Historie WK 2015 vrouwen

Het WK voor vrouwen 2015 is editie nummer zeven. In 1991 was China het eerste gastland in de historie van het WK. De Verenigde Staten kroonden zich daar voor het eerst in de geschiedenis van het tot ’s werelds beste. Tijdens de laatste editie, in 2011 in Duitsland, was Japan de beste. Hieronder een overzicht van de zes eerder gespeelde wereldkampioenschappen.

1991
Gastland: China
Winnaar: Verenigde Staten
Deelnemers: 12
 
Tijdens het eerste officiële WK bleek de professionalisering van de sport in de Verenigde Staten mijlenver voor te liggen op de rest van de wereld. De Amerikaanse vrouwen maakten in zes wedstrijden maar liefst 25 doelpunten, gemiddeld ruim  4 doelpunten per wedstrijd. Ook Duitsland leek prima op weg, maar de VS hakten de Duitse vrouwen met 5-2 in de pan tijdens de halve finale. 
 
Aan de hand van Michelle Akers (tien goals) en Carin Jennings (speelster van het toernooi) kroonde de Verenigde Staten zich tot wereldkampioen, door in de finale met 2-1 van Noorwegen te winnen.
 
1995
Gastland: Zweden
Winnaar: Noorwegen
Deelnemers: 12
 
Met de Verenigde Staten als titelverdediger, was het die andere finalist van vier jaar eerder die lofzang oogstte. Noorwegen liet in 1995 niets aan het toeval over en scoorde in drie poulewedstrijden een verbluffend aantal van zeventien goals. Achtereenvolgens werden Nigeria (8-0), Engeland (2-0) en Canada (7-0) naar de slachtbank geleid. Denemarken bleek in de kwartfinale vervolgens ook geen partij (3-1), waarna titelverdediger Amerika Noorwegen ook niet kon stuiten: 1-0. 
 
In de eindstrijd was vervolgens Duitsland de opponent, maar ook onze Oosterburen konden het de Noorse vrouwen niet lastig maken. Met een 2-0 zege trok Noorwegen het tweede wereldkampioenschap naar zich toe. Opvallende statistiek: in 26 wedstrijden werden er 99 goals gemaakt, exact het aantal als op het eerste WK. Het aantal toeschouwers lag wel veel lager: in China bezochten gemiddeld een kleine 20 duizend supporters de wedstrijden, in Noorwegen waren het er nog geen 4.500 per wedstrijd.
 
1999
Gastland: Verenigde Staten
Winnaar: Verenigde Staten
Deelnemers: 16
 
In eigen huis gingen de Amerikaanse vrouwen in 1999 als topfavoriet van start. Twee outsiders speelden zich nadrukkelijk in de kijker. China en Brazilië waren namelijk de grote verrassingen van het toernooi. Beide landen gingen als groepswinnaar door naar de kwartfinales. Amerika deed dat naar verwachting ook. Het gastland(3-2 van Duitsland) en Brazilië (na penalty’s van Nigeria) wonnen hun kwartfinale met pijn en moeite, terwijl China relatief makkelijk won van Rusland (2-0). 
 
De VS en As Canarinhas troffen elkaar in de halve eindstrijd, waarin Amerika de Brazilianen met 2-0 het nakijken gaf. China veegde in haar halve finale titelverdediger Noorwegen met liefst 5-0 van de mat. De Verenigde Staten en China hielden elkaar in de finale op 0-0, strafschoppen! Amerika nam die net iets beter dan China. 
 
2003
Gastland: Verenigde Staten
Winnaar: Duitsland
Deelnemers: 16
 
Opnieuw werd het WK georganiseerd in de Verenigde Staten. Oorspronkelijk zou China het toernooi organiseren, maar wegens de SARS-epidimie in dat land werd op het laatste moment besloten het toernooi niet in Azië te laten plaatsvinden. Amerika was het enige land dat in korte tijd de organisatie op zich kon nemen. Tijdens het vierde WK stond er geen maat op Birgit Prinz. De spits van Duitsland werd topscoorder én speelster van het toernooi. De Duitsers rolden makkelijk door de poulefase heen, walsten de Russische vrouwen (7-1) plat in de kwartfinale en namen in de halve finale de maat van het thuisland (3-0). Tijdens de eindstrijd hand de Duitse ploeg haar handen vol aan Zweden, maar maakte verdedigster Nina Künzer in de verlenging de golden goal waarmee Duitsland haar eerste wereldtitel pakte. 
 
Opvallende transfer in de maak
Na het toernooi stond Prinz overigens in de serieuze belangstelling van Serie A-team Perugia. Voorzitter Luciano Gaucci was sowieso op dreef in zijn tijd als bewindsleider bij de ploeg. Zo ontsloeg hij sterspeler Jung-Hwan Ahn, omdat zijn goal de uitschakeling betekende van Italië tijdens het WK in en tegen Zuid-Korea. Ook contracteerde hij de zoon van Libië-dictator Moammar al-Qadhafi, die in de vier jaar Serie A slechts 25 minuten speeltijd kreeg. Tot een transfer van Prinz kwam het uiteindelijk niet.
 
2007
Gastland: China
Winnaar: Duitsland
Deelnemers: 16
 
In 2007 was het dan (opnieuw) de beurt aan China om het wereldkampioenschap vrouwenvoetbal te organiseren. Tijdens het toernooi stond er geen maat op Duitsland. De Duitse vrouwen kregen tijdens het gehele toernooi zelfs geen enkele goal tegen, een unicum op een WK – zowel bij de vrouwen als bij de heren. De 11-0 zege tegen Argentinië in de eerste poulewedstrijd zal de Duitsers lang bijblijven. Brazilië was de kleine verrassing van het toernooi, al klopten de samba-dames al een paar jaar nadrukkelijk op de deur. Onder aanvoering van sterspeelster Marta (winnares Gouden Bal en Gouden Schoen) reikten de Brazilianen tot de finale, waar zij haar Waterloo vond tegen de Duitse vrouwen.
 
2011
Gastland: Duitsland
Winnaar: Japan
Deelnemers: 16
 
Grote uitslagen op het WK in Duitsland waren er niet, vier jaar geleden. Alle deelnemers leken in de poulefase aan elkaar gewaagd, waardoor er niet direct een team aan te wijzen viel als topfavoriet. Toch gold de Verenigde Staten als favoriet, daar zij sinds het verlies in de halve finale van het WK 2007 geen wedstrijd meer verloren hadden. Duitsland capituleerde in de kwartfinale wonderbaarlijk voor Japan, dat enkel in 1995 de poulefase had overleefd. De Aziaten wonnen daar na even zo verbazend van Zweden, waarna de finale op hen wachtte. Uiteindelijk werd Japan verrassend de zesde wereldkampioen, na een zinderende finale tegen Amerika. In de Commerzbank-Arena van Frankfurt (Duitsland) waren er penalty’s nodig om een beslissing te forceren.
 
2015
Gastland: Canada
Winnaar: -
Deelnemers: 24
 
De zomer van 2015 staat in het teken van het wereldkampioenschap in Canada. De Oranje Leeuwinnen wisten zich voor het eerst in de historie te plaatsen voor het WK. De Nederlandse vrouwen plaatsten zich middels een play-off tegen Italië voor de eindronde. Hoewel de ploeg van Roger Reijners in Den Haag bleef steken op een 1-1 gelijkspel, nam uitblinker Vivianne Miedema de Oranje Leeuwinnen bij de hand in de return. In het Toscaanse Verona scoorde de spits van Bayern München twee keer, terwijl de La Squadra Azzurra niet verder kwamen dan één tegentreffer. Die werd nota bene gemaakt door Oranje-speelster Stefanie van der Gragt.
Door: Redactie OnsOranje