Onder 17 klopt Finland: 3-1

6 maart 2013, 17:09

Het Nederlands elftal voor spelers onder 17 jaar heeft woensdagmiddag zijn laatste test voor de Eliteronde, later deze maand in eigen land, goed doorstaan. In Sassenheim klopte de ploeg van KNVB-coach Albert Stuivenberg Finland in een oefenduel met 3-1. Damon Mirani en Pelle van Amersfoort (2x) zorgden voor de Nederlandse doelpunten.

Onder 17 kende een droomstart op het goedbezochte terrein van Ter Leede. De eerste kans was direct raak. Uit een vrije trap van Kenneth Paal kopte Mirani binnen. Ondanks de achterstand veranderde de spelopvatting van Finland niet. Het hield het veld klein en liet Nederland het spel maken. Daar had de ploeg van Stuivenberg het moeilijk mee. Het speelde in een laag tempo en vond te weinig aanvallende oplossingen waardoor de bal vaak lang achterin werd rondgespeeld.

Kansen waren dan ook spaarzaam, in het duel dat overigens 2x 45 minuten duurde (2x 40 is normaal bij Onder 17). Alleen Melvin Vissers was met een fraai stiftje dicht bij de 2-0. Tegen de verhouding in kwamen de Finnen na ruim een kwartier echter op 1-1. Uit een corner kopte Jaako Oksanen binnen.

Na de gelijkmaker bleef Nederland het initiatief houden. Eerst schoot Nick Doodeman een bal in één keer uit de lucht op doel, maar die poging was net niet goed genoeg om Oranje weer op voorsprong te schieten. Dabney dos Santos Souza zorgde voor het hoogtepunt van de eerste helft door voor zichzelf ruimte te creëren en met een mooie curve de lat te raken.

Wissels

In de rust voerde Stuivenberg vier wissels door. De inbreng van Pelle van Amersfoort, pas op het laatste moment bij de selectie gehaald, was het meest opvallend. Hij zorgde voor lengte in de aanval waardoor Oranje fysiek meer strijd kon bieden tegen de Finnen. Dit leverde binnen tien minuten een doelpunt op. Dabney dos Santos de Souza speelde knap Van Amersfoort vrij, die beheerst binnenschoot: 2-1.

Het overwicht en de hoeveelheid balbezit van Nederland namen naarmate de tweede helft vorderde alleen maar toe. Van Amersfoort was eerst na een fraaie actie al dicht bij zijn tweede goal, waarna hij vlak voor tijd via de Finse doelman alsnog de 3-1 binnenkopte. De Finnen stichtten in de tweede helft geen gevaar.

Uitgelicht

Ondanks de overwinning kon Stuivenberg moeilijk tevreden zijn. ,,We hebben van tevoren twee zaken uitgelicht. Dat waren het opkomen van de backs en de omschakeling naar aanvallen. Dat is allebei niet goed gegaan. Daarbij hebben we simpelweg te weinig gecreëerd. Dat is eigenlijk al een probleem van het hele seizoen. Het is niet voor niets dat we bijna al onze doelpunten uit een spelhervatting hebben gemaakt, zoals ook de 1-0 nu.”

Na rust maakte Oranje gelukkig ook twee ‘velddoelpunten’. Beide goals kwamen op naam van Van Amersfoort. ,,Hij heeft zich goed laten zien. Hij zorgt voor veel lengte voorin en kan uitstekend koppen. Daarbij is hij ook technisch vaardig. Het wordt nog puzzelen om de selectie voor de Eliteronde compleet te maken.”

Stuivenberg blijft positief over de Eliteronde. ,,De fouten die we hebben gemaakt, hebben we gelukkig nu gemaakt. Het is nog geen Eliteronde. We gaan de beelden van de wedstrijd terugkijken en bepaalde situaties met de jongens doornemen. Niet alleen de negatieve zaken, want ik heb ook goede dingen gezien.”

Onder 17 start de Eliteronde in Uden en Echt op donderdag 21 maart tegen Noord-Ierland. Twee dagen later volgt Italië. Het laatste duel is op dinsdag 26 maart tegen Noorwegen.

Onder 17 - Finland 3-1 (1-1).

Scoreverloop: 3. Damon Mirani 1-0, 17. Jaako Oksanen 1-1, 54. Pelle van Amersfoort 2-1, 85. Pelle van Amersfoort 3-1.

Opstelling Nederland: Indy Groothuizen (46. Tim van der Linden), Stef Gronsveld (46. Leroy Owusu), Damian van Bruggen (64. Augustine Loof), Damon Mirani, Jairo Riedewald, Rewan Amin (73. Thomas Ouwejan), Kenneth Paal, Melvin Vissers, Nick Doodeman (64. Bart Nieuwkoop), Justin Mathieu (46. Pelle van Amersfoort) en Dabney dos Santos Souza (46. Yesin Ben Mohamadi).