Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Een elftal feiten over de OranjeLeeuwinnen - Tsjechië

KNVB Media
KNVB Media
17 september 2021, 9:00

Mark Parsons zit vanavond voor het eerst op de bank als bondscoach van de OranjeLeeuwinnen. - Foto: KNVB Media

Nog nooit waren de OranjeLeeuwinnen zo dichtbij de wereldtitel als twee jaar geleden. In 2019 strandden de Nederlandse vrouwen in de finale. Vanavond begint de jacht op nieuw succes. In de eerste ronde van de WK-kwalificatie nemen de Oranjevrouwen het in het FC Groningen Stadion op op tegen Tsjechië. De aftrap is om 20.45 uur. Hieronder lees je alles wat je moet weten over dit duel.

  • Het meest opmerkelijke is uiteraard de bondscoach die bij de OranjeLeeuwinnen langs de lijn staat. Na de Olympische Spelen zwaaide Sarina Wiegman af. Mark Parsons moet Nederland naar nieuwe successen leiden. De Engelsman werkte de afgelopen jaren in de Verenigde Staten, als trainer van Washington Spirits en Portland Thorns. Tegen Tsjechië zit hij voor het eerst op de bank bij de OranjeLeeuwinnen.
  • Niet alleen Parsons maakt voor het eerst zijn opwachting bij de Oranjevrouwen. Vijf speelsters hopen tijdens de komende interlandperiode hun debuut te maken: Jill Baijings (SGS Essen), Kerstin Casparij (FC Twente), Caitlin Dijkstra (FC Twente), Claire Dinkla (sc Heerenveen) en Barbara Lorsheyd (ADO Den Haag) wachten nog op hun eerste minuten in Oranje.
  • De ontmoeting met Tsjechië is de eerste wedstrijd sinds de terugkeer van de OranjeLeeuwinnen van de Olympische Spelen in Tokio. Nederland maakt in groep C met verder nog IJsland, Wit-Rusland en Cyprus uit wie zich plaatst voor het WK in Australië en Nieuw-Zeeland in 2023.

    Caitlin Dijkstra hoopt haar debuut te maken voor de OranjeLeeuwinnen.

  • De OranjeLeeuwinnen en Tsjechië speelden in het verleden pas drie keer tegen elkaar. De laatste ontmoeting dateert van twintig jaar geleden. Dat was direct de enige keer dat Nederland verloor van de Tsjechen. Op 14 juni 2001 werd het, onder toeziend oog van bonscoach Andries Jonker, 2-0.
  • De overige twee duels tegen Tsjechië werden beide gewonnen. Op 8 september 1996 zegevierde Nederland met 2-1 dankzij doelpunten van Annemieke Kiesel-Griffioen en Sarina Wiegman. Een kleine drie weken later won het team van bondscoach Ruud Dokter opnieuw, met 1-0. Janny Timisela maakte die dag het enige doelpunt.
  • Het stadion van FC Groningen is voor de OranjeLeeuwinnen geen onbekend terrein. Twee keer eerder werd een interland in de ‘Groene kathedraal’ gespeeld: op 24 oktober 2017 werd het WK-kwalificatieduel tegen Noorwegen met 1-0 gewonnen. Drie jaar later werd Estland in de EK-kwalificatie met 7-0 over de knie gelegd.
  • In totaal speelden de Oranjevrouwen vier keer in Groningen. Naast de duels in stadion Euroborg trad het Nederlands team in 1974 aan op het veld van Velocitas, waar met 3-0 werd verloren van Engeland. Dat was direct de enige nederlaag in de provinciehoofdstad. In 1982 won Oranje dankzij treffers van Loes Camper en Marjoke de Bakker in het Oosterparkstadion met 2-1 van Denemarken.

    De OranjeLeeuwinnen wonnen op 23 oktober 2020 met 7-0 van Estland in het stadion van FC Groningen.

  • Het Tsjechische nationale team staat onder leiding van Karel Rada. Als actief voetballer kwam de verdediger tussen 1990 en 2008 uit voor Dukla Praag, Sigma Olomouc, Trabzonspor, Slavia Praag, Eintracht Frankfurt, Teplice en Bohemians 1905. Hij droeg 43 keer het shirt van het nationale elftal en maakte deel uit van de selectie die op Euro 1996 de EK-finale verloor van Duitsland. Sinds 2017 is hij bondscoach van de Tsjechische vrouwen.
  • Lucie Martinkova is recordinternational van de Tsjechen. De 34-jarige aanvaller speelt in eigen land voor Sparta Praag en heeft inmiddels 109 interlands achter haar naam staan. Daarin maakte ze 23 doelpunten.
  • Het gros van de speelsters van Tsjechië komt uit in de nationale competitie. Van de huidige selectie spelen alleen keepster Barbora Votíková (Paris Saint-Germain), middenvelders Klára Chaynová (Sevilla) en Kamila Dubcová (Sassuolo) en aanvalster Andrea Stasková (Juventus) in het buitenland.
  • De arbitrage bij het WK-kwalificatieduel tussen de OranjeLeeuwinnen en Tsjechië is in Kroatische handen. Ivana Martincic, zelf oud-prof, is de scheidsrechter. Zij zal worden geassisteerd door Sanja Rodjak-Karsic en Maja Petravic. Jelena Kumer is de vierde official. Twee jaar geleden kwam Nederland dit kwartet ook al eens tegen. Op 8 oktober 2019 hadden Martincic & co. de leiding bij de met 2-0 gewonnen wedstrijd tegen Rusland.

    Het arbitrale kwartet dat vanavond de leiding heeft, floot in 2019 de wedstrijd tussen de OranjeLeeuwinnen en Rusland (2-0).

Meer over de Oranjevrouwen

Alle informatie over het team en de speelsters

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen