Algemeen WK 2015 vrouwen

De zomer van 2015 staat voor het Nederlands vrouwenelftal in het teken van het wereldkampioenschap. Canada is van 6 juni tot 5 juli het strijdtoneel voor dit WK. Aan het eindtoernooi nemen voor het eerst 24 landen deel, waaronder Nederland. In Canada is Japan de titelverdediger. De Aziatische ploeg was in de eindstrijd van 2011 de Verenigde Staten de baas. Lees hier over de historie van het WK. 
 
Lees hier het laatste nieuws over de OranjeLeeuwinnen, of ga direct naar de teampagina van de Leeuwinnen!
 
Selectie OranjeLeeuwinnen WK2015 Canada
Bondscoach Roger Reijners heeft 23 spelers geselecteerd voor het toernooi. Bekijk hieronder welke vrouwen deel uitmaken van het Oranje-keurkorps tijdens WK2015 in Canada.
 
Mandy van den Berg (LSK Kvinner FK), Dyanne Bito (Telstar), Angela Christ (PSV/FC Eindhoven), Anouk Dekker (FC Twente), Merel van Dongen (Ajax), Daniëlle van de Donk (PSV/FC Eindhoven), Maran van Erp (PSV/FC Eindhoven), Loes Geurts (Kopparberg/Göteborg FC), Stefanie van der Gragt (Telstar), Petra Hogewoning (Ajax), Anouk Hoogendijk (Ajax), Dominique Janssen (SGS Essen), Vanity Lewerissa (Standard de Liège), Desiree van Lunteren (Ajax), Lieke Martens (Kopparbergs/Göteborg FC), Manon Melis (Kopparbergs/Göteborg FC), Tessel Middag (Ajax), Vivianne Miedema (Bayern München), Jill Roord (FC Twente), Shanice van de Sanden (FC Twente), Sherida Spitse (LSK Kvinner FK), Sari van Veenendaal (FC Twente) en Kirsten van de Ven (FC Rosengård).


Wanneer speelt Oranje tegen wie?
In groep A speelt Nederland in de nacht van zaterdag 6 juni op zondag 7 juni om 03.00 uur de eerste wedstrijd tegen Nieuw-Zeeland. In de nacht van donderdag 11 juni op vrijdag 12 juni volgt om 00.00 uur de tweede wedstrijd tegen China. De laatste wedstrijd in de poule is tegen gastland Canada in de nacht van maandag 15 juni op dinsdag 16 juni om 1.30 uur. Bekijk hier het speelschema. 
 

Het OnsOranje Journaal!
Tijdens het WK houden we jullie op regelmatige basis op de hoogte via onze eigen OnsOranje Journaal. 

Wil je ook de andere afleveringen van het WK-Journaal zien? Klik dan hier

De weg naar Canada
Voor het eerst in de geschiedenis van het Nederlandse voetbal plaatsten de OranjeLeeuwinnen zich voor een mondiale eindronde. Wel deed Oranje al twee keer mee aan de EK's in 2009 en 2013. Het team kwalificeerde zich via play-offs voor het aankomende WK. De ploeg van Roger Reijners rekende in een eerste tweeluik af met Schotland, waarna enkel Italië een WK voor de Nederlandse vrouwen in de weg stond. De heenwedstrijd in Den Haag eindigde in 1-1. Vervolgens was een 1-2 overwinning in de return meer dan voldoende voor plaatsing voor het WK.

 
 
Speelsteden
Het toernooi speelt zich af in zes steden, namelijk: Edmonton, Montreal, Vancouver, Winnipeg, Ottawa en Moncton. De OranjeLeeuwinnen zijn ingedeeld in poule A, samen met Canada, China en Nieuw Zeeland. Nederland werkt de eerste twee wedstrijden af in het Commonwealth Stadium in Edmonton. Daarna reist de selectie door naar Montreal waar in het Olympic Stadium de laatste pouleontmoeting gepland staat. Lees hier alles over de speelsteden van het toernooi. 
 
Gelukswensen
Vanuit Nederland is er veel steun voor de OranjeLeeuwinnen. Zo wenste Johan Cruijff de vrouwen in deze videoboodschap al veel succes:
 

Bekijk ook de succeswens van Guus Hiddink.

Wekker zetten óf slaapfeestjes!
Om wedstrijden van de Oranje Vrouwen te zien, moeten fans hun wekker zetten. Het tijdsverschil tussen Nederland en Canada bedraagt acht uur. Dat heeft als gevolg dat alle wedstrijden ’s nachts plaatsvinden (Nederlandse tijd). Een groot aantal amateurverenigingen houdt daarom slaapfeestjes voor supporters van de OranjeLeeuwinnen. Voor de tweede poulewedstrijd van het Nederlands vrouwenelftal organiseert de KNVB in samenwerking met Rotterdam Topsport, Sparta Rotterdam en de Gemeente Rotterdam een groot Oranjedroom-slaapfeest in Het Kasteel.
 
Poulewedstrijden
In de poule beginnen de Leeuwinnen het WK goed met een 1-0 overwinning op Nieuw-Zeeland. Lieke Martens maakt het mooie winnende doelpunt.
 
De volgende tegenstander is China en dit blijkt een moeilijkere tegenstander te zijn. Lange tijd houdt de ploeg van Roger Reijners stand maar in de blessuretijd scoort China alsnog en verliest Nederland met 1-0.
 
In de laatse poulewedstrijd tegen Canada is het erop of eronder. Er moet een resultaat behaald worden om zicht te houden op de volgende ronde. Canada komt al snel op voorsprong maar Oranje laat het hoofd niet hangen. Kirsten van de Ven pegelt de 1-1 vlak voor tijd binnen. Met dit gelijkspel komt Nederland op 4 punten in de poule en dit is genoeg om als een van de beste nummers 3 door te gaan naar de volgende ronde. 

 

#WKdroom
De OranjeLeeuwinnen spelen hun eerste WK ooit, een droom die uitkomt! Wat is jouw #WKdroom? Deel het ook op social media!

 

 

Door: Redactie OnsOranje