Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Een elftal feiten over Letland - Nederland

KNVB Media
KNVB Media
8 oktober 2021, 11:15

Oranje viert de goal van Donyell Malen tijdens de galavoorstelling tegen Turkije. - Foto: KNVB Media

Na de galavoorstelling tegen Turkije (6-1) vervolgt het Nederlands elftal vrijdagavond de WK-kwalificatiecampagne met de uitwedstrijd tegen Letland. De aftrap in Riga is om 20.45 uur (Nederlandse tijd). Via onderstaande elf feiten ben je goed voorbereid voor dit duel.

  • Letland is de nummer 135 op de FIFA-ranglijst. Nederland is onder Louis van Gaal opgeklommen naar de 11e plaats. De ploeg van bondscoach Dainis Kazakevics staat vijfde in de kwalificatiegroep G met vijf punten uit zes punten. Letland won alleen thuis van Gibraltar maar speelde wel twee keer knap gelijk in de uitwedstrijden tegen Turkije (3-3) en Montenegro (0-0).
  • Nederland won de thuiswedstrijd tegen Letland in deze kwalificatiecampagne met 2-0. Frank de Boer was nog bondscoach. Steven Berghuis maakte op 27 maart 2021 zijn eerste goal voor Oranje.
     

    Hoogtepunten Nederland - Letland - 27/03/2021


     
  • Berghuis kan na Peter van Vossen de tweede international worden die zowel als speler van Feyenoord als Ajax scoort voor het Nederlands elftal.
  • Nederland heeft tot nu toe alle duels met Letland gewonnen. Doelcijfers: 13-0. De eerste en belangrijkste wedstrijd speelden beide landen tegen elkaar op EURO 2004 in Portugal. Nederland won met 3-0 onder meer dankzij twee goals van Ruud van Nistelrooij en plaatste zich voor de kwartfinale.
     

    — Ruud van Nistelrooij viert een van zijn twee goals tegen Letland tijdens EURO 2004.

  • Georginio Wijnaldum is niet inzetbaar in het treffen met Letland. De middenvelder van Paris-Saint-Germain kreeg een gele kaart in Oranjes laatste wedstrijd tegen Turkije (6-1). In Oranjes eerste WK-kwalificatiewedstrijd - in en tegen Turkije – had hij ook al een waarschuwing ontvangen, waardoor de UEFA hem een (automatische) uitsluiting voor één duel heeft opgelegd. Ook captain Virgil van Dijk kreeg vorige maand in de Johan Cruijff ArenA geel van scheidsrechter Daniele Orsato. Hierdoor staan nu in totaal vijf spelers uit de huidige selectie op scherp: Davy Klaassen, Ryan Gravenberch (Gibraltar-uit), Luuk de Jong (Letland-thuis), Donyell Malen (Noorwegen-uit) en Virgil van Dijk (Turkije- thuis). 
  • Het Nederlands elftal kan vrijdag in Riga rekenen op de steun van ruim vierhonderd supporters uit Nederland. Afgezien van EURO 2020, is het voor het eerst sinds november 2019 (Noord-Ierland – Nederland) dat er weer Oranjefans bij een uitwedstrijd aanwezig zijn. De UEFA besloot begin september uitsupporters weer toe te staan bij Europese competities. Op dit moment (maandagochtend) zijn via de Letse bond 1600 kaarten verkocht voor het duel in het Daugava Stadion, waar in totaal plaats is voor 10.000 toeschouwers.
     

    — Vierhonderd supporters steunen Oranje in Riga.

  • Louis van Gaal heeft twee spelers in de selectie opgenomen die hun debuut voor Oranje kunnen maken. Club Brugge-aanvaller Noa Lang en doelman Mark Flekken van SC Freiburg. 
  • Als Flekken debuteert voegt hij zich bij het selecte groepje internationals dat nooit in de Eredivisie speelde, zoals bijvoorbeeld Jordi Cruijff en Jimmy Floyd Hasselbaink.
     

    — Doelman Mark Flekken kan zijn debuut maken tegen Letland.

  • Roberts Uldriķis speelt wel in de Eredivisie. De Letse aanvaller is dit seizoen aangetrokken door SC Cambuur. Hij is 1 meter 98 en heeft schoenmaat 48. Daarmee prikte hij onlangs zijn eerste goals binnen voor de promovendus in de thuiswedstrijd tegen AZ. Voor Uldrikis staat er meer op het spel dan drie punten. Cambuur-trainer Henk de Jong heeft hem een fles Beerenburg beloofd als hij de winnende scoort. 
  • De FIFA World Cup Qatar 2022 kent in totaal 32 deelnemers. Dertien daarvan zijn afkomstig uit Europa. Aan de European qualifiers nemen 55 landen deel die zijn verdeeld over tien groepen. De winnaars van deze groepen plaatsen zich rechtstreeks voor de mondiale eindronde. De tien runners-up, samen met de twee hoogstgeplaatste (en nog niet geplaatste) groepswinnaars uit de UEFA Nations League, gaan door naar de play-offs. Zij strijden in drie groepen van vier teams om de laatste drie tickets. Het WK in Qatar vindt plaats van 21 november tot en met 18 december 2022. 
  • De FIFA heeft de arbitrale leiding van Letland - Nederland in Engelse handen gegeven. Andrew Madley is in Riga de arbiter van dienst. Hij wordt aan de zijlijnen geassisteerd door Ian Hussin en Harry Lennard. Voor de 38-jarige Madley is het de eerste kennismaking met het Nederlands elftal. Wel floot hij in 2016 en 2017 twee oefeninterlands van de Nederlandse Beloften. Joel Drommel, Denzel Dumfries, Frenkie de Jong, Guus Til (2016) en Teun Koopmeiners (2017) maakten toen kennis met de Engelse arbiter. In Riga completeren vierde official Robert Jones, VAR Paul Tierney en assistent-VAR Lee Beets het Engelse arbitrale sextet. 

De Oranje ClubCard, exclusief voor Oranjefans

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen