Onder 19 sluit eerste kwalificatieronde af als groepswinnaar

Willem Korenromp
16 november 2021, 19:00

Emmanuel Emegha was opnieuw trefzeker voor Onder 19. - Foto: KNVB Media

Een gelijkspel volstond voor het Nederlands elftal voor spelers onder 19 om zich te kronen tot groepswinnaar in de eerste ronde van de EK-kwalificatie. Die missie werd ruimschoots volbracht. Na overwinningen op Moldavië (4-0) en Cyprus (5-0) werd ook gewonnen van Israël, 4-1.

Het was een vreemde gewaarwording voor Onder 19. Een dag voor het slotduel tegen Israël testten KNVB-coach Bert Konterman en een ander staflid positief op het coronavirus. Daardoor stond niet de ex-international als coach langs de lijn, maar zijn assistent Henk Brugge. Bovendien werd een minimum aantal spelers meegenomen voor de laatste wedstrijd, waardoor Onder 19 geen wisselmogelijkheden had.

De onrustige voorbereiding ten spijt, was Onder 19 erop gebrand om het duel tegen Israël te spelen. “Als we niet zouden spelen, dan zouden we gediskwalificeerd kunnen worden. Dat wilden de spelers absoluut niet”, sprak Brugge. “Deze jongens hebben twee jaar geleden door corona al het EK gemist met Onder 17. Dat wilden ze niet nog een keer meemaken. Daarom waren ze gebrand om dit duel te spelen en te winnen, om vervolgens in maart kans te maken om zich te plaatsen voor het EK onder 19.”

Henk Brugge verving Bert Konterman als coach van Onder 19.

Voorsprong door Jimenez

Met elf spelers en een afgeslankte technische staf ging Onder 19 de strijd aan in het Netanya Stadion. Daar kwamen de Nederlandse talenten al na elf minuten op voorsprong via Mylian Jimenez. Zijn vrije trap raakte de muur nog en belandde vervolgens in het Israëlische doel. Het gastland kwam tien minuten voor rust op gelijke hoogte via Ahmad Ibrahim. Dat doelpunt viel toen Onder 19 met tien man op het veld stond, omdat Naci Ünüvar naar de kant moest. Gelukkig kon de Ajax-aanvaller niet veel later de wedstrijd hervatten.

Emmanuel Emegha zorgde er met zijn vierde doelpunt in drie kwalificatieduels voor dat Onder 19 toch nog met een voorsprong ging rusten. Vanuit de omschakeling lanceerde Xavi Simons de Sparta-aanvaller met een pass door de as van het veld. Eén op één met de Israëlische doelman hield Emegha het hoofd koel en tekende voor de 2-1.

Volwassen gespeeld

Tien minuten na rust breidde Simons de score verder uit. De middenvelder van Paris Saint-Germain benutte een stafschop die werd gegeven na een overtreding op Justin Hubner. Het slotakkoord was voor Fedde de Jong. Een afdraaiende vrije trap van Simons belandde bij de tweede paal, waar De Jong klaarstond om de bal binnen te tikken.

Mylian Jimenez zette Onder 19 op voorsprong.

Met nog een klein half uur op de klok speelde Onder 19 de wedstrijd uit, zonder nog in gevaar te komen. “We hebben heel volwassen gespeeld”, vond Brugge. “We hadden Israël vooraf geanalyseerd en de wedstrijd verliep eigenlijk zoals we wilden. We hebben de rust bewaart als dat moest en sloegen daarnaast op de juiste momenten toe.”

Missie geslaagd

Voor Onder 19 eindigde de eerste kwalificatieronde zodoende met het maximale resultaat. Negen punten uit drie duels, met daarnaast een doelsaldo van dertien doelpunten voor en slechts één tegentreffer. “De missie is geslaagd”, sprak Brugge. “Daar zijn we blij mee. Dat we deze wedstrijd winnend afsluiten is mooi voor het team, maar ook voor Bert. In maart is hij er weer bij en dan kunnen we de volgende stap zetten richting het EK. Dat is het allerbelangrijkste.”

In maart werkt Onder 19 de Eliteronde af. In die fase spelen er 28 landen om zeven startbewijzen voor het EK 2022. Gastland Slowakije is automatisch geplaatst voor de eindronde. Het EK 2022 wordt gehouden in de zomer van 2022.

Statistieken

Israël - Nederland 1-4 (1-2).

Scoreverloop: 11. Jimenez 0-1, 36. Ibrahim 1-1, 45. Emegha 1-2, 54. Simons 1-3 (strafschop), 66. De Jong 1-4.

Opstelling Nederland: Roefs; Benita, Bynoe, Hubner, Jimenez; De Jong, Simons, Fitz-Jim; Emegha, Rijks, Ünüvar.