Vrouwen onder 19 start EK-kwalificatie met zege op Oekraïne

Francis Grondhuis
20 oktober 2021, 22:00

Vier goals vierde Vrouwen onder 19 in Assen en dat hadden er veel meer kunnen zijn. - Foto: KNVB Media

Liefst 13 volwaardige kansen konden er worden geturft bij de start van Vrouwen onder 19 in de EK-kwalificatie. En dat was nog buiten de vier goals en gemiste strafschop gerekend. Het vizier van de Oranjetalenten stond woensdag in Assen nog niet helemaal scherp, maar desondanks stapten ze na afloop met een 4-1 zege op Oekraïne van het veld. "Gewoon een heel goed resultaat. De ploeg heeft het na rust uitstekend opgepakt", concludeerde coach Roos Kwakkenbos.

Vanzelfsprekend mikt Vrouwen onder 19 na de coronapauze in eerste instantie op plaatsing voor de EK-eindronde. De weg daarnaartoe is anders dan in voorgaande jaren. Om meer gelijkwaardigheid te creëren wijzigde UEFA de opzet van het kwalificatietraject. Net als bij de Nations League zijn de landen verdeeld over een A-poule en een B-poule.

Nederland zit met de sterkere landen in de A-poule en treft deze week in groep 1 na Oekraïne ook nog Oostenrijk en Schotland. De eerste drie van deze groep gaan door naar de volgende ronde in april, de nummer vier degradeert naar de B-poule. De winnaar van het tweede kwalificatietoernooi in april gaat naar het EK in Tsjechië (samen met zes andere groepswinnaars en het organiserend land).

Shi-Jona Martina is haar Oekraïnse tegenstander te vlug af.

Monsterscores

Met de nieuwe opzet van de kwalificatie zullen monsterscores meer uitzondering dan regel worden. Vrouwen onder 19 had daar nog wel eens patent op, vooral in de eerste ronde waarin de mindere goden van het vrouwenjeugdvoetbal nog van de partij waren. Twee jaar geleden moest Montenegro er met 9-0 aan geloven, een jaar eerder kreeg Albanië met 12-0 een pak slaag en in 2017 was Onder 19 helemaal op schot tegen achtereenvolgens Letland (12-0), Estland (12-1) en Ierland (8-1). Dat was de generatie van Joëlle Smits, Aniek Nouwen, Victoria Pelova en Fenna Kalma.

Nu staat er een nieuwe lichting klaar. Dromend van een mooie internationale carrière in het oranje. Een monsterscore zat er tegen Oekraïne niet in. Hoewel, qua kansen misschien wel, maar het schortte woensdag in Assen behoorlijk aan de afwerking. "We begonnen wat moeizaam. Daarna kwamen de kansen, maar die maakten we simpelweg niet af", zag oud-international Kwakkenbos die afgelopen zomer Jessica Torny opvolgde als coach van Vrouwen onder 19.

Danique Noordman schermt de bal goed af.

Bliksem en donder

Terwijl de ruim 300 toeschouwers op Sportpark Marsdiep het in de verte hoorden donderen en de lucht verlicht werd door de bliksem - het onweer bleef gelukkig op veilige afstand - zochten de Oranjetalenten de snelste weg naar de Oekraïnse goalie Boklach. Die kon zich onderscheiden met een paar goede reddingen, maar haalde ook een paar keer opgelucht adem. Zoals na een half uur spelen bij het schot van Shi-Jona Martina dat op de kruising uiteen spatte. Of bij de kopbal van Senna Koeleman twee minuten later. Ook Maxime Snellenberg, Danique Noordman en Jill van den Ende hadden de 1-0 op de schoen.

Snellenberg, spits van PSV, baalde extra. Zij miste in de 14e minuut de allergrootste kans, namelijk vanaf 11 meter. De toegekende penalty was helaas niet aan de nummer 9 besteed, maar vijf minuten later leek ze haar misser weg te poetsen met een prima goal die door de arbitrage echter vanwege buitenspel werd afgekeurd. De revanche kwam voor Snellenberg alsnog aan het eind van de eerste helft toen ze in de 43e minuut een voorzet van Noordman goed inkopte: 1-0.

Maxime Snellenberg (rechts) krijgt na haar openingsgoal de felicitaties van captain Emmeke Henschen (midden) en Ana Nassette (links).

Van der Wal attent

Een welkome voorsprong, op een prettig moment. Onder 19 leek enigszins ontspannen de kleedkamers op te kunnen zoeken, maar kreeg het in de laatste minuten voor rust Spaans benauwd van de snelle, behendige Oekraïnse aanvaller Inna Hlushchenko. Niet alleen scoorde ze uit de eerste de beste tegenaanval na Oranjes openingstreffer de gelijkmaker (uit een scrimmage na een corner), ook sprintte ze een minuut later opnieuw in volle vaart richting het Nederlandse doel. Dankzij een uitstekende redding van Dionne van der Wal bleef de schade bij de rust beperkt tot 1-1.

"Oekraïne was best een aardige ploeg", vond Kwakkenbos. "Dit zijn gewoon lastige tegenstanders die ver inzakken en de ruimtes klein houden. Natuurlijk hadden we daar op getraind deze week, maar het zijn net de details en de afstemming die nog verbeterd kunnen worden. Een metertje naar links, een seconde eerder inspelen etc. Daarin kunnen en moeten we nog stappen maken."

Keeper Dionne van der Wal behoedde haar ploeg op slag van rust voor een achterstand.

Invallers Paliama en Van Dijk scoren

In de tweede helft ging dat al veel beter en slaagde Onder 19 erin het klasseverschil ook in goals uit te drukken. Geduldig zijn, baltempo opschroeven en vooral veel beter gebruik maken van de 'overlap'. Dat was de boodschap die de speelsters in de rust meekregen. Het gevolg was dat de meeste gevaarlijke aanvallen via de zijkanten tot stand kwamen. Ook de dreiging van die ene hinderlijke aanvaller van Oekraïne, Hlushchenko, werd vakkundig geëlimineerd door het centrale duo Fenna Meijer en Senna Koeleman.

Uiteindelijk zetten we gewoon een heel goed resultaat neer in deze eerste wedstrijd.

In de 54e minuut maakte Snellenberg uit een hoekschop haar tweede van de avond. Tien minuten later breidde invaller Joni Paliama de score verder uit: 3-1. Niet veel later was ze bijna opnieuw trefzeker toen Martina drie tegenstanders uitspeelde, maar het schot van Paliama miste kracht. Het slotakkoord was uiteindelijk voor een andere invaller: Nikée van Dijk. De spits van sc Heerenveen loste in de punt van de aanval Snellenberg af, miste vervolgens twee kansen, maar bij de derde was het raak: 4-1 in de 84e minuut.

"Complimenten voor de ploeg", aldus coach Kwakkenbos. "Ze hebben het in de tweede helft goed opgepakt en nu wel de kansen afgemaakt. Ze bleven gaan en namen het initiatief. Dat is top, want dan gebeurt er ook wat. Uiteindelijk zetten we gewoon een heel goed resultaat neer in deze eerste wedstrijd."

Het basisteam van Vrouwen onder 19 voor het duel met Oekraïne.

Hoger niveau, meer weerstand

De KNVB-coach is dan ook zeer tevreden met de nieuwe opzet van de EK-kwalificatie. "Absoluut. Dit is voor iedereen leuker en uitdagender. We spelen nu meer wedstrijden op hoger niveau. Ook al waren we veel beter, Oekraïne was best een aardige ploeg en het was bij vlagen moeilijk om doorheen te spelen. Oostenrijk en Schotland zijn ook geduchte tegenstanders. We krijgen in deze fase van de kwalificatie meer weerstand en daar worden we alleen maar beter van."

Zaterdag staat voor Onder 19 de tweede wedstrijd van deze kwalificatieronde op het programma. Dan is Oostenrijk de tegenstander. Het duel wordt gespeeld op Sportpark De Bosk in het Friese Harkema en begint om 19.00 uur. Ook de Alpenploeg won haar eerste wedstrijd, namelijk met 1-0 van Schotland. Dinsdag 26 oktober keert Onder 19 terug naar Assen voor het afsluitende duel met Schotland, aanvang 19.00 uur.

Statistieken Statistieken Hier vind je de opstellingen en statistieken van de EK-kwalificatiewedstrijd Nederland - Oekraïne.