Oranje onder 19 sneuvelt in blessuretijd

11 november 2016, 11:30

Mitchell van Rooijen scoorde voor Oranje onder 19. - Foto: KNVB Media

In de zevende interland van het seizoen heeft het Nederlands elftal onder 19 jaar de eerste nederlaag moeten incasseren. Op het vierlandentoernooi in Georgië gingen de Oranjetalenten onderuit tegen Spanje: 1-2. Een benutte strafschop diep in blessuretijd deed de ploeg de das om.

Na stevige resultaten tegen Duitsland (2-1 winst), Engeland en Frankrijk (beide 1-1) boekte Onder 19 voor het eerst dit seizoen een negatief resultaat tegen een topland. Dat de winnende treffer in de extra tijd viel, kwam hard aan in het Oranjekamp. "Teleurstellend, zeker als je zo op het laatst nog verliest", reageerde coach Maarten Stekelenburg.

Puike eerste helft

Toch zijn het precies de interlands waar Onder 19 naar verlangt. Een toptegenstander, op het hoogste niveau. Net als twee dagen eerder tegen Frankrijk moest Nederland in de Georgische hoofdstad Tbilisi vol aan de bak. En opnieuw speelde de ploeg een puike eerste helft, waarin het op voorsprong kwam. "We hadden Spanje onder controle en kwamen zelf tot goed voetbal en kansen", zag Stekelenburg.

Liefst zes goede mogelijkheden kreeg Onder 19, waarvan er één tot een doelpunt werd gepromoveerd. Odysseus Velanas schoot net over de lat, Jelle Duin miste rakelings het doel, Teun Koopmeiners kon vanaf zes meter binnenkoppen, Justin Kluivert stuitte na een goede actie op de Spaanse keeper en Matthijs de Ligt kon vanaf acht meter binnenschieten, maar raakte de bal half.

Van Rooijen attent

En Mitchell van Rooijen (foto)? Die was uiteindelijk twee minuten voor de rust wél succesvol. De rechtsbuiten schoot bij de tweede paal attent een voorzet van FC Utrecht-clubgenoot Velanas binnen: 1-0. De Spanjaarden zetten daar iets minder kansen tegenover, hoewel ook zij na een half uur spelen dichtbij de openingstreffer waren. Aanvoerder Matthijs de Ligt werkte de bal echter voor de doellijn weg.

Met de 1-0 ruststand bevond Onder 19 zich in exact dezelfde uitgangspositie als twee dagen eerder tegen de Fransen. Ook toen begon het team na een uitstekende eerste helft met een 1-0 voorsprong aan het tweede deel, maar werd het vervolgens teruggedrongen op eigen helft en werd de druk uiteindelijk te groot om de voorsprong vast te houden. "Daar hebben we in de rust aandacht aan besteed. We lieten ons tegen de Fransen te veel naar achteren dringen en dat moest nu beter."

Aanvankelijk voldeed de ploeg ook aan die eis. Spanje dicteerde weliswaar, maar het soepele combinatiespel stokte zodra het zestienmetergebied van Nederland in zicht kwam. En in het eerste kwartier had spits Jelle Duin zowaar de 2-0 op de schoen. Zijn inzet ging echter net naast. "Dat soort momenten zijn op dit niveau zó belangrijk", oordeelde Stekelenburg.

Grootste verbeterpunt

Het is misschien wel het grootste punt waarop Onder 19 zich kan en moet verbeteren, vindt de KNVB- coach. "Doordat Spanje meer naar voren speelt en risico neemt, komen wij weliswaar meer onder druk te staan, maar krijgen we óók meer ruimte. Het kost ons moeite om de bal te krijgen, maar als dat eenmaal gelukt is, dan moet het ook gebeuren. Vol energie erin stoppen om balbezit te houden en kansen te creëren."

Dat gebeurde in het Meshki 2-stadion te weinig, ook nadat er zes verse krachten ingebracht worden. Met Javairo Dilrosun, Teun Bijleveld en Kaj Sierhuis kreeg de ploeg op papier meer snelheid en creativiteit, maar in de praktijk werd daar nauwelijks van geprofiteerd. Te vaak werd de lange bal gehanteerd, waarna het balbezit snel voorbij was. Aan de andere zijde kreeg ook Spanje nauwelijks mogelijkheden. De gelijkmaker van Genaro Rodriguez in de 79e minuut kwam letterlijk en figuurlijk uit de lucht vallen. Zonder dat hij werd gehinderd kon de invaller recht voor de goal vrij inkoppen.

Noodrem

Met een 1-1 gelijkspel hadden beide ploegen kunnen leven, maar Nederland liet zich in de slotfase nog verrassen. Aanvoerder De Ligt trok aan de noodrem door zijn tegenstander vast te pakken nadat hij zich in een duel liet aftroeven. En hoewel keeper Thijmen Nijhuis naar de juiste hoek dook, schoot Alex Martin de toegekende strafschop hard en feilloos binnen: 1-2.

Onder 19 sluit maandag het vierlandentoernooi in Tbilisi af met de wedstrijd tegen gastland Georgië. In maart volgt het tweede EK-kwalificatietoernooi waar definitief een EK-ticket kan worden veiliggesteld. De loting voor die Eliteronde is op 13 december in Nyon.

Wedstrijd
Spanje - Nederland 2-1 (0-1).

Scoreverloop
43. Mitchell van Rooijen 0-1; 79. Genaro Rodriguez 1-1; 90+4. Alex Martin (pen) 2-1.