Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Nederland - Ivoorkust: voorbeschouwing

KNVB Media
KNVB Media
3 juni 2017, 12:45

Ook Arjen Robben voegde zich vrijdag bij de Oranjeselectie - Foto: KNVB Media

Het Nederlands elftal speelt zondag 4 juni tegen Ivoorkust. De oefeninterland geldt als voorbereiding op het WK-kwalificatieduel vijf dagen later tegen Luxemburg. Het is pas de tweede keer dat beide landen tegenover elkaar staan.

De selectie van het Nederlands elftal bestaat uit 26 spelers. Daley Blind, Davy Klaassen, Arjen Robben, Kevin Strootman en Georginio Wijnaldum hebben zich nadat Oranje terugkeerde uit Marokko, bij de groep gevoegd. Fred Grim kan zondag geen beroep doen op Matthijs de Ligt. De Ajax-verdediger kreeg afgelopen woensdag in het met 2-1 gewonnen duel met Marokko een rode kaart voorgehouden. Dat betekent automatisch een uitsluiting voor de eerstvolgende oefenwedstrijd.

Stefan de Vrij meldt zich zaterdag in Rotterdam. De speler van Lazio, die last heeft van zijn knie, wordt daar door de medische staf onderzocht. Afhankelijk van de bevindingen van de medici, wordt De Vrij mogelijk toegevoegd aan de selectie voor het duel met Ivoorkust.

Recordinternational

Wesley Sneijder debuteerde op 30 april 2003 tegen Portugal.

Wesley Sneijder heeft tot nu toe 129 keer de kleuren van Oranje verdedigd. Een keer minder dan recordinternational Edwin van de Sar. De middenvelder heeft zaterdag nog competitie-verplichtingen bij zijn club Galatasaray, maar vliegt na de wedstrijd zo snel mogelijk naar Nederland om zich bij de selectie te voegen.

Als Sneijder tegen Ivoorkust speelminuten krijgt van Fred Grim, komt hij op gelijke hoogte met Edwin van der Sar. Zijn eerste interland speelde Sneijder ruim veertien jaar geleden. Hij debuteerde op 30 april 2003 in de oefenwedstrijd tussen Nederland en Portugal (1-1). In die 129 interlands wist Sneijder dertig keer het net te vinden.

Historie

Robin van Persie viert de 1-0 tegen Ivoorkust op het WK 2006.

Wesley Sneijder was er ook bij tijdens de enige andere interland die beide landen tegen elkaar speelden. In de poulefase van het WK 2006 in Duitsland won Oranje met 2-1 van Les Éléphants. Die stand was al bij rust bereikt. Voor Nederland scoorden Ruud van Nistelrooy en Robin van Persie met een snoeiharde vrije trap.

Dat was pas de tweede goal in het Oranjeshirt voor Nederlands topscorer aller tijden. Er zouden er nog vele volgen. Nederland overleefde in Duitsland de zogenaamde Poule des Doods met verder nog een overwinning op Servië en een gelijkspel tegen Argentinië, maar werd in de achtste finales uitgeschakeld door Portugal (0-1).


Oostenrijkse scheidsrechter

Het duel in de Rotterdamse Kuip staat onder leiding van Harald Lechner uit Oostenrijk. De 34-jarige arbiter, sinds 2010 in het bezit van de FIFA-badge, was nog niet eerder actief in een wedstrijd van Oranje. Wel floot hij in maart het WK-kwalificatietreffen tussen Zweden en Wit-Rusland (4-0). 

In november 2015 leidde hij het groepsduel in de Europa League tussen AZ en Partizan Belgrado (1-2). Lechner wordt aan de zijlijnen geassisteerd door zijn landgenoten Andreas Heidenreich en Maximilian Kolbitsch, terwijl de Nederlander Pol van Boekel in Rotterdam als vierde official optreedt.

Salomon Kalou

De oefeninterland zou een weerzien betekenen van Salomon Kalou met de Kuip, maar de aanvaller van Hertha BSC heeft zich geblesseerd afgemeld. Kalou speelde drie jaar voor Feyenoord. Bondscoach Marco van Basten had hem in 2006 graag aan zijn WK-selectie toegevoegd, maar Kalou's verzoek tot naturalisatie werd afgewezen door de rechter. 

De laatste keer dat Oranje in De Kuip speelde, werd Wit-Rusland met 4-1 verslagen.

Oranje in thuistenue

Het Nederlands elftal speelt zondag in de Kuip in het vertrouwde thuistenue, dat bestaat uit een oranje shirt, oranje broek en blauwe kousen. De spelers van Ivoorkust treden in een geheel witte outfit aan. Voor het treffen zijn tot op dit moment ruim 31.000 kaarten verkocht. Voor de WK-kwalificatie-ontmoeting met Luxemburg, vijf dagen later eveneens in Stadion Feijenoord, staat de teller op 42.000 verkochte toegangsbewijzen. De Kuip biedt bij interlands plaats aan 46.500 toeschouwers.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen