Monsterzege op China maakt OranjeLeeuwinnen groepswinnaar op Spelen

Francis Grondhuis
27 juli 2021, 15:15

Het basisteam van de Leeuwinnen voor het laatste groepsduel met China. - Foto: FIFA

Als groepswinnaar hebbben de OranjeLeeuwinnen de poulefase van de Olympische Spelen in Tokio afgesloten. Oranje was dinsdag in Yokohama met 8-2 te sterk voor China, waardoor ze op basis van een beter doelsaldo boven Brazilië eindigen. In de kwartfinale wacht viervoudig Olympisch kampioen Verenigde Staten, een herhaling van de WK-finale van 2019.

Vivianne Miedema: opnieuw twee Olympische treffers.

Wie wordt de tegenstander in de kwartfinale? Die vraag hing al dagenlang als een zware deken boven de beslissende ronde van de groepsfase. Na doelpuntrijke duels met Zambia (10-3) en Brazilië (3-3) was Oranje al zo goed als zeker van een plek in de kwartfinale en ook groepswinst leek de ploeg bij een zege op China niet meer te kunnen ontgaan.

Blik op kwartfinale

Alleen zou die toppositie ook betekenen dat Team USA de volgende opponent zou worden. De veelvraat van de mondiale toernooien in de afgelopen decennia, regerend wereldkampioen en ook nu in Tokio op voorhand de topfavoriet in het vrouwentoernooi. Een tegenstander die niemand al in de kwartfinale wil treffen. Aan de andere kant, de Amerikaanse vrouwen ogen in Tokio kwetsbaarder dan ooit. Verloren dik van Zweden (3-0), lieten eerder op de dag opnieuw steken vallen tegen Australië (0-0) en eindigden niet voor niets als tweede in hun groep.

Bovendien, om Amerika te ontlopen zou Oranje zelf bewust een paar stappen minder hard moeten zetten. Maar het verzaken van de sportieve plicht zit niet in de aard en moraal van de ploeg. Nederland maakt tijdens deze Spelen met name in aanvallend opzicht grote indruk. Met de ruime winst op China zette Oranje die lijn voort en versterkte het vertrouwen.

Eindstand groep F Eindstand groep F Hier vind je de opstellingen en statistieken van het Olympische groepsduel tussen Nederland en China.

Ontspannen avond

Acht goals van Miedema: Olympisch record.

Het duel in Yokohama had bij tijd en wijle veel weg van een trainingspartijtje. Met name in de tweede helft reeg Oranje met het grootste gemak de doelpunten aaneen. China, toch de nummer 15 van de FIFA-ranking, had niets in te brengen en boog naar mate de wedstrijd vorderde steeds dieper het hoofd. Voor Oranje was er in deze ongelijke strijd maar één ding opdracht te vervullen: zo ontspannen en ongeschonden mogelijk het einde halen.

Dat lukte en opnieuw konden de tv-kijkers genieten van een enorm doelpuntenfestijn. Ook zonder Vivianne Miedema wisten de Nederlandse vrouwen het net makkelijk te vinden. De topschutter van deze Spelen kwam pas na een uur spelen in het veld, bij een stand van 4-1. Vijf minuten later schoot ze overigens simpel haar zevende treffer van Tokio 2020 binnen. Nummer acht volgde in de slotfase. Nu al een Olympisch record voor de Drentse spits. Nooit eerder scoorde een voetbalster vaker dan zes maal in een Olympisch toernooi.

Lineth Beerensteyn scoorde voor rust tweemaal.

Knappe goals Beerensteyn

Met Miedema in de reserverol startte Lineth Beerensteyn voor het eerst dit toernooi vanaf het beginsignaal. Zij toonde in de eerste helft met twee knappe goals meteen haar waarde. In de 37e minuut ontdeed ze zich knap van Yuping Lin om vervolgens de bal knap in de hoek te plaatsen en hetzelfde deed ze op slag van rust met een bekeken lobje. Oranje ging daardoor met een 3-1 voorsprong rusten.

Nadat Shanice van de Sanden al vroeg in de wedstrijd de score opende, leek de ploeg volledig in controle. Totdat opnieuw, net als in voorgaande duels, een defensief slordigheidje voor een tegentreffer zorgde. Ook na rust, bij een stand van 5-1, kreeg keeper Sari van Veenendaal nog een onnodige goal om de oren. Het waren de enige twee smetjes op deze verder probleemloze avond. Lieke Martens scoorde nog twee goals en ook Victoria Pelova deed een duit in het zakje. Renate Jansen speelde haar 50e interland.

Bij 8-2 bleef de teller steken. Daardoor eindigde Oranje op het duizelingwekkende aantal van 21 gescoorde doelpunten in drie groepsduels. Een ongekende productiviteit. Over de aanvallende kracht van de Olympische Leeuwinnen hoeven we ons geen zorgen te maken. In defensief opzicht is er nog ruimte voor verbetering.

Ook de kwartfinale tussen Nederland en de VS wordt in Yokohama gespeeld.

Vrijdag 13.00 uur

Dat zal nodig zijn aanstaande vrijdag. De Verenigde Staten mogen hun onaantastbare status in Japan zijn kwijtgeraakt, maar blijven een tegenstander van formaat. Het stadion zal voor Oranje vertrouwd voelen, want ook de kwartfinale wordt in Yokohoma gespeeld. De aftrap is om 13.00 uur Nederlandse tijd. Vanwege de coronamaatregelen in Japan zijn er geen toeschouwers welkom. Statistieken Statistieken Hier vind je de opstellingen en statistieken van het Olympische groepsduel tussen Nederland en China.