Nederlands vrouwenelftal

De OranjeLeeuwinnen worden steeds meer een vaste gast op grote toernooien. De plek in de halve finale van het EK in 2009 en de deelname aan het WK in 2015 zijn de voorlopige hoogtepunten.

Op 23 september 1956 speelde het Nederlandse vrouwenelftal voor het eerst een wedstrijd. In Essen won Duitsland met 2-1. Officieel was het nog niet. Datzelfde gold voor een duel tegen Frankrijk op 17 april 1971 (4-0 verlies). Op 9 november 1973 speelde Oranje voor het eerst onder de vlag van de KNVB. Engeland won met 1-0. De eerste overwinning volgde een half jaar later tegen Zwitserland: 0-3.

Het Nederlandse vrouwenelftal in 1971.

Eindtoernooien

Oranje kwam op dat moment enkel tijdens oefeninterlands in actie. In 1982 kwam er ook een EK voor vrouwen. Op 25 september 1982 speelde Nederland voor het eerst een EK-kwalificatiewedstrijd. België won met 3-2. Oranje werd uiteindelijk tweede in de kwalificatiegroep achter Denemarken. Het was niet voldoende voor kwalificatie.

In 1991 introduceerde de FIFA ook het wereldkampioenschap voor vrouwen. Oranje verloor in het beslissende kwalificatieduel met 1-0 na verlenging van Denemarken en liep hierdoor zowel het EK als WK mis.

Voor het eerst op het EK

In 2009 waren de OranjeLeeuwinnen voor het eerst op het EK van de partij. In Finland steeg de ploeg van bondscoach Vera Pauw boven zichzelf uit. Oranje eindigde als tweede in de poule, won vervolgens na strafschoppen van Frankrijk en boog pas in de verlenging van de halve finale voor Engeland. Het was een enorme stimulans voor het vrouwenvoetbal in Nederland.

De OranjeLeeuwinnen eindigden in 2009 knap als derde op het EK.

Dat Nederland twee jaar later het WK misliep, was een grote teleurstelling. Gelukkig herstelde de ploeg zich en lukte het wel om zich te kwalificeren voor het EK in 2013. Succes bleef echter uit. De OranjeLeeuwinnen overleefden de groepsfase niet.

Naar het WK in Canada

De kwalificatie voor het WK in 2015 was een prima prestatie. Onder Roger Reijners eindigde Oranje als tweede in de kwalificatiegroep. Via de play-offs, met zeges op Schotland en Italië, bereikte Oranje alsnog het WK in Canada.

Oranje bereikte de achtste finale op het WK van 2015.

Hierin bereikte het de achtste finale. Oranje won met 1-0 van Nieuw-Zeeland, verloor in blessuretijd (1-0) van China en speelde 1-1 tegen Canada. In de achtste finale was titelverdediger Japan met 2-1 te sterk.

Terug naar boven