Pijnlijk verlies voor Oranje in Sofia

25 maart 2017, 23:00
3:03

Arjen Robben treurt na een Bulgaarse treffer. - Foto: KNVB Media

Op een avond waarop vrijwel niets lukte, heeft het Nederlands elftal zaterdag met 2-0 van Bulgarije verloren. Een pijnlijke nederlaag in Sofia, waardoor kwalificatie voor het WK in Rusland voor Oranje ver weg is.

Door blessures van onder meer Virgil van Dijk, Jeffrey Bruma en deze week ook Stefan de Vrij, was het voor bondscoach Danny Blind puzzelen om tot een verdediging te komen. Blind schroomde niet om Ajacied Matthijs de Ligt op te stellen. Daarmee werd de 17-jarige centrale verdediger de jongste debutant ooit in een kwalificatieduel. Hij vormde samen met Bruno Martins Indi het centrale blok.

Waardeloos

Het werd een waardeloze Oranje-avond in Sofia. Het Nederlands elftal beleefde een eerste helft om heel snel te vergeten. Want wat ging er niet mis? Het begon al in de vijfde minuut, toen De Ligt de bal miste en de Bulgaarse spits Spas Delev kon profiteren. Een kwartier later maakte de aanvaller zijn tweede treffer van de avond: 2-0.

Het lukte het Nederlands elftal geen moment om fatsoenlijk in de wedstrijd te komen. De middenvelders grossierden in balverlies, aanvallen kwamen niet of nauwelijks van de grond en duels werden vaak gewonnen door de felle Bulgaren.

Naast

Bas Dost werd in de spits nauwelijks gevonden of bediend. Pas een minuut voor het einde van het eerste bedrijf ontstond de eerste kans voor de bezoekers, toen Klaassen spits Bas Dost voor het Bulgaarse doel vond. De topschutter van Portugal schoot de bal echter naast.

Bondscoach Danny Blind greep halverwege in door debutant Wesley Hoedt (voor De Ligt) en Wesley Sneijder (voor Wijnaldum) in te brengen. Met als enige doel om (snel) terug te keren in de wedstrijd. Maar ook daarin slaagde Nederland niet.

Na een uur een goede kans voor Oranje. Dost legt terug op Klaassen, maar die stuitte op de vuisten van doelman Mihaylov, die in het verleden nog voor FC Twente keepte. En verder? Verder was het vooral ploeteren. Te veel spelers haalden niet het vereiste niveau en Oranje slaagde er niet in om kansen te creëren, ook niet met Luuk de Jong als extra stormram.

Luuk de Jong komt tekort om de bal binnen te tikken.

Slechte dienst

Door het verlies en de winst van Zweden op Wit-Rusland (4-0), zakte Oranje af naar de vierde plaats in poule A. Oranje bewees zich dus een bijzonder slechte dienst, in de wetenschap dat alleen de poulewinnaar zich rechtstreeks voor het WK plaatst en de nummer twee play-offs speelt.

Statistieken Statistieken Bekijk hier de statistieken van de wedstrijd.