Nederlands zaalteam doet aan klantenbinding: 6-3

20 maart 2017, 21:45

Said Bouzambou opende al in de eerste minuut de score namens Oranje. - Foto: KNVB Media

Bondscoach Max Tjaden beloofde spektakel en een spektakelstuk werd Nederland-België. De eerste van twee oefenduels in het Topsportcentrum van Almere eindigde maandag in een 6-3 overwinning.

De laatste vier edities van de Derby der Lage Landen eindigden steeds in een gelijkspel. Stuk voor stuk remises met veel doelpunten. Ook nu voorspelde Tjaden dat de toeschouwers niet voor niets zouden komen. Hij wilde dat zijn ploeg de Belgen vroeg en constant onder druk zou zetten.

Spelopvatting

De spelopvatting past in de filosofie van Tjaden en in de voorbereiding op het EK-kwalificatietoernooi, begin volgende maand in Tbilisi, Georgië. Daar treed Oranje aan tegen het gastland, Wit-Rusland en Italië. De poulewinnaar plaatst zich voor het EK in Slovenië, de nummer twee speelt later dit jaar play-offs.

Vlak voor de aftrap werd doelman Peter Rozenbeek verrast door operationeel manager zaalvoetbal Hans Schelling. Hij had mooie woorden en een zilveren schaal naar aanleiding van zijn 75e interland. Na rust nam Rozenbeek de plaats in van Manuel Kuyk. Zoals Tjaden ervoor koos om alle 14 spelers in actie te laten komen.

Spectaculair

De ontmoeting begon spectaculair, want binnen een halve minuut had Oranje het eerste doelpunt via Said Bouzambou al te pakken. Een vliegende start, maar acht minuten later keek Nederland wel tegen een 1-2 nederlaag aan. In de laatste vier minuten voor rust koos Tjaden ervoor om via Karim Mossaoui een extra veldspeler in het veld te brengen. De actie - één met het nodige risico - leverde in korte tijd een aantal grote kansen, een schot op de paal (Mo Allouch) en de 2-2 van Yoshua St. Juste.

Aanvoerder El Morabiti was in de tweede helft trefzeker.

De rust kwam wat dat betreft als een hinderlijke onderbreking, maar Nederland vloog na de hervatting over België heen. België werd overrompeld en achtereenvolgens waren Lahcen Bouyouzan, Mats Velseboer en Zaid El Morabiti succesvol. België kwam amper onder de Hollandse druk vandaag en keerde langzamerhand toch terug in de wedstrijd. Bij 5-3 stopte Rozenbeek een 10 metertrap, iets wat zijn collega Kuyk voor rust ook al deed.

In de slotfase maakte Velseboer zijn tweede doelpunt van de avond en vormde die treffer het slotstuk van een heerlijke zaalvoetbalavond. Het Nederlands team maakte reclame voor zichzelf en deed aan klantenbinding. Dinsdag staan beide ploegen opnieuw tegenover elkaar in Almere.

Statistieken

Wedstrijd
Nederland-België 6-3 (2-2).

Scoreverloop
1. Bouzambou 1-0, 5. Dhabi 1-1, 8. Rahou, 18. St. Juste 2-2, 24. Bouyouzan 3-2, 27. Velseboer 4-2, 29. El Morabiti 5-2, 32. Adnane 5-3, 37. Velseboer 6-3.