Stekelenburg: 'We hebben op dit EK vol meegedaan'

Francis Grondhuis
KNVB Media
12 juli, 18:15

Verdediger Tristan Dekker komt niet bij Domingos Quina. - Foto: KNVB Media

Een schouderklop hier, een bemoedigend woord daar. Maar veel werd er niet gezegd in de kleedkamer van Oranje onder 19. Daar heerste vooral teleurstelling over de misgelopen finaleplaats op het Europees kampioenschap in Georgië.

Die ging naar de Portugese generatiegenoten. Met 1-0 waren zij woensdag in Tbilisi te sterk, hoewel die uitslag net zo goed in Nederlands voordeel had kunnen uitvallen. Want ook Oranje kreeg zijn kansen. "Dit is balen. En ook frustrerend, want het zat er in", concludeerde coach Maarten Stekelenburg. "We hoopten vooraf op een echte wedstrijd en dat was het ook. Maar het zijn net een paar momenten die beslissend zijn."

'Fantastisch gekeept'

De halve finale was het eindstation voor Oranje onder 19 op het EK 2017 in Georgië.

En daar was Portugal ditmaal beter in. De Zuid-Europeanen profiteerden halverwege de eerste helft van een misser van keeper Justin Bijlow. Stekelenburg wilde daar geen woorden aan vuil maken. "Justin heeft heel het toernooi fantastisch gekeept, ook later in deze wedstrijd. Het zou wel heel oneerlijk zijn om dit hem aan te rekenen."

Want voorin kreeg Nederland zelf ook zijn kansen. "In voetbal gaat het om doelpunten. We hadden deze wedstrijd het gevoel de bovenliggende partij te zijn, maar konden het niet afmaken. Ook was de laatste pass niet altijd zuiver of ontbrak de bezetting voor het doel. Op dit niveau worden deze wedstrijd in momenten beslist en Portugal is daar toch erg goed in. Dat hebben we al vaker meegemaakt. Aan de andere kant, als je het gevoel hebt dat er meer in zat, dan had je dat er ook uit moeten halen."

Succesbeleving

Dat we met een halve finaleplaats heel goed hebben gepresteerd, zullen de jongens later beseffen. Nu heerst teleurstelling.

Vandaar dat Stekelenburg voorafgaand aan het EK al stelde dat de waarde van deze toernooien door (club)coaches wordt onderschat. "Latere A-internationals moeten in hun jeugd dit soort titeltoernooien spelen en goede resultaten neerzetten. Win je met Onder 19 van Portugal, dan neem je dat gevoel en die leermomenten mee naar latere internationale ontmoetingen. Succesbeleving is ontzettend belangrijk in mijn ogen."

Onder 19 kreeg daar een flinke portie van in de openingswedstrijd tegen Duitsland (4-1) en ook het bereiken van de halve finale was een doorbraak. Dat Portugal de weg naar de finale versperde, is geenszins een schande voor Onder 19 dat niet met de sterkste selectie in Georgië actief was. "Dat we met een halve finaleplaats heel goed hebben gepresteerd, zullen de jongens later beseffen. Maar we zijn vandaag zo dicht bij een finaleplaats geweest dat er nu alleen maar enorme teleurstelling heerst."

Trots op het team

Maarten Stekelenburg is ook de komende twee jaar coach van Onder 19.

Zelf kon Stekelenburg, die zijn contract met twee jaar heeft verlengd, al snel met enige afstand terugkijken op het EK. "Ik was vooraf ontzettend benieuwd hoe deze nieuwe groep zich zou houden op het hoogste internationale niveau. De conclusie is dat we vol hebben meegedaan in het toernooi. Dat maakt mij ontzettend trots op dit team."

Volgend jaar vindt de Europese eindronde in Finland plaats, voor het jaar 2019 hoopt Stekelenburg en zijn buitenlandse collega's dat UEFA het toernooi op de kalender vervroegd naar eind mei. "Daar zit beweging in. UEFA is ernaar aan het kijken en ik heb er hier meerdere landen over gehoord. Zo'n eindronde wordt fantastisch georganiseerd door UEFA, daar horen ook de allerbeste spelers op aanwezig te zijn."

Wedstrijdverslag en statistiekenOranje onder 19 mist EK-finale na 1-0 verlies tegen Portugal.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen

Terug naar boven