Jong Oranje uitgeschakeld: 5-4

KNVB Media
KNVB Media
14 oktober 2014, 20:01

Foto: KNVB.nl

Een wonderlijke herrijzenis met een EK-ticket als beloning zat er niet op, maar Jong Oranje poetste in Portugal in ieder geval wel iets van het geschonden blazoen op, ondanks de 5-4 nederlaag. En met iets scherper verdedigen was een stunt zeker mogelijk geweest.

Nederland startte met een verrassende opstelling in Pacos de Ferreira. Wout Weghorst mocht van coach Adrie Koster als centrumspits debuteren, met kort achter zich Elvis Manu. De flanken werden bezet door Ola John en Guus Hupperts, terwijl Adam Maher vanuit het middenveld voor aanvallende impulsen moest zorgen. Nathan Aké was de enige controleur en daar bovenop speelde Jong Oranje met de aanvallend ingestelde backs Jetro Willems en Joshua Brenet.

Aanvallen dus, het logische credo na de 0-2 nederlaag in de heenwedstrijd in Alkmaar van vijf dagen eerder. Het leverde voor rust een serie aan kansen op. Twee daarvan werden benut, door Weghorst en Kongolo, allebei met een kopbal. Manu had ook een paar keer kunnen scoren, maar de ijverige aanvaller stuitte telkens op doelman José Sa.

Helaas voor Jong Oranje ging er verdedigend (opnieuw) te veel fout, vooral bij Portugese spelhervattingen. Twee keer kon het thuisland scoren in de eerste helft omdat de dekking bij Nederland simpelweg niet klopte.

De gelijkmaker van Kongolo op slag van rust bracht hoop bij Jong Oranje, dat met twee goals verschil moest winnen om alsnog het EK van 2015 in Tsjechië te bereiken. Maar toen Ricardo kort na de pauze heel makkelijk Kongolo en Rekik uitspeelde en met een bekeken schot Warner Hahn passeerde, leek alles toch over en uit.

Leek, want ineens schoot Aké raak uit een hoekschop en gloorde er weer hoop. Maar voor slechts een minuut, want toen was het opnieuw Ricardo die slordig Nederlands verdedigen afstrafte met een schot. Een vierde keer terugknokken zat er niet meer in voor Jong Oranje, dat vlak na de vijfde Portugese treffer nog wel een keer scoorde via een benutte strafschop van Aké.

Statistieken:

Portugal-Nederland 5-4 (2-2).

Scoreverloop:  13. Vezo 1-0, 15. Weghorst 1-1, 20. Neves 2-1, 45+1. Kongolo, 50. Ricardo 3-2, 64. Aké 3-3, 66. Ricardo 4-3, 87. Silva 5-3, 89. Aké 5-4 (pen.).

Scheidsrechter: Oliver (Eng).

Gele kaart: Oliveira, Guerreiro (Por), Hupperts, Brenet, Rekik, Willems (Ned).

Opstelling Nederland: Hahn, Brenet (71. Ligeon), Kongolo, Rekik, Willems, Aké, Maher (72. Drost), Hupperts (69. El-Ghazi), Manu, Weghorst, John.
 

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen

Terug naar boven