", vertelt Privée. "Maar er zijn ook nog wat nieuwe teams en speelsters waar we nog niet zoveel van weten. Die zullen we dus in de komende tijd uitvoerig gaan bekijken om dan tot een goede selectie te komen waarmee we richting de kwalificatie kunnen werken."

Op de hoogte blijven van Oranje?

Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen