Oranje onder 19 in slotminuut naast Portugal: 2-2

Francis Grondhuis
1 september 2017, 16:15

Noa Lang scoorde in de eerste helft tegen Portugal (2-2). - Foto: KNVB Media

Een late treffer van Donyell Malen heeft het Nederlands elftal onder 19 jaar een gelijkspel tegen Portugal bezorgd. De invaller scoorde na een fraaie combinatie in de slotminuut, waardoor de oefeninterland tussen beide ploegen onbeslist bleef: 2-2. De afsluitende penaltyserie werd door de Portugezen met 6-5 gewonnen.

Het duel met de Portugezen was het tweede optreden Oranje onder 19 jaar op het vierlandentoernooi in Finland. Woensdag ging Nederland in de openingswedstrijd met 2-1 onderuit tegen België. Een goed resultaat tegen Portugal was daarom noodzakelijk. Maandag volgt het afsluitende duel met Finland dat in de juli 2018 gastheer is van het EK onder 19.

Coach Maarten Stekelenburg had na het treffen met de Belgen al aangekondigd dat hij tegen Portugal met een compleet ander basisteam zou beginnen. "We zijn hier met 23 spelers in Finland. Ze komen allemaal aan de bak, want ik wil iedereen aan het werk zien. België en Portugal zijn ploegen van een heel goed niveau. We kunnen ze optimaal beoordelen met het oog op de komende EK-kwalificatie in oktober." EK-kwalificatie EK-kwalificatie Onder 19 start EK-campagne in eigen land. Eerste kwalificatietoernooi in Lisse en 's-Gravenzande,

Kramer haakt af

Vlak voor de aftrap ging er echter een streep door de naam van Lars Kramer. De verdediger haakte na de warming-up af wegens liesklachten af en werd vervangen door Perr Schuurs die het centrale verdedigingsduo vormde met aanvoerder Kik Pierie. Die achterhoede kon meteen aan de bak in het zonovergoten Vaasa. Onder 19 kreeg weinig grip op de wedstrijd en zag de Portugezen meteen een aantal keer gevaarlijk opduiken.

Al na acht minuten kon de verliezend finalist van het afgelopen EK onder 19 - Portugal schakelde in de halve finale Oranje uit - vanaf de strafschopstip aanleggen, maar Miguel Reisinho schoot nonchalant naast de goal van keeper Trevor Doornbusch. Elf minuten later lag de bal er alsnog in toen Trincão Francisco twee verdedigers in de luren legde en prima raak schoot.

Het elftal van Onder 19 voor de oefeninterland tegen Portugal.

Droge knal Lang

Donyell Malen: gelijkmaker in de slotminuut.

Onder 19 moest uitkijken dat het niet omver zou worden geblazen. De snelle gelijkmaker van Noa Lang, die vier minuten later met een harde, droge knal trefzeker was, kwam dan ook als geroepen. "Die snelle 1-1 gaf ons even lucht. We kregen meer controle, maar dat ebde aan het eind van de eerste helft weer weg, waardoor Portugal kans op kans kreeg", zag Stekelenburg. Dat leidde in de 34e minuut opnieuw tot een tegentreffer, waarbij Rafael Leão rechtsback Jasper ter Heide te slim af was en verraste met een schot in de verre hoek: 2-1.

Geen druk op de tegenstander, te ver van de man afstaan. Dat was het grootste probleem in die eerste 45 minuten. Stekelenburg: "En ook individueel zagen we er soms niet goed uit." In de tweede helft liet Nederland echter een heel ander gezicht zien. Mede door een aantal ingebrachte wissels kwam de ploeg meer in de duels en werd de strijd gelijkwaardiger. Ook de kansen kwamen er, al duurde het tot de slotminuut voordat de verdiende gelijkmaker van invaller Donyell Malen zich aandiende en Nederland alsnog een resultaat neerzette.

Compliment

Vooral dat laatste verdiende een compliment, vond Stekelenburg. "Natuurlijk wil je als coach dat de ploeg meer controle over de wedstrijd heeft. Aan de andere kant hebben we veel weggegeven, maar ook veel kansen gecreëerd. Ik ben vooral blij met de energie die na rust vrijkwam en de weerbaarheid van de ploeg. We hebben echt gespeeld om die gelijkmaker te realiseren. En krijgen in blessuretijd via Malen en Piroe zelfs nog twee grote kansen op de zege."

Statistieken Statistieken Bekijk de opstelling en statistieken van de oefeninterland tussen Nederland en Portugal (2-2).