Vliegende start brengt Oranje langs Oostenrijk: 3-0

13 juni 2017, 22:30
5:01

Daniëlle van de Donk viert de 1-0 met Shanice van de Sanden. - Foto: KNVB Media

Het Nederlands vrouwenelftal heeft het oefenduel met EK-ganger Oostenrijk overtuigend met 3-0 gewonnen. Na drie minuten had Oranje de wedstrijd al in de zak, na een eigen doelpunt én een goal van Vivianne Miedema.

In Deventer zat het venijn duidelijk in het begin van de wedstrijd. Al in de tweede minuut veroverde Jackie Groenen de bal op eigen helft, stak solo bijna het hele veld over en lanceerde Shanice van de Sanden. De pijlsnelle rechtsbuiten probeerde Vivianne Miedema te bedienen, maar zag tot haar vreugde dat Kirchberger de bal in eigen doel werkte.

Amper een minuut later werd Miedema alsnog in stelling gebracht. Dit keer was het de andere buitenspeler, Lieke Martens, die haar tegenstander haar hielen liet zien en met een bekeken voorzet de spits in stelling bracht. Miedema controleerde de bal en schoof beheerst raak: 2-0.

Jubilaris Miedema

In de tussentijd had ook Oostenrijk een kans gekregen op de gelijkmaker, maar spits Zadrazil schoof vanaf de rand van het zestienmetergebied naast. Oranje bleef na de 2-0 voorsprong domineren en met name Van de Sanden was een plaag voor haar directe tegenstander. Uit één van die fraaie acties gaf ze Miedema de bal voor het inschuiven, maar de jubilaris - Miedema speelde haar vijftigste interland - schoot de bal over.

Jackie Groenen in actie tegen Oostenrijk.

Nog voor rust kwamen de OranjeLeeuwinnen al op een 3-0 voorsprong. Martens sneed naar binnen, ging een combinatie aan met Miedema en krulde de bal daarna fraai in de verre hoek. Oostenrijk kon daar weinig tegenover stellen en kwam voor rust niet verder dan een kopbal van Billa die voorlangs ging.

Beste kans

Na rust waren de Oranjevrouwen minder dominant, al was de beste kans wel voor de thuisploeg. Van de Sanden had de bal voor het inschuiven vanaf vijf meter, maar mikte op keeper Zinsberger. Oostenrijk was vooral gevaarlijk uit lange ballen en standaardsituaties, maar met kunst en vliegwerk hield Loes Geurts haar doel schoon.

Het was voor Nederland de voorlaatste oefenwedstrijd voor de start van WEURO 2017. Morgen, woensdag 14 juni, wordt de 23-koppige EK-selectie bekendgemaakt door bondscoach Wiegman, waarna op 8 juli de laatste oefenwedstrijd wordt gespeeld, tegen Wales in Rotterdam.

Statistieken Statistieken Bekijk hier de statistieken van de wedstrijd tussen Nederland en Oostenrijk.