Jong Oranje uitgeschakeld op EK na verlies tegen Duitsland

Mathieu Hilgersom
3 juni 2021, 23:00

Jong Oranje baalt nadat het al na 28 seconden op achterstand is gekomen. - Foto: KNVB Media

Jong Oranje is er donderdag niet in geslaagd om de EK-finale te bereiken. In het Hongaarse Szekesfeherva won Duitsland met 2-1 dankzij twee snelle treffers. Perr Schuurs maakte na rust het enige Nederlandse doelpunt.

Van de Looi had geen reden om zijn ploeg te wijzigen na de 2-1 winst maandag op titelfavoriet (Frankrijk). De ploeg had zijn zaakjes goed op orde, was regelmatig gevaarlijk en er stond echt een team.

Duitsland kende Nederland nog van de groepsfase. Tijdens de tweede wedstrijd van het EK werd het 1-1. Justin Kluivert maakte de enige Nederlandse treffer. Vijf minuten voor tijd zorgde Lukas Nmecha voor de gelijkmaker. Ook tegen Denemarken in de halve finale, maakte de spits vlak voor tijd de 1-1. Uiteindelijk won Duitsland, na de 2-2 stand na 120 minuten, na strafschoppen.

Jong Oranje speelde met dezelfde basiself als tegen Frankrijk.

Energieke start Duitsland

De start van de halve finale kon voor Jong Oranje niet slechter. Al na 28 seconden stond de 1-0 op het scorebord. Nmecha gaf vanaf de linkerkant fraai voor met de buitenkant van zijn voet, waarna Florian Wirtz er als de kippen bij was om de bal binnen te tikken.

Zeven minuten later was het weer raak voor de zeer energieke Duitsers. Op aangeven van Ridle Baku speelde opnieuw Wirtz zich knap vrij waarna het net achttienjarige talent de 2-0 tegen de touwen schoot.

Abderrahman Harroui zoekt de vrije man.

Bijna werd het zelfs 3-0 toen Mergim Berisha zijn vrije trap op de paal krulde. De Duitse storm ging daarna wat liggen, maar het bleef de sterkste ploeg. Bovendien kreeg de Nederlandse defensie maar geen grip op Wirtz die bij zijn derde doelpoging de bal niet langs Bijlow kreeg. Ook bracht de Feyenoord-doelman redding op een schot van afstand van Nmecha. Namens Nederland vonden Kluivert en Boadu doelman Finn Dahmen op hun weg.

Meer grip

Jong Oranje kreeg na rust iets meer grip op de wedstrijd. De ploeg had vaker de bal en dwong Duitsland naar achteren. Wanneer de Duitsers echter even aanzetten, bleven ze levensgevaarlijk. Zo raakte Berisha binnen één minuut twee keer de paal. De eerste keer met een hard schot vanaf links, direct daarna met een kopbal.

Javairo Dilrosun kwam in de tweede helft in het veld voor Calvin Stengs.

Via Perr Schuurs kwam Jong Oranje weer terug in de wedstrijd. Een doorgeschoten vrije trap van Ferdi Kadioglu belandde bij de Ajax-verdediger, die met de binnenkant van zijn voet Dahmen verschalkte: 2-1.

Het was direct de laatste actie van Kadioglu die plaats moest maken voor extra spits Kaj Sierhuis. Eerder waren ook Azor Matusiwa en Javairô Dilrosu in het veld gekomen. Een kwartier voor het einde maakte Devyne Rensch zijn debuut.

Vijf minuten voor tijd leek Nederland op gelijke hoogte te komen. Dilrosun zette met een fraaie steekbal Boadu alleen voor de keeper, die niet aarzelde en binnenschoot. De AZ-spits stond echter buitenspel. In de minuten die volgden, lukte het niet meer om een verlenging af te dwingen.

Einde aan het avontuur

Zo kwam er einde aan het EK-avontuur van Jong Oranje. Hoewel de ploeg tijdens het toernooi mooie dingen heeft laten zien, was het behalen van de titel het enige dat telde. Deze droom schoot Duitsland donderdag aan flarden.

Statistieken Statistieken Bekijk de statistieken van dit duel.